maandag 19 september 2011

Je geloof op de proef gesteld

Wat zou je antwoorden als ik vroeg iets op te noemen wat grote blijdschap in je leven brengt? Een bezoekje van je (klein)kinderen? Een wandeling over het strand? Het winnen van een prijs? Spelen met de hond? Ik denk dat iedereen met een ander antwoord zou komen. Natuurlijk zijn er geen goede of foute antwoorden, maar gek genoeg is er wel een bijbels antwoord.

Het moet u tot grote blijdschap stemmen als u allerlei beproevingen ondergaat. Want u weet: wanneer uw geloof op de proef wordt gesteld, leidt dat tot grote standvastigheid (Jacobus 1:2-3). Ja zeg, om nou de beproevingen in je leven grote blijdschap te noemen gaat me een beetje te ver; dat zou ik echt nooit zelf durven te verzinnen. Toch zegt de Bijbel dat we zo tegen beproevingen aan moeten kijken. Nou ja, de beproevingen zijn niet perse grote vreugde, maar het op de proef stellen van ons geloof wel, want dat leidt uiteindelijk tot grote standvastigheid.

Waarom is het zo belangrijk grote standvastigheid te bezitten? Het volgende vers geeft daar antwoord op, Als die standvastigheid ook daadwerkelijk blijkt, zult u volmaakt en volkomen zijn, zonder enige tekortkoming. Wow, nou begrijp ik ineens waarom de bijbel in dit verband over grote blijdschap spreekt. Die standvastigheid zal zich uiten in ons leven. We zullen

 • volmaakt en
 • volkomen zijn,
 • zonder enige tekortkoming
Als je zo het eindresultaat van beproevingen, van het testen van geloof en van het ontwikkelen van standvastigheid bekijkt is het duidelijk dat dat gerust tot grote blijdschap kan stemmen. De volmaaktheid en volkomenheid in ons geloofsleven waar hier over gesproken wordt vinden we een stukje verderop in Jacobus 2:22, het geloof wordt vervolmaakt door daden. De belofte dat het de gelovigen aan niets zal ontbreken vinden we overal in de Bijbel terug, bijvoorbeeld in Psalm 34:10, wie Hem vreest lijdt geen gebrek.

Het beproeven van ons geloof is niets meer en niets minder dan het ontwikkelen van grote standvastigheid die zal leiden tot volmaaktheid en volkomenheid en een leven zonder enige tekortkoming. Is dat reden tot grote blijdschap of niet?

6 opmerkingen:

 1. Ik heb gemerkt dat door alles heen, elke keer weer zo was dat God te vertrouwen is. Juist door alle dieptes in het leven, is mn geloof standvastiger geworden. Ik denk daarom dat als zonde of verdriet op je pad komt, niet zozeer is om het verkeerde opzich, maar om je van je geloof af te brengen. Dan komt het op volharding aan. Een mooie bemoediging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel. Ik vind zowel Mirjams reactie als jouw blog bemoedigend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor je reactie Mirjam, persoonlijk commentaar voegt echte waarde toe aan zo'n post.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De bijbel roept ons op elkaar dagelijks te bemoedigen, fijn als dat effect heeft Jedidja!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind je laatste zinnen echt prachtig en bemoedigend.

  Dank je!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Amen! Beproevingen kunnen een vastberaden glimlach op je gezicht brengen als je Marja's blog tot je door hebt laten dringen.

  BeantwoordenVerwijderen