zaterdag 30 juni 2012

De doop ontrafeld (2)

In mijn vorige post maakte ik al melding van het feit dat de Bijbel enerzijds over één doop spreekt, anderzijds over verschillende dopen. Wat moeten we daar mee? Als baby hebben mijn ouders mij gedoopt. Het heeft bijna veertig jaar geduurd eer ik de belofte, die zij aan God maakten, zelf kon en wilde bevestigen. Nadat ik in 2001 tot levend geloof kwam, heb ik mij laten dopen. Was nou die ene doop niet goed genoeg en moest het daarom over?

Nee, natuurlijk niet! Om eerlijk te zijn hebben de verschillende dopen zoals ze in de Bijbel voorkomen helemaal niets met leeftijd te maken. Hoe meer ik erover lees in Gods woord, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat er inderdaad maar één doop is die voor alle mensen belangrijk is en dat is de doop in het lichaam van Christus. Uit die ene doop volgen er meer, zoals we in de volgende posts zullen zien. Ik heb er voor alle duidelijkheid een heel eenvoudig schema van gemaakt.

Alles begint met die ene doop, de doop in het lichaam van Christus. In 1 Corinthiërs 12:13 staat, Ook wij allen immers zijn door één Geest tot één lichaam gedoopt,  hetzij dat wij Joden zijn, hetzij Grieken, hetzij slaven, hetzij vrijen; en wij allen zijn van één Geest doordrenkt. Twee dingen vallen in dit verband direct op. 1) we zijn door de Geest gedoopt (en dus niet door mensen, zoals in het geval van de waterdoop) en 2) we zijn gedoopt tot één lichaam, dat is het lichaam van Christus, ofwel de wereldwijde gemeente/kerk van alle gelovigen.

Mijn eerste reactie toen ik deze tekst las was: Oke, dit gaat dus niet over de waterdoop, maar over de doop in het lichaam van Christus. Hoe treedt iemand eigenlijk toe tot het lichaam/de kerk van Christus? Niet door een lidmaatschap of theologische studie... ook al hebben we dat er misschien wel van gemaakt. Nee, we treden toe tot dat ene lichaam door de wedergeboorte. In Titus 3:4-5 staat het heel eenvoudig uitgelegd, Maar toen zijn de goedheid en mensenliefde van God, onze redder, openbaar geworden en heeft hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaardige daden, maar uit barmhartigheid. Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de heilige Geest.

Prachtig vind ik dat, het bad van de wedergeboorte... dat is natuurlijk geen waterbad of doop, maar het moment waarop we ons leven aan Jezus Christus geven en Hij dat moment bezegeld door de Heilige Geest te geven die in ons komt wonen, voor altijd. Daar komt meestal geen water aan te pas, of het moeten tranen zijn :) Door de wedergeboorte worden wij tot één lichaam gedoopt, worden we een lid van de grote familie van God. In 1 Corinthiërs 12:27 zegt de apostel Paulus tegen de gelovigen, Welnu, u bent het lichaam van Christus en ieder van u maakt daar deel van uit.

De allerbelangrijkste en meest bijzondere keuze die we ooit in ons leven kunnen maken is de keuze om bij Jezus Christus te horen. Dat is een kwestie van leven of dood, dat is een kwestie van een stap maken... vanuit de duisternis naar het licht. Persoonlijk geloof ik dat dat die ene doop is waar de Bijbel over spreekt in bijv. Efeziërs 4:5. Jezus als fundament... vanuit die positie kunnen we verder kijken naar de andere dopen die daaruit voortkomen.


8 opmerkingen:

 1. Duidelijk uitgelegd, ik kijk al weer uit naar je volgende post!Hoe kijk ij er tegen aan dat mensen geen lid mogen worden van de kerk voordat ze zijn ondergedompeld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat vind ik een beetje een strenge regel hoor. Bijbels gezien word je lid van het lichaam/de kerk door de wedergeboorte, en niet door een briefje in te vullen. De waterdoop is dan daarna vaak de uiterlijke bevestiging van wat er van binnen is gebeurd. Als we zulke regels gaan stellen (die ik overigens best begrijp) worden we zo gauw wettisch en daar wil ik voor waken.
   Moeilijke vraag hoor Mirjam :)

   Verwijderen
  2. thanks ,gelukkig ben ik al gedoopt dus word overal binnengelaten;))
   maar toen ik dat nog niet was ketste ik hier dus op af, het is echt een persoonlijke keus geweest.

   Verwijderen
 2. Duidelijk verwoord Marja, ik zie net als Mirjam uit naar je volgende stukje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het meelezen Wendy. Ik ben van plan later deze week deel 3 te posten...

   Verwijderen
 3. Goed samengevat Marja. Als één ding duidelijk wordt uit deze teksten is het dat bekering, vervulling met de Heilige Geest veel belangrijker is dan waterdoop en de vorm hiervan. Alle discussie hierover ten spijt.
  "Bad van wedergeboorte", prachtige Tekst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha die Mar,


  Heb jij het boek "Rooms" van Jim Rubart wel eens gelezen?
  Ben er nu in bezig (Het levende huis) komen erg veel punten in voor die we al eens 'behandeld' hebben.

  Mar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil het graag lezen als jij het uit hebt!

   Verwijderen