woensdag 29 oktober 2014

Hoop voor de toekomst (2)

Wat is de hoop die mij voortdrijft? Wat is de hoop die ervoor zorgt dat ik niet wanhoop? Wat is het verschil tussen hoop voor ons dagelijks leven en hoop voor de eeuwige toekomst? Deze vragen hebben mij, in het kader van deze blogserie, de afgelopen weken heel erg bezig gehouden.

Als ik een studie wil maken van een bepaald Bijbels onderwerp, ga ik altijd eerst kijken wat Jezus erover heeft gezegd. Van Hem kunnen (en moeten) we immers leren! Hij was er altijd al en Hij zal er altijd zijn. Tijdens Zijn tijd op aarde gaf Hij onderwijs en haalde daarbij vaak de Joodse geschriften aan (het Oude Testament zeg maar) en tegelijkertijd zien we ook dat Hij wees op wat nog komen zou...

Groot was echter mijn verbazing toen ik erachter kwam dat Hij nooit over hoop heeft gesproken! Jezus heeft er nooit een les aan gewijd, nooit een gelijkenis over verteld, nooit toe opgeroepen... Er is in alle vier de evangeliën niets te vinden (zelfs niet in de zaligsprekingen of zijn waarschuwingen over de eindtijd) waaruit ik op kan maken wat Bijbelse hoop nu precies is. Het woordje hoop wordt met Hem in verband gebracht als de profeet Jesaja wordt geciteerd in Matteus 12:21: 'Op zijn naam zullen alle volken hun hoop vestigen'.

Begrijp me niet verkeerd, Jezus gaf de mensen hoop! Maar dus niet door erover te spreken. Een fascinerende gedachte, vinden jullie niet? Wij praten vaak zoveel, maar doen zo weinig. Jezus sprak ook veel, over allerlei verschillende onderwerpen die het dagelijks leven betroffen, zoals: geloof, waarheid, liefde, vergeving, de wet, geld en de toekomst. Maar Hij gaf nooit een theorieles over hoop. Vond Hij hoop een vanzelfsprekend iets? Vond Hij het misschien juist niet zo belangrijk? Of dacht Hij: de uitleg laat Ik wel aan de apostelen over?

Omdat Jezus ons geen andere sleutel geeft dan een citaat uit het Oude Testament, gaan we in de volgende blogpost eerst daar eens kijken. Wat was de hoop van de mensen toen?

PS: Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

10 opmerkingen:

 1. ik hoop op een mooie les uit het oude testament :-)
  ik denk dat Jezus hoopt leefde, uitademde en deelde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt zeker een mooie les Theo, vanuit Israel geschreven nog wel :)

   Verwijderen
 2. Jezus sprak misschien niet over hoop, maar Jezus geeft je hoop. Daarom hoefde Hij er niet over te spreken.


  Job 14:14 (HTB)
  14 Als een mens sterft, zal hij dan weer herleven? Die gedachte zou mij hoop kunnen geven tijdens mijn harde bestaan; dan zou ik uitzicht hebben op verlossing.

  Jezus gaf antwoord op deze vraag.

  Mattheüs 9:18 (HTB)

  18 Terwijl Hij dit zei, kwam de leider van een synagoge naar Hem toe en viel voor Hem op de knieën. "Mijn dochtertje is net gestorven", snikte hij. "Maar als U meegaat en haar aanraakt, zal zij weer levend worden."

  Mattheüs 9:25 (HTB)

  25 Nadat iedereen het huis uit was, ging Hij naar de kamer waar het meisje lag en nam haar bij de hand. Zij werd wakker en stond op.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een prachtig voorbeeld Peter, Jezus praatte er niet over, Hij deed het! Dat is precies wat ik bedoel, heel vaak zien we dat Jezus het antwoord geeft op vragen die men voor die tijd had.
   Toch is dat voor mij nog niet helemaal een bevredigend antwoord, want Hij gaf ook liefde en vergeving en genezing en daar sprak Hij welzeker over.... Waarom dan toch niet 1 woord over hoop?
   Blijf meelezen!
   Bedankt voor je reactie, tof!

   Verwijderen
 3. Ik wilde bewijzen dat Jezus toch letterlijk over hoop sprak maar je hebt gelijk :) Ik kan niets vinden. Wel een heleboel in het OT en in de brieven. Ik wacht af. Geniet van je tijd in Israël. Leuk dat je van daaruit schrijft. ( Dat las ik hierboven)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb in verschillende talen en vertalingen gekeken... niets. Ik was echt heel verbaasd, net als jij dus :) Het laat me dan ook niet los, want hoop is iets wat we juist zo nodig hebben!
   Fijn dat je meeleest en meedenkt, groetjes,

   Verwijderen
 4. Je zet tot nadenken Marja. Er is hoop! Het is een kernbegrip in het christelijk denken. Met belangstelling zie ik uit naar je volgende blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een kernbegrip in het Christelijk denken ja, daarom was ik zo verbaasd dat Jezus er nooit over heeft gesproken.... dat zet aan tot verder onderzoek :) Fijn dat je meeleest Ron, goed weekend toegewenst.

   Verwijderen
 5. Een naam is onze hope!
  Fijn dat je hier over schrijft, ik lees mee!
  Heb een goede tijd in Israel!
  Jacoline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je meeleest Jacoline, als we terugkomen maken we snel een afspraakje!

   Verwijderen