woensdag 1 april 2020

Goede tijden, slechte tijden

Het is bijzonder om te zien dat iedere keer als zich een ramp, drama, of crisis voordoet, er 'geleerden' opstaan die roepen of het wel dan niet een straf van God was, het einde der tijden al dan niet nabij is en dat Jezus spoedig terug komt. 

Met het verstrijken van de tijd wordt het dan vervolgens weer even stil op het strijdtoneel van de doemscenariodenkers, profetieën, samenzweringstheorieën en complotten. Tot de volgende catastrofale gebeurtenis uiteraard... dan durft men blijkbaar weer.

Wat ik vaak mis in dat soort berichten, die ik tot mijn ergernis vaak voorbij zie komen in Christelijke Facebook groepen en forums, is enige vorm van liefde, genade en hoop. Maar goed, ieder zijn ding.

Als we de geschiedenis van de mensheid bekijken, valt op dat er altijd goede en slechte tijden geweest zijn. Tijden van oorlog en vrede, van honger en overvloed. Ja, magere en vette jaren, zeg maar. De wereld verging niet, het leven werd weer opgepakt. Meestal vol nieuwe energie, vertrouwen en veel goede voornemens.

In slechte tijden zie je vrijwel altijd een massaal zoeken naar God, terwijl we in goede tijden sterk het idee hebben het allemaal zelf wel te kunnen. Ik weet eigenlijk niet of daarin een gezonde balans te vinden is, misschien is het wel juist die curve die ons in leven houdt, de ups en downs, de bergen en de dalen, de periodes van geweldige creativiteit en innovatie en de tijden van laksheid en consumeren.

Ieder mensenleven kent tijden van vreugde en verdriet, van bloei en verdorren, van loslaten en opnieuw beginnen en eigenlijk zien we dat op grote schaal ook gebeuren, Ons land, onze economie, onze aarde... steeds is er die curve, laten we het seizoenen noemen...

👉Wat die terugkomst van Jezus betreft. Hij zegt er zelf over:

Het beste wat je dus kunt doen, is altijd klaar zijn. Want Ik kom op een moment dat niemand Mij verwacht (Lukas 12:40).

Ik heb mij vaak afgevraagd wat voor soort 'moment' dat zal zijn. Een moment dat niemand Hem verwacht. Tsja, waar blijven de 'geleerden' dan met al hun gespeculeer en bangmakerij. We weten het dus niet. Ik denk dat de sleutel 'm hierin zit dat we altijd klaar moeten zijn om God te ontmoeten. Dan leef je relaxed, wat er ook gebeurt!

Er is bij niemand anders redding te vinden; Hij is de enige, door wie de mensen gered kunnen worden (Handelingen 4:12).

14 opmerkingen:

  1. Precies.
    Je op Hem richten, Hem verwachten in elke situatie.
    Ik ben alle corona informatie en ook de christelijke theorieën erover inmiddels zo moe.
    Het is een bijzondere tijd om meer op Hem gericht te zijn dan ooit, te leren van Hem, te groeien in Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist ja Danielle, dat ervaar ik ook. Blablabla, en het gaat maar door. Elk nadeel heeft inderdaad een voordeel (of meer), we kunnen ons terugtrekken en tijd met Jezus doorbrengen. Groetjes.

      Verwijderen
  2. Geloof, hoop en liefde hebben we nodig om door te kunnen gaan.

    Met belangstelling gelezen Marja.

    Groet,
    Hilly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Hilly. Geloof, hoop en liefde, en de meeste van deze is de liefde!

      Verwijderen
  3. Jezus zegt dat er oorlogen, aardbevingen, rampen en pestilentien zullen komen, en nog is het einde niet. Hebben die geleerden dat over het hoofd gezien?
    Laat uw hoop en hulp van Hem komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nog is het einde niet... inderdaad ja. We meoten leren hier hoopvol mee om te gaan. Dank je wel voor je commentaar.

      Verwijderen
  4. Dat heb je mooi gezegd Marja. Heel goed om deze tekst in het licht te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel erg bedankt! Helder en precies goed voor mij. Toppie.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe het ook zij, God heeft alles in Zijn hand en daar mogen we op vertrouwen. In goede én slechte tijden mogen we altijd uitzien naar Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Wendy, de omstandigheden moeten eigenlijk niets uitmaken :)

      Verwijderen
  7. In plaats van je te verdiepen in al die theorieën zou je om je heen kunnen kijken en ontdekken hoe je de ander tot zegen kan zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist ja, dat lijkt me een nuttigere tijdsbesteding. Dank je voor je aanvulling!

      Verwijderen