woensdag 27 juni 2012

De doop ontrafeld (1)

Jaren geleden kwam er eens een boekje uit van Maarten 't Hart over de tegenstellingen in de Bijbel, over teksten die elkaar schijnbaar tegenspreken. Maarten's manier om daarmee om te gaan was sceptisch en kritisch; een begrijpelijke houding voor een ongelovige. Maar hoe ga je nou als Christen met die vraagstukken om?

Zelf kom ik ze regelmatig tegen... schijnbare tegenstrijdigheden in de Bijbel. Voor mij is dat geen reden om cynische opmerkingen te maken over Gods woord, maar eerder een duw in de rug om op nader onderzoek uit te gaan. Neem nou de doop; een onderwerp waarover gelovigen elkaar al eeuwenlang in de haren vliegen. Een onderwerp dat heeft geleid tot kerksplitsingen en familieruzies. De Bijbel doet er nog een schepje bovenop door enerzijds te spreken over één doop, Voor ons is er maar één Heer, één geloof en één doop (Efeziërs 4:5) en anderzijds te spreken over verschillende dopen (of een leer der dopen zoals er in sommige vertalingen staat), Wij hoeven ook niets meer te leren over de verschillende dopen en het handopleggen, over het opstaan van doden en een eeuwig oordeel (Hebreeën 6:2).

Tsja, wat is het nou? Eén doop of verschillende dopen? Ik twijel er niet aan of de geleerden en dominees er een mooi antwoord op hebben gevonden, maar toch wil ik een poging wagen op deze blog een frisse kijk te bieden op een oud gegeven. Niet vanuit een bepaalde theologische invalshoek, maar gewoon vanuit de Bijbel zelf! Ik zal dat doen aan de hand van een aantal korte posts over:
 • de doop in het lichaam van Christus
 • de doop in water
 • de doop in de Heilige Geest, en
 • de doop in het lijden
Hopelijk vinden jullie het net zo interessant als ik :) Hou deze blog dus in de gaten!

11 opmerkingen:

 1. Interessant en leerzaam Marja. Ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik beweer niet alle antwoorden te hebben hoor Wendy, integendeel, ik heb vele vragen. Maar over dit onderwerp heb ik persoonlijk veel nagedacht en gelezen, en ik zal proberen er kort, maar duidelijk, over te schrijven. Hartelijk dank voor je trouwe bezoek en commentaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Marja,
  Ik volg sinds kort je blog en ben ook heel benieuwd naar deze serie over de doop!! Tot nu toe geniet en leer ik steeds van je blog. SUCCES. het zal wel wat stof doen op waaie;-)Gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, dat zou best wel eens kunnen met zo'n onderwerp :) Laten we daarom maar heel dicht bij de Bijbel blijven. Leuk dat je meeleest, ik ga je blog opzoeken.

   Verwijderen
 4. Hoi Marja,zal ik zeker volgen,ik heb al 10jr.geleden besloten om al die verschillende bijbel uitleggingen,naast me neer te leggen,en te geloven als een kind,met vertrouwen op Gods grootheid.groetjes van sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als een kind ja, laten we het niet al te ingewikkeld maken. Vandaar dat ik de kluwen wil ontwarren als het ware :)

   Verwijderen
 5. Zeker interessant!
  Ben weer benieuwd Marja. -hans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant, het is goed om het bijbelse licht er op te laten schijnen, ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen