woensdag 13 juni 2012

De Heilige Geest praktisch bekeken (4)

Natuurlijk is het niet mogelijk om in een klein aantal blog posts de persoon en het werk van de Heilige Geest uiteen te zetten en begrijpelijk te maken. Dat lukt ook niet volledig in een aantal workshops zoals we die hier en daar geven.

Tijdens zo'n workshop lezen we met elkaar teksten over de Heilige Geest, vertellen we  hoe Hij in ons eigen leven aan het werk is en bidden we met mensen voor de doop in de Heilige Geest. Ook vragen we de Hemelse Vader dan om bijvoorbeeld woorden van kennis en wijsheid (zoals beschreven in 1 Korintiërs 12:8) te geven aan de aanwezigen. We moedigen mensen aan om uit te spreken wat ze van God ontvangen. We hopen dat mensen in een veilige en vertrouwde omgeving de Heilige Geest en Zijn werk beter leter kennen.

Vandaag wil ik de tekst herhalen waarmee ik de vorige post heb afgesloten, maar nu uit de Groot Nieuws vertaling, Maar wanneer de Geest van de waarheid komt, zal hij jullie de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet op eigen gezag spreken, hij zal alleen vertellen wat hij hoort, en de dingen die komen gaan, bekendmaken. Hij zal mij verheerlijken, want alles wat hij jullie bekendmaakt, heeft hij van mij. Alles wat de Vader heeft, is van mij; daarom zeg ik jullie dat hij alles wat hij jullie bekendmaakt, van mij heeft (Johannes 16:13-15). Geweldig om hier de drie-eenheid weer terug te zien. Jezus legt uit wat de Heilige Geest hier op aarde wil doen in ons leven en geeft tegelijkertijd aan dat de Geest alles van Jezus weet, die op Zijn beurt weer alles van de Vader weet. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Heilige Geest heeft vele taken, maar Jezus noemt er hier een aantal die ik er even uit wil laten springen:

 • Hij zal jullie de weg wijzen naar de volle waarheid, zonder Hem kan ik de volle waarheid dus niet vinden, dan blijft mijn zoeken tevergeefs. Ik heb hem nodig.
 • Hij zal niet op eigen gezag spreken, Hij zal mij nooit iets vertellen wat niet via Jezus bij de Vader vandaan komt.
 • Hij zal alleen vertellen wat hij hoort, ook voor Hem is communicatie belangrijk, gemeenschap met Jezus en de Vader en uiteindelijk ook met mij.
 • en de dingen die komen gaan, bekendmaken, Hij kan mijn angsten en onzekerheden wegnemen door Gods plan voor mijn leven te openbaren, stap voor stap.
 • Hij zal mij [dat is Jezus] verheerlijken, Als ik de Heilige Geest belemmer wordt Jezus niet verheerlijkt in mijn leven. Dat alleen al is een reden voor mij om Hem beter te leren kennen.

10 opmerkingen:

 1. Mooi verwoord! De drieeenheid is toch altijd wel moeilijk uit te leggen, maar die samenspraak is toch wel heel mooi;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he! Ondanks dat het woord drie-eenheid niet in de Bijbel voorkomt, zien we het hier toch duidelijk!

   Verwijderen
 2. Dank voor je blogposts over de Heilige Geest Marja! Ze zijn voor mij heel waardevol. Ik reageer niet altijd maar lees zeker mee. Wilde ik je even laten weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je meeleest en dank voor je lieve woorden.

   Verwijderen
 3. Mooi stukje Marja.
  Vraagje: hoe zie jij precies de doop in de Heilige Geest?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Poeh, dat is wellicht ook niet in 1 regel te beschrijven Wendy :) Maar wat ik weet is dat bij onze wedergeboorte de Geest van God in ons komt wonen en vrucht gaat produceren. Bij de doop in de Heilige Geest wordt die inwonende Geest vrij gezet om door alle facetten van ons leven heen naar buiten te komen. De bijbel spreekt in dat geval over zichtbare bewijzen als kracht, vrijmoedigheid en gaven. De doop in de HG gebeurt vaak door handoplegging, maar dat is geen regel denk ik. Persoonlijk weet ik niet meer hoe dat bij mij gebeurde, maar ik weet dat het gebeurd is, want ik heb vrijmoedigheid en kracht ontvangen, alsmede enkele gaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder hoe je dit omschrijft. Ik zie het toch iets anders nl. dat op het moment van wedergeboorte de Heilige Geest in ons komt wonen ( dat is volgens mij de doop met de Heilige Geest) zie ook Efeze 1:13.
  We kunnen hier natuurlijk over discussiëren maar ik was gewoon even benieuwd hoe je dit zag.
  Het gaat er natuurlijk uiteindelijke om DAT je de Heilige Geest ontvangt. Zonder Hem kunnen we inderdaad geen vrucht dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik merk dat God mij de weg wil wijzen, maar merk sterk bij mezelf dat hij dat alleen maar kan doen als ik bereid ben Zijn hand te grijpen, mijn zorgen in Zijn hand te leggen. Die relatie met Hem op te bouwen die Hij verlangt!

  Prachtig Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doop of geen doop in de Heilige Geest:
  Ik heb er dagen bij dat ik wel 4 keer wederom geboren wordt ...
  Mij is op mijn 17e de Heilige Geest gegeven, de vrije toegang tot Jezus en tot de Vader. Wat meer kan ik mij nog wensen?

  BeantwoordenVerwijderen