maandag 5 december 2022

Een gebalanceerd Christenleven

Zaken als extremisme, radicalisme en polarisatie (welke naam we er ook aan geven) lijken mij grotendeels het resultaat van een gebrek aan balans. Ja, op elk gebied van het leven, of dat nu over politiek, religieuze opvattingen, sociale kwesties of ideologieƫn gaat.

Soms lees of hoor ik dingen waarvan ik me afvraag hoe mensen zo ver zijn gekomen, een beetje zoals de schildpad middenop de snelweg šŸ˜

Het lijkt steeds moeilijker te worden om een leven vol keuzes te leiden zonder meteen in een hokje te worden geplaatst. Mijn hemel, het is mogelijk om te genieten van vlees en vegetarisch eten, zon en sneeuw, sport en lezen, om maar eens wat te noemen.

Het is triest om te zien dat zelfs christenen worstelen om balans in het leven te vinden. We doen alsof alles perfect is terwijl dat niet zo is of we hebben verdriet over alles alsof er geen Trooster is. Nou ja, misschien ligt het aan mij...

Onlangs werd ik herinnerd aan wat er staat geschreven in Prediker 3:1-8,

Voor alles bestaat een bepaalde tijd: een tijd om te worden geboren en een tijd om te sterven, een tijd om te planten en een tijd om te oogsten, een tijd om te doden en een tijd om te genezen, een tijd om te verwoesten en een tijd om te herbouwen, een tijd om te huilen en een tijd om te lachen, een tijd om te treuren en een tijd om te dansen, een tijd om stenen weg te gooien en een tijd om stenen bij elkaar te zoeken, een tijd om te omhelzen en een tijd om niet te omhelzen, een tijd om te vinden en een tijd om te verliezen, een tijd om iets te bewaren en een tijd om iets weg te gooien, een tijd om te scheuren en een tijd om te herstellen, een tijd om stil te zijn en een tijd om te spreken, een tijd om lief te hebben en een tijd om te haten, een tijd van oorlog en een tijd van vrede.

Ik realiseer me dat ik ook best radicaal ben als het om mijn wereldbeeld gaat, gelukkig brengt de Bijbel er balans in. šŸ‘‰De wetenschap dat God wil dat ik leer om goed te leven onder ALLE omstandigheden helpt me enorm. De apostel Paulus schreef in Filippenzen 4:11-13,

Ik heb geleerd onder alle omstandigheden tevreden te zijn met wat ik heb, of het nu veel of weinig is. Ik weet uit ervaring wat het is om te leven in gebrek en in overvloed. Ik ben met allerlei omstandigheden vertrouwd, zowel met genoeg te eten te hebben als met honger lijden en zowel met meer dan voldoende te hebben als gebrek te lijden. Ik ben in staat alles te doen door Christus, die mij daarvoor de kracht geeft.

Ik ben benieuwd, hoe bewaren jullie de balans?

6 opmerkingen:

 1. Mooie blog Marja, ik kan zo Ć©Ć©n, twee, drie geen antwoord geven maar je hebt me aan het denken gezet. De Bijbel als richtlijn houden, lijkt mij sowieso de beste oplossing maar dan kan het evengoed nog lastig zijn in deze 'moderne' wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan zeker lastig zijn Wendy, zoveel invloeden, zoveel geluiden en gedoe. de Bijbel is voor mij de leidraad, het fundament en de spiegel... hhmnm, mooi onderwerp voor een blog :)

   Verwijderen
 2. Ook ik kan best radicaal zijn en dat land niet altijd goed. Gelukkig kent God ons hart en mijn gebed is regelmatig : Heer breng mij in lijn met U, dat lijkt me een goede balans, Zijn Woord is de Waarheid en ik mag mezelf voorhouden dat ik in ontwikkeling ben, fouten mag maken en mag groeien in de vruchten van de Geest. De wereld is hard, je word er ongenadig afgerekend. Ik probeer niet te veroordelen en Gods genade te ontvangen en door te geven. Het leven in deze tijd is een uitdaging, maar we hoeven het niet alleen te doen , Heilige Geest helpt ons.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie Danielle, mooi beshcreven hoe je het ervaart. Het leven is inderdaad een uitdaging (ook als je geen Christen bent denk ik) maar wij zijn nooit alleen. We hebben een Helper!

   Verwijderen
 3. Het is best lastig om de balans te vinden. Als ik dicht bij Jezus leef, dan brengt Hij die balans aan, zo ervaar ik het. Het maakt het dan ook makkelijker de ander (bijv. mijn eigen kinderen) eigen keuzes te laten maken en een groeiproces daarin te gunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dicht bij Jezus leven, veel aan Zijn voeten zitten en het Woord tot ons nemen... ik denk ook zeker dat dat de sleutel is. Ik vind mooi dat je schrijft 'anderen een groeiproces te gunnen'.

   Verwijderen