zaterdag 25 juni 2022

De dingen waar we zo druk mee bezig zijn

De Bijbel staat vol mooie, inspirerende, maar ook onbegrijpelijke en soms bizarre uitspraken. Daarmee vertel ik niets nieuws natuurlijk :)

EĆ©n van de pittigste waarschuwingen in simpele bewoordingen komt van de Meester zelf. Het was tijdens het onderwijs over de wijnstok en de ranken dat Jezus Zijn volgelingen opriep om toch vooral met Hem verbonden te blijven, zeker als ze productief wilden zijn.

Hij voegde eraan toe: Maar zonder Mij kun je niets doen (Johannes 15:5).

Ik heb dat altijd een vreemde radicale uitspraak gevonden. Er zijn immers miljoenen mensen die dagelijks van alles en nog wat doen zonder God erbij te betrekken, mensen die op eigen houtje aan het werk zijn, mensen die Hem er soms zelfs bewust buiten willen houden. Wat bedoelt Jezus dan als Hij zegt 'zonder Mij kun je niets doen?' Ja, ik snap dat als Hij ons de adem niet geeft, we niet kunnen leven.

šŸ‘‰Maar toch, ik denk dat de nadruk in Jezus' woorden niet lag op het 'doen', maar op het vrucht dragen. Brengt hetgeen waarmee wij zo druk bezig zijn vrucht voort? Steken we energie in dingen die volgend jaar weer verdwenen zijn of in relaties die van eeuwigheidswaarde zijn?

Investeren we geld in zaken die van tijdelijke aard zijn of in projecten die het Koninkrijk bouwen? Werken we voor aards succes of om anderen te dienen? Reflectievragen om over na te denken.

'Zonder Mij kun je niets doen'. Dat is geen negatieve uitspraak, maar een positieve belofte. Zo'n uitspraak bezegelt namelijk onze verbondenheid met en afhankelijkheid aan God. Het herinnert ons eraan dat we leven, bewegen en bestaan in Jezus Christus alleen! For in Him we live and move and have our being.

Het herinnert ons eraan dat kennis, opleiding, positie en succes uiteindelijk niet belangrijk zijn, maar de mate waarin wij vrucht dragen voor Gods Koninkrijk... een zaak van eeuwigheidswaarde!

8 opmerkingen:

 1. Hoe mooi heb je dit uitgelegd Marja.

  Groeten,
  Hilly

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze tekst heeft voor mij een heel uniek plek in mijn hart, Marja. Het was de tekst waardoor ik zag dat Jezus meer dan een mens was. Dat de Messias God is. Een mens kan niet zeggen: zonder mij kan je niets doen. God wel. Ik kan het niet zo goed uitleggen maar het betekende voor mij heel veel in mijn twijfel of Jezus wel echt God was.

  Ja, het is echt een positieve belofte. Bedankt voor deze mooie blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Arietha, wat een mooie aanvulling geef je hierbij zeg, zo'n uitspraak bewijst dat Jezus God is inderdaad, want een mens kan zulke beweringen niet maken. Dank!

   Verwijderen
 3. Een bijbelgedeelte wat dierbaar is omdat God het zo vaak in m'n gedachten brengt. Hij in mij en ik in Hem, samen. Zonder Hem kan ik niets doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samen, mede-arbeiders met Hem, dat is een heerlijk voorrecht. Het leert mij steeds weer om in afhankelijkheid van hem te leven.

   Verwijderen