maandag 31 mei 2021

De vreze des Heren (4)

'God is uitbundig in het zegenen van mensen die Hem vrezen', schreef ik in mijn vorige post. Nu, we vrezen de Heer niet omdat we gezegend willen worden (hoewel dat een goede reden zou zijn), we vrezen Hem omdat Hij God is!

Ik weet dat dat te simpel klinkt. Maar de Bijbel zegt dat we Hem moeten vrezen omdat Hij de Schepper is. Laat heel de aarde voor de HEERE vrezen, laat alle bewoners van de wereld bevreesd zijn voor Hem. Want Híj spreekt en het is er, Híj gebiedt en het staat er (Psalm 33:8-9). Beetje jammer dat het zo 'angstig' vertaald is, want er staat toch echt dat iedereen 'ontzag' voor Hem moet hebben.

We moeten Hem vrezen omdat Hij heilig isWie zou U niet vrezen, Heere, en Uw Naam niet verheerlijken? Immers, U alleen bent heilig (Openbaring 15:4).

We zouden Hem moeten vrezen omdat Hij groot is en ontzagwekkend onder vele andere goden en afgoden. Hij onderscheidt zich. Er is er maar Eén zoals Hij. Want de HEERE is groot en zeer te prijzen, Hij is ontzagwekkend boven alle goden (Psalm 96:4).

En wellicht zouden we Hem moeten vrezen omdat Hij goed is! In het engels staat er 'zo groot is Zijn liefde voor wie Hem vrezen'. Hij hield van ons voordat wij van Hem hielden. Hij gaf Zijn Zoon om te sterven voor een zondige wereld. Want zo hoog de hemel is boven de aarde, zo is Zijn goedertierenheid machtig over wie Hem vrezen (Psalm 103:11).

God vrezen betekent Hem het ontzag en het respect te geven dat Hem toekomt. We zijn geroepen om God te vrezen, niet mensen!

4 opmerkingen:

  1. Ja zo is het Marja, God vrezen is niet bang voor Hem zijn zoals vaak ten onrechte gedacht wordt maar God vrezen is ontzag voor Hem hebben. Goed dat je dat hier helder beschrijft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, vrees en angst zijn zo'n beetje synoniemen in de nederlandse taal en dat kan verwarrend zijn. Maar vrees zoals hier bedoeld is inderdaad ontzag, respect, eer.

      Verwijderen
  2. Wie is God behalve onze Heer, Hij is zo goed, zo groot, zo ontzagwekkend, zo vol liefde, Hij is niet te bevatten.
    Mooie serie.

    BeantwoordenVerwijderen