dinsdag 27 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (7)

De Tien Geboden vertegenwoordigen tien kernwaarden, geestelijke waarden, die ons kunnen helpen een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven te leiden.

Een kernwaarde is een principe of overtuiging die een persoon, of organisatie, als van centraal belang beschouwt. Ik durf te zeggen dat de Tien Geboden kernwaarden beschrijven die kunnen zorgen voor een gelukkiger en veiligere samenleving... als ze worden toegepast uiteraard.

Laten we verder gaan met het zevende gebod: Gij zult niet echtbreken (Exodus 20:14).

Toen ik voor het eerst de Bijbel in het Engels begon te lezen, worstelde ik met woorden als 'adultery' (overspel) en 'idolatry' (afgoderij). Ik haalde ze af en toe door elkaar. Maar weet je wat? Daar zit een kern van waarheid in. Afgoderij is geestelijke ontrouw, terwijl overspel fysieke ontrouw is. In feite betekent het in beide gevallen dat we onze eerste liefde verlaten!

God is geest en God is liefde en wij niet. Wij zijn mensen van vlees en bloed, en velen vragen zich af: 'Is het mogelijk om lief te hebben en te blijven liefhebben? Is het mogelijk om trouw te zijn tot het einde?’

Ik geloof dat het allemaal begint met het ontvangen van Gods liefde, het vernieuwen van ons begrip van die liefde en het verfrissen van de manier waarop we Hem liefhebben. Wat God wil doen in ons geestelijk leven, zal Hij zeker gebruiken in onze dagelijkse omstandigheden. God is trouw, zelfs als wij dat niet zijn. De Psalmist schreef: ‘Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij. Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.' [Psalm 23:6 Basisbijbel).

πŸ‘‰De kernwaarde die ik aan het zevende gebod heb gehecht, is TROUW.

We zijn trouw aan onze partners en aan God.

πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'FIRST LOVE' (Embracing the challenge to pursue faithful relationships). Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.

dinsdag 20 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (6)

Hoe gaan we van Tien Geboden naar Tien Kernwaarden? Met andere woorden, hoe kunnen we van het gehoorzamen aan regels (Wet) naar het leven vanuit overtuigingen (Geest) gaan?

Een vraag waar misschien niet 1,2,3 een antwoord op is. Ik hoop dat deze blogserie je nieuwe inzichten geeft. Laten we doorgaan met het zesde gebod: Gij zult niet doden (Exodus 20:13).

We hoeven geen hogere opleiding te hebben om dit te begrijpen. Natuurlijk, wij zijn geen moordenaars. Maar de echte vraag is: hechten wij waarde aan het leven?

Als mens zijn we geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Wij zijn uniek ontworpen drie-enige wezens: geest, ziel en lichaam en toch één mens. Wij zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van een liefdevolle God die de bron is van al het leven.

Wij zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van een God die, op het juiste moment, als een van ons werd... dat is het mysterie van het christelijk geloof.

Jezus liet ons God zien. Hij gaf Zijn leven voor ons om ons te redden van een zondig en zelfvernietigend bestaan. Hij biedt ons overvloedig leven aan!

Misschien hebben ze jou wel een ongelukje, een vergissing of gewoonweg onwettig genoemd. Wat de publieke opinie ook is; conceptie is geen toeval. Je bent gewenst en gekoesterd door God, de Schepper van het universum.

Het leven begint niet met conceptie en eindigt niet met de dood. Ons bestaan ​​is eeuwig, zo heeft God het ontworpen. Alle leven is waardevol voor Hem en dat zou het ook voor ons moeten zijn!

πŸ‘‰De kernwaarde die ik aan het zesde gebod heb gehecht, is LEVEN.

Wij staan op de bres voor de bescherming van het leven; van het leven in de baarmoeder tot het leven van ouderen.

πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Levensadem' (Creatieve gedachten over de menswording). Dit boek is te verkrijgen bij de chr. boekhandel.

zaterdag 10 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (5)

In deze nieuwe blogserie heb ik de Tien Geboden (en de daarbij behorende engelstalige boeken die ik schreef) samengevat in wat ik de 'Tien Kernwaarden' van een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven zou willen noemen.

πŸ‘‰De nadruk ligt niet langer op wat wel en niet moet of mag, maar op hoe een leven, geleid door de Heilige Geest, eruit zou kunnen zien.

Tot nu toe hebben we gezien dat loyaliteit aan God, een levensstijl van aanbidding, het zoeken naar Zijn aanwezigheid en sabbatsrust kernwaarden zijn waar elke gelovige naar zou moeten leven.

Laten we doorgaan met het vijfde gebod: Eer uw vader en uw moeder, zodat u lang zult leven in het land dat de Heer, uw God, u geeft (Exodus 20:12).

'Eer uw vader en uw moeder' is een Bijbels gebod dat door de een als positief en door de ander als negatief wordt beschouwd. Positief voor degenen die opgroeiden in liefdevolle gezinnen met zorgzame ouders. Negatief voor degenen die slechte ervaringen hebben uit hun jeugd als gevolg van religieuze autoriteit die misbruikt werd.

In mijn boek 'Ik eer jou' (de Nederlandse uitgave van Respectfully yours) heb ik dit gebod bekeken vanuit een Nieuw Testamentisch perspectief, vanuit een genadeperspectief zou je kunnen zeggen. Ik heb doelbewust de woorden van de apostel Paulus gebruikt, die bekend was met zowel wet als genade, zoals ze te lezen zijn in EfeziΓ«rs 6:1-4,

Kinderen, gehoorzaam je ouders. Dat is goed omdat de Here hun gezag over jullie heeft gegeven. ‘Heb eerbied voor uw vader en moeder.’ Dat is het eerste gebod waaraan een belofte is verbonden: ‘Als je je vader en moeder eert, zal het je goed gaan en zul je een lang leven hebben.’ Ouders, behandel uw kinderen zo dat zij niet dwars en haatdragend worden. Voed ze zo op dat ze de Here leren volgen en liefhebben.

Hij citeert het vijfde gebod en de belofte van welzijn en een lang leven. Hij voegt bovendien een oproep aan ouders toe om hun kinderen goed te behandelen en ze zo op te voeden dat ze de Heer leren volgen. Respect moet van twee kanten komen!

πŸ‘‰De kernwaarde die ik aan het vijfde gebod heb gehecht, is RESPECT.

We tonen respect voor onze ouders, kinderen en God en tegelijkertijd leven we zo dat het respect verdient, wat ons een lang en gezond leven zal brengen.

πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Ik eer jou' (Wederzijds recpect in relaties: sleutel tot welzijn). Dit boek is te verkrijgen bij de chr. boekhandel.

zaterdag 3 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (4)

Hopelijk hebben jullie wat aan deze nieuwe serie die gebaseerd is op de Tien Geboden en de daarbij behorende (engelstalige) boeken die ik schreef.

Hoewel de Tien Geboden niet zijn veranderd, is de manier waarop wij daarmee omgaan totaal anders onder het nieuwe verbond. Het gaat veel verder dat alleen het gehoorzamen of naleven van een setje regels, want dat kan tot wetticisme leiden.

De geboden vervullen door ze uit te leven in ons dagelijks leven is een heel ander verhaal. Daartoe heb ik kernwaarden aan de geboden gekoppeld. 🌻Kernwaarden die kunnen leiden tot een gelukkiger en veiliger samenleving... als ze worden toegepast.

Tot nu toe hebben we gezien dat loyaliteit aan God, een levensstijl van aanbidding en het zoeken naar Zijn aanwezigheid kernwaarden zijn die elke gelovige zou moeten najagen. Laten we in deze blogserie verdergaan met het vierde gebod: Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt (Exodus 20:8-11).

Het zal je misschien verbazen, maar het boek dat ik over dit gebod schreef, is geen pleidooi voor een heilige zaterdag of zondag. Die discussie laat ik aan anderen over. Ik geloof dat de geestelijke kernwaarheid, die verborgen ligt in het vierde gebod, gaat over het eren van God door één dag per week apart te zetten voor Hem. Dus welke dag van de week dat is, zou niet het onderwerp van discussie moeten zijn.

Als je actief bent in het kerkelijk leven, dan werk je op zaterdag (in Messiaanse gemeenten) of op zondag (in de meeste kerken) en ook op andere dagen van de week. Je zult dus zeker een andere rustdag nodig hebben om de Heer te eren. Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. De apostel Paulus schreef:

Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus [Kolossenzen 2:16-17].

In mijn Engelse Bijbel staat: 'Laat niemand regels maken.' Niemand dan God alleen uiteraard, want Hij alleen is Heer van de sabbat. Door de eeuwen heen hebben mensen wel regels gemaakt. De Joodse leiders deden het, de kerk deed het, en als je opgroeide in een christelijk gezin deden je ouders het waarschijnlijk ook.

Het is triest maar waar dat de regels die we zelf hebben gemaakt vaak de zegen belemmeren die volgt op het nemen van een dag rust na zes dagen werken.

πŸ‘‰De kernwaarde die ik aan het vierde gebod heb gehecht, is RUST.

We beoefenen sabbatsrust op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis en ervaren een gezegende balans in ons dagelijks leven.

πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚πŸ•‚

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Sacred Sabbath' (God's way to multiply our time and restore our joy). Het boek is verkrijgbaar op Amazon.