maandag 6 mei 2013

(Geen) geld als god

De blogreis door het evangelie van Lucas duurt wat langer dan verwacht. Dat geeft natuurlijk niks, want er staan schitterende levenslessen in en ik zou wel een jaar lang kunnen schrijven over de dingen die ik lees en leer en toe kan passen. Hopelijk ervaren jullie het ook zo.

Inmiddels zijn we aangeland in hoofdstuk 16. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet alles begrijp van wat Jezus daar zegt, daarom deze keer een blogje over iets dat we wel kunnen bevatten. Laten we eens kijken naar een heel bekend vers, een beetje uitgemolken ook weer, en te pas en te onpas gebruikt... Geen enkele knecht kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten. Jullie kunnen niet God dienen én de mammon (Lucas 16:13). Mammon staat daarbij voor geld of geldafgod.

We gebruiken die tekst over het algemeen om aan te geven dat rijke mensen vaak niet zo met God bezig zijn, de zucht naar geld neemt hen in beslag. Het is daarom maar beter om arm te zijn, dan kun je de Heer tenminste zonder afleiding dienen. Toch?

Eerlijk gezegd kan ik het inmiddels ook van de andere kant zien (misschien kom ik wel aan die gedachte door de zogenaamde financiële crisis waar de wereld door bezeten is). Gebrek aan geld kan ook een afgod zijn. Altijd zorgen maken, altijd bang zijn om tekort te komen, altijd tellen, altijd de eindjes aan elkaar knopen... daar gaat heel veel tijd en aandacht in zitten, vaak  veel meer dan we aan de beloftes van God besteden. Waar of niet? Ik geloof echt dat obsessieve zuinigheid, krenterigheid en gierigheid ook de mammon dienen is. Begrijp me niet verkeerd, wij gaan hier thuis heel zorgvuldig met geld om, we geven geld heel bewust uit en verkwisten niet. We leven van dag tot dag in vertrouwen dat God zal voorzien, ook als het heel krap is.

Altijd bezig zijn met te weinig geld is echt niet gekker dan bezig zijn met te veel geld. We kunnen niet met die dingen bezig zijn en tegelijkertijd God dienen. God dienen betekent erop vertrouwen dat Hij ons niet meer zal geven dan we aankunnen. Hoe denken jullie daarover?

Wie bescheiden is en ontzag heeft voor de HEER, wordt beloond met rijkdom, eer en een lang leven (Spreuken 22:4)

9 opmerkingen:

 1. Goed punt. Ik ben het er helemaal mee eens! Wel een oefening, als de eindjes soms erg kort zijn. Alles in Gods hand leggen en er niet teveel mee bezig zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er niet teveel mee bezig zijn ja, want eigenlijk is dat zorgen maken... en daar heeft Jezus ook nog wel wat over te zeggen :)

   Verwijderen
 2. Daar heb je zeker een punt, Marja. Er staat toch niet voor niets zoiets als: armoede of rijkdom geef mij niet; voed mij met het brood mijns bescheiden deels. En: leer mij vergenoegd te zijn met het tegenwoordige (ik gebruik bijna altijd s.v.)
  Dat is ook de reden waarom ik niet de hele tijd over geld en besparing wil praten op mijn blog, ook dat kan nl. een afgod zijn, alsof het alleen maar gaat over hoe we het meest kunnen besparen. Dat lijkt soms wel een doel op zich te zijn. Neemt niet weg dat voor steeds meer mensen het echt moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen. Aan de andere kant is het ook onzin om (nieuwe) dingen te kopen als je nog iets gebruikts ervoor kunt nemen. Hergebruik vind ik ook een heel mooi iets. Dat is ook weer goed voor de aarde, waar we wel weer rentmeesters van zijn.
  Het is zoals je zegt: vertrouwen we echt op God? Dan weten we ook dat Hij zal zorgen. En dat is niet goedkoop gezegd. Hoe onmogelijk dingen soms voor ons lijken, bij Hem is alles mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kopen bijna alles tweedehands, maar dat vinden we ook leuk. Hergebruiken is goed denk ik.
   Vertrouwen we er echt op dat God zal voorzien waar nodig? Dat is inderdaad de grote vraag. Ons zorgen maken verandert niets aan Zijn beloftes.

   Verwijderen
 3. Heerlijk, eindelijk (h)erkenning. Want wat is het verleidelijk enorm te gaan zoeken over hoe je kunt besparen. Maar wat een valkuil als je dat gaat doen! Dat dat je alleen nog maar bezig houdt, en je nog een schuldgevoel krijgt als jij het anders doet dan de vele bespaartips! Ook wij proberen niet te verspillen, hoeven zeker niet het nieuwste van het nieuwste. Maar we genieten van wat God ons geeft en vertrouwen dat Hij zal voorzien. Dat heeft wat oefening gevergd, en nog steeds wel eens, maar geeft ook enorme rust. En de tijd die we nu niet hoeven te besteden aan zorgen maken kunnen we besteden aan zinvollere dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb absoluut niets tegen rijkdom, en als mensen er voor kiezen om sober te leven... ook goed. Maar een dankbaar hart hebben, onder welke omstandigheden dan ook, dat is belangrijk!

   Verwijderen
 4. Hé ja, zo kun je het ook bekijken! Wij draaien het vaak om!
  Er zit weer een wijze les in je verhaal, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen