zondag 28 maart 2021

Laten we elkaar gewoon bij naam blijven noemen

Met verbazing verneem ik van dag tot dag de snelle opkomst van vreemde bijnamen die gegeven worden aan mensen die niet denken volgens de regels van de gevestigde orde...

Althans, daar lijkt de grens te liggen om in aanmerking te komen voor niet zo flatteuze bijnamen als wappie, gekkie, antivaxxer of complotdenker.

Het geven van bijnamen is niks nieuws. Dat gebeurde vroeger veelvuldig, bijvoorbeeld om aan te geven wat iemands beroep, hobby of karakter was. Kees de molenaar of Jaap de piepersnijer... wie kende hen niet?

Het gebruik om bijnamen te geven komt zelfs al in de Bijbel voor. Over Jezus staat geschreven: En Hij stelde de twaalven aan, en aan Simon gaf Hij de bijnaam Petrus (Marcus 3:16). En toen de discipelen een vervanger voor Judas zochten werden er twee kandidaten voorgesteld: Josef Barsabbas, die de bijnaam Justus had, en Mattias (Handelingen 1:23).

Verderop in Het boek Handelingen valt te lezen dat de eerste gelovigen alles met elkaar deelden zodat niemand gebrek leed. Sommigen worden zelf apart genoemd: Een van hen was Josef, een Leviet uit Cyprus, die van de apostelen de bijnaam Barnabas had gekregen, wat in onze taal ‘zoon van de vertroosting’ betekent (Handelingen 4:36).

Een bijnaam kan dus iets heel moois zijn. Ja, soms kan het zelfs een koosnaampje zijn. Helaas zie ik vandaag de dag steeds meer gebeuren dat bijnamen als scheld- of spotnamen worden gebruikt, waarbij degene die zo'n bijnaam in de mond neemt zich superieur opstelt en tegelijkertijd een oordeel velt over een ander. Zo gaan we toch niet met elkaar om, denk ik dan. Daar laat een helder en ruimdenkend mens zich toch niet toe verleiden?

👉Wat iemands politieke, maatschappelijke of religieuze ideeën ook zijn, laten we elkaar gewoon bij naam blijven noemen. We hebben daarbij de keus uit voornamen, doopnamen, roepnamen, achternamen en gehuwde namen. Dat lijkt me meer dan genoeg!


8 opmerkingen:

  1. Je hebt helemaal gelijk Marja, goed om over na te denken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies, de etiketjes worden er niet mooier op pffff.....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vroeger hadden veel mensen dezelfde achternaam en werden veel mensen met een bijnaam genoemd.
    Ons dorpje was geïsoleerd en lag op een eiland, zodoende. Maar het waren geen vervelende bijnamen hoor. Bv Piet de peurstok, die was visser en Leen lippen, die had altijd een sigarenpeuk op zijn vooruitstekende lip.
    Tegenwoordig op internet geven ze bijnamen die niet zo netjes zijn en ze kennen hen niet eens!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha, ja herkenbaar. Bij ons in 't dorp hebben we ook wel van dat soort namen, maar die waren nooit kwaad bedoeld. Je hebt wel een punt als je schrijft dat tegenwoordig bijnamen worden gegeven aan mensen terwijl ze elkaar niet eens kennen. Triest.

      Verwijderen
  4. Inderdaad eens goed om bij stil te staan.
    Daniel en zijn vrienden kregen ook bijnamen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ieder bij zijn of haar eigen naam noemen, helemaal mee eens.

    Fijne paasdagen Marja.

    BeantwoordenVerwijderen