dinsdag 11 mei 2021

De vreze des Heren (2)

Spreuken 9:10 (NBG) zegt: De vreze des Heren is het begin der wijsheid en het kennen van de Hoogheilige is verstand.

In Het Boek staat het wat moderner en begrijpelijker: Eerbiedig ontzag voor de Here is de basis van alle wijsheid, en het kennen van God geeft meer inzicht.

Deze wereld heeft wijsheid hard nodig, bovennatuurlijke wijsheid! Dus als het begint met de 'vreze des Heren', als dat de basis is, dan is het logisch dat we moeten uitvinden wat dat precies betekent, toch?!

Welnu, de vreze des Heren betekent niet dat we bang voor God moeten zijn, dat we een ongezonde of slaafse angst zouden moeten hebben, integendeel. Het Hebreeuwse woord voor vreze zoals genoemd in Spreuken 9:10 is יראה (yirah) en het betekent eerbied of ontzag.

Over de eerste gelovigen staat geschreven dat ze leefden in de vreze des Heren (Handelingen 9:31): De gemeente dan door geheel Judea, Galilea en Samaria had vrede; zij werd opgebouwd en wandelde in de vreze des Heren, en zij nam in aantal toe door de bijstand van de heilige Geest.

Het is duidelijk dat ze niet in angst leefden want ze genoten van een tijd van vrede en werden opgebouwd. Ze hadden diep ontzag voor God, wat betekent: respect, eerbied, hoog aanzien, bewondering, aanbidding.

👉Waarom zouden we de Heer vrezen? Omdat Hij de Schepper is van alle dingen en alle mensen, en Hij is heilig, rechtvaardig, liefdevol, vriendelijk, geduldig, genadig en vergevingsgezind. Als we ons nederig opstellen tegenover God en eindelijk eens erkennen dat we er een zooitje van hebben gemaakt in de wereld, zal Hij ons zegenen:

Het loon van nederigheid – de vreze des HEEREN – is rijkdom, eer en leven (Spreuken 22: 4).

Hallo! Wie wil dit niet? We zouden wel gek zijn om de Heer niet te vrezen! Hij verdient onze bewondering en er zijn ook nog eens veel zegeningen aan verbonden. Daarover meer in de volgende blogpost.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb van 4 naar 3 naar 2 gelezen. Wat ik bij 4 geschreven heb zie ik terug in dit schrijven. Goed dat je het zo duidelijk uitlegt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hem erkennen als Heer, nederigheid is ook gewillig zijn om door Hem geleerd/onderwezen te worden.
    Wat steekt mijn vleselijke kop toch nog vaak ongemerkt op....

    BeantwoordenVerwijderen