woensdag 17 juni 2020

Niets nieuws onder de zon...

Met het heviger worden van de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad, tussen duisternis en licht, zou je je af kunnen vragen of we wel enige invloed hebben op de wereldgebeurtenissen. Hoe kunnen onze stemmen worden gehoord? Hoe kunnen onze (re)acties waardevol zijn?

Enkele duizenden jaren geleden verzuchtte de filosoof en prediker: De geschiedenis herhaalt zich steeds weer. Niets is werkelijk nieuw (Prediker 1: 9). Nou, ik zou wel gek zijn om hem tegen te spreken. Over het algemeen leren we niet van het verleden en blijven we dus in herhaling vallen. Ik durf zelfs te beweren dat we als mensheid het verleden, als het ons zo uitkomt, liever willen vergeten en vervolgens pretenderen dat iedere huidige gebeurtenis een nieuwe kwestie is.

Ik las onlangs de psalmen  9, 10, 11 en 12. David roept het uit tot God over de toename van goddeloosheid en chaos in zijn tijd. In Psalm 11: 3 kunnen we lezen dat hij de volgende vraag stelt:

👉Voorzeker, de fundamenten worden omvergehaald! Wat kan de rechtvaardige dan doen?

In mijn Engelse Bijbel staat: the foundations of law and order have collapsed (de grondslag voor de openbare orde is ingestort). Tsjonge, het lijkt wel over vandaag te gaan. Wat een geweldige vraag trouwens! Wat kunnen we als gelovigen doen? Hoe moeten we reageren? Wat wilt u, Heer, dat we doen in een tijd als deze?

Ik geloof dat gebed het antwoord is. En dan bedoel ik specifiek gebed! Persoonlijk denk ik niet dat bidden 'dat alles weer normaal wordt' effectief zal zijn. Er staan veel ​​grotere dingen op het spel dan ons persoonlijk comfort. Onthoud dit: Wij vechten niet tegen mensen, maar tegen onzichtbare wezens; de duivelse heersers en machten, die deze donkere wereld tiranniseren, een heel leger van boosaardige geesten in de onzichtbare wereld om ons heen (Efeziërs 6:12). [Klinkt als een scene uit StarWars, toch?]

Als we echt gaan beseffen dat we ons niet in een natuurlijke strijd tussen mensen bevinden, maar in een geestelijke strijd tussen machten en krachten, dan kunnen we onze gebeden specifiek toespitsen en God en Zijn engelen vragen om voor ons te vechten. We zouden kunnen bidden dat:
  • het kwaadaardige complot zal worden blootgelegd (en daardoor aan kracht verliest)
  • de waarheid zal worden onthuld
  • misleiding zal worden vervangen door onderscheidingsvermogen, en
  • liefde onze taal zal zijn
Ik geloof echt dat specifieke gebeden een wapen zijn op het wereldtoneel. Ze helpen sowieso om frustratie over de huidige crisis tegen te gaan.

12 opmerkingen:

  1. Het boek 'Vurig' dat ik aan het lezen ben, benadrukt dit ook wat jij schrijft. De tekst uit Efeze 6:12 is zó waar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Wendy, enerzijds is die tekst best heftig, anderzijds... als we begrijpen dat we daarin verwikkeld zijn, kunnen we er anders naar kijken.

      Verwijderen
  2. Dat is zeker heftig en geldt voor alle tijden, vervolgens staat er dan ook: Trek daarom de gehele wapenrusting Gods aan opdat je staande kunt blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist ja, dat is de logische volgende stap. Ik moet eens even kijken of ik daar al eens een blogje over heb geschreven.

      Verwijderen
  3. Tja, het gebed dat Jezus ons geleerd heeft is ook altijd goed.
    Als je het met hart en ziel en met aandacht bidt, dan vraag je tegelijk vergeving van onze collectieve schuld en vergeef je elkaar de schuld. Zijn wil geschiede. Het gebed dat Hij ons leerde maakt me altijd rustig, wat er ook gebeurt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, herkenbaar Coby. Met dat gebed zijn we altijd in Zijn wil... Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel en Uw Koninkrijk kome

      Verwijderen
  4. Inderdaad, zo waar, toch vind ik specifiek bidden best een lastige. Gelukkig hebben we de Heilige Geest die ons daarin ook wil leiden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Daniëlle, misschien is specifiek bidden wel meer proclameren. Dus niet zomaar losse gedachten uitspreken (wat altijd kan en mag natuurlijk), maar specifiek iets vrsgen of uitspreken over een bepaald onderwerp.

      Verwijderen
  5. Specifiek gebed! Heel mooi om mee te nemen. Het is helpend. Lees ook eens dit mooie artikel, dat past er zo mooi bij: https://www.revealedtruth.com/prayer/be-specific-when-you-pray/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Aritha, duidelijk stuk met een mooi voorbeeld van specifiek gebed. Het mooie van specifieke gebden is ook dat je het zeker weet als ze beantwoord worden.

      Verwijderen
  6. Tegen God kun je eerlijk zijn.
    Je mag ook je fouten aan Hem vertellen.
    Je kunt bidden voor jezelf, of iets voor de ander vragen.
    Mooi vind ik dat je altijd en overal bij God terecht kunt.

    Groet.

    BeantwoordenVerwijderen