dinsdag 19 januari 2021

De goede wapenrusting (8)

In deze laatste post over de wapenrusting van God wil ik graag eens kijken naar de besproken verzen in de context, dat wil zeggen Efeziërs 6:10-17.

Ik doe dat even stapsgewijs voor alle duidelijkheid (de cursief gedrukte woorden zijn Bijbelverzen):

  • Ten slotte nog dit: zoek uw kracht in de Heer, in zijn sterke macht. 👉Met andere woorden, zoek je kracht bij God, al het andere is zwakte.
  • Rust u uit met de wapenrusting van God, om daarmee stand te houden tegen de krijgslisten van de duivel. 👉Wat is de bedoeling van die geestelijke wapenrusting? Standhouden. Staande blijven als al het andere wankelt!
  • Want onze strijd gaat niet tegen mensen van vlees en bloed, maar tegen de overheden, de machten en de heersers van deze duistere wereld, tegen de geestelijke en bovenaardse machten van het kwaad. 👉Vergeet dat nooit, de strijd is NIET tegen mensen, maar tegen machten!
  • Grijp daarom naar de wapenrusting die God u geeft, om weerstand te kunnen bieden op de dag waarop het kwaad aanvalt. Dan kunt u staande blijven, omdat u op die manier goed toegerust bent. 👉Nogmaals, we moeten zorgen dat we staande blijven!
  • Stel u zo op: doe de waarheid om als gordel en doe de gerechtigheid aan als borstpantser. Bind onder uw voeten de bereidheid om de vredesboodschap te brengen. Draag daarbij het schild van het geloof: daarmee kunt u alle brandende pijlen van de duivel doven. Draag de helm van de redding en het zwaard van de Geest, dat wil zeggen het woord van God. 👉Stel u zo op... verzin dus geen andere dingen, maar doe het zo!

En dan komen we bij vers 18. Niet echt een nieuwe regel, maar een vervolg op het stuk hierboven. Als we dit vers losknippen van de wapenrusting, missen we de essentie. Er staat:

En bidt daarbij met aanhoudend bidden en smeken bij elke gelegenheid in de Geest, daartoe wakende met alle volharding en smeking voor alle heiligen. Dat klinkt een beetje ouderwets misschien. In de Groot Nieuws vertaling staat het zo: Bid en smeek voortdurend en bij elke gelegenheid, geleid door de Geest. Daartoe moet u waakzaam zijn en zonder ophouden God smeken voor allen die hem toebehoren. 

We kunnen ons van top tot teen bewapenen... maar als we dat niet biddend doen, kunnen we de strijd niet aan. Altijd bidden, aanhoudend bidden. Kan dat? Ja, anders zou het niet zo genoemd worden. Bidden is praten met God, dat kan altijd en overal... daarvoor hoef je niet persé met je handen gevouwen aan tafel te zitten. Waakzaam zijn. Kan dat? Ja, dat geloof ik. Het betekent wel dat we dingen die ons afleiden aan de kant moeten schuiven.

Met de goede wapenrusting strijden wij een goede strijd (2 Timoteüs 4:7).

3 opmerkingen:

  1. Precies, alleen biddend kunnen we de strijd aan bewapend met de wapens die God ons heeft gegeven.
    Gefocust op Hem alleen, heel selectief in wat je toelaat in je ogen en oren (onze poorten)
    Mooie serie, ik kom hier ook steeds weer bij uit, het belang hiervan is zo groot, verslap niet !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Selectief zijn in wat je toelaat ja, dat is zo waar. Wij hebben geen televisie of krant, maar dan nog komt er veel binnen denk ik wel eens. Biddend strijden, dat zeg ik elke dag tegen mezelf! Groetjes, bedankt voor het meelezen.

      Verwijderen