dinsdag 21 oktober 2014

Hoop voor de toekomst (1)

Een tijdje geleden kreeg ik het verzoek eens een blogserie te schrijven over hoop. Een prachtig onderwerp om uit te diepen, een actueel onderwerp ook.... want niet hoop, maar wanhoop lijkt te zegevieren in de wereld van vandaag.

Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat, op een frisse en bemoedigende manier, over dit onderwerp schrijven veel moeilijker is dan ik in eerste instantie dacht, maar juist daarom misschien ook wel veel mooier...

Nadenken over hoop betekent dat we even stil zullen staan bij de menselijke versie, zoals de Dikke van Dale die omschrijft:

2hoop (dev(m))
1een zekere mate van verwachting (van iets goeds)2iem. waarop alle hoop is gevestigd
We hopen op mooi weer, op een leuke week, op een goede uitslag, een gezond kindje of een nieuwe baan. We hopen dat de economie weer zal oppikken, de situatie in het Midden-Oosten zal verbeteren en dat oorlog ver van ons bed zal blijven... Onze hoop is meestal wishful thinking, de stille wens diep in ons hart dat alles op een dag beter zal worden of dat er iemand aan de macht zal komen die de dingen weer rechtzet.

'We  zullen er maar het beste van hopen' zeggen we tegen elkaar, en dan bedoelen we eigenlijk dat we de moed niet willen (of durven) verliezen. De Bijbelse versie van hoop is van een heel andere orde. In de Bijbel gaat hoop samen met geloof en liefde (1 Korintiërs 13:13) en heeft altijd betrekking op de toekomst, het eeuwige leven.

Onze toevlucht is het vast te houden aan de hoop op wat voor ons in het verschiet ligt. Die hoop is als een betrouwbaar en zeker anker voor onze ziel... (Hebreeën 6:18-19)

Ik hoop (daar heb je dat woord weer) dat jullie mee gaan lezen en de blogjes ook doorsturen naar je familie en vrienden als je ze daarmee van dienst kunt zijn.

8 opmerkingen:

 1. Mooi blog over hoop heb je geschreven!
  Ja,die hoop wankelt en wiebelt nooit!
  Wat een prachtig perspectief!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Dieneke, er zullen nog veel meer blogjes volgen over die hoop! Blijf meelezen.

   Verwijderen
 2. Er gaan ineens een heel aantal opwekkingsliederen door mijn gedachten over hoop.
  De Bijbelse hoop is 'een hoop die zeker is' ;)
  Mooi stukje, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil graag meelezen! Mooi onderwerp!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, mooi onderwerp, inspirerend en bemoedigend! Fijn dat je meeleest!

   Verwijderen
 4. Wat een goed idee een blog over Hoop.
  Een aantal jaren geleden heb ik een tijdje een groen lintje gedragen,met daarop een pareltje bevestigd.Als mensen vroegen wat dat betekende,legde ik uit dat groen de kleur
  van de hoop is, en dat zij of hij die parel was.Zo kon ik getuigen van de Hoop,die in mij is en dat dat er is voor elk mens,geschapen door God en kostbaar in Zijn ogen.
  Ik ga het maar weer dragen, we leven in een tijd,die zo geregeerd wordt door angst en wanhoop.
  Ik zie uit naar het vervolg van je blog.
  Hartelijke groet,Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee Marijke! Een mooie manier om een gesprek te beginnen inderdaad, vooral nu zoveel mensen door wanhoop worden geregeerd. Fijn dat je meeleest en meedenkt! Groetjes,

   Verwijderen