donderdag 14 juli 2011

De stem van God

Communicatie bestaat uit meer dan woorden alleen
Gebaseerd op de workshops die we hebben gegeven in Duitsland heb ik in de afgelopen weken blog posts geschreven over de wil van God en het plan van God voor ons leven. We hebben gezien dat de wil van God eigenlijk niet iets is waar we steeds maar om moeten vragen, maar iets dat we moeten DOEN! Zijn wil is een algemene instructie voor alle gelovigen, terwijl het plan voor ieder individu anders kan zijn. Zijn plan met ons leven is afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Als we in God's wil gaan wandelen en handelen kunnen we steeds meer ontdekken van Zijn plan voor ons leven. De volgende vraag is dan: hoe kunnen we Zijn stem verstaan?

Als het gaat over de stem van God denken we bijna allemaal aan een hoorbare en verstaanbare stem, aan een geluid. Als het gaat over de stem van God denken we over het algemeen aan een communicatievorm door middel van het gesproken woord. Helaas is dit een zeer beperkte visie op communicatie. God spreekt tot ons op vele wijzen, maar omdat we een hoorbare stem verwachten missen we het vaak. Laten we maar gewoon eerlijk zijn; de meeste mensen zullen God nooit hoorbaar horen spreken in hun leven, uitzonderingen daar gelaten uiteraard. In Hebreen 1:1-3 staat dat God tot ons spreekt door Zijn Zoon, dat is Jezus.

Jezus wordt niet voor niets het Levende Woord genoemd, Hij spreekt alleen wat Hij de Vader hoort zeggen, Hij is God's Woord, of zoals je wilt: God's stem. Als we God willen horen spreken moeten we naar de woorden van Jezus luisteren en dat kan bijvoorbeeld simpelweg door de Bijbel hardop te lezen! In het Bijbelgedeelte over de Goede Herder (Johannes 10:3-5) staat dat we de stem van de Herder moeten herkennen, daartoe zullen we dus ook de Herder zelf moeten herkennen. Hoe meer we over Hem lezen, hoe meer we over Hem leren. Vlak voor Jezus terug gaat naar de Vader legt Hij zijn volgelingen uit wat (o.a.) de taak van de Heilige Geest zal zijn: De Heilige Geest zal jullie alles duidelijk maken en alles in herinnering brengen wat ik tegen jullie gezegd heb (Johannes 14:26). Communicatie vindt plaats via de Heilige Geest die in ons woont en die alles over God weet.

Maar laten we nog even terug gaan naar de beperkte visie die wij vaak op communicatie hebben. God spreekt tot ons op vele manieren, in de allereerste plaats door Zijn Woord en de Heilige Geest. Maar laten we het daartoe niet beperken, de Bijbel laat duidelijk zien dat we Zijn stem niet alleen kunnen horen, maar ook lezen, zien en voelen. Bijvoorbeeld door

 • Ingevingen, noem het maar de kleine, stille stem in je of je intuitie
 • Andere mensen, profeten, leraars, sprekers, soms zelfs door andere christenen die jou niet persoonlijk kennen, maar wel het Woord
 • Dromen en visioenen, we zien dit nu heel veel gebeuren bij moslims die tot geloof komen
 • Wonderen en tekenen, soms kan een vraag of gedachte die we hebben beantwoord worden door iets dat we zien of meemaken, een soort bevestiging
 • Engelen, dit komt minder vaak voor, maar engelen zijn boodschappers die een woord van God doorgeven aan mensen, we zien dit in zowel het Oude als Nieuwe Testament
 • Muziek, dans of kunst, denk hierbij bijvoorbeeld  aan de manier waarop God door de Psalmen tot mensen kan spreken in bemoediging, in troost, in leiding, maar ook hoe je geraakt kunt worden door een schilderij bijvoorbeeld.
 • De natuur, soms 'spreekt' God duidelijk tot ons door de natuur, we kunnen ineens blij worden door een zonnestraal, verbluft worden over Zijn scheppinskracht door bloemen of planten etc.
Uiteraard zijn overal bijbelteksten bij te halen als voorbeeld, voor deze post wordt dat echter te lang. Sta me toe om nog een praktische opmerking te maken. In Johannes 3:63 staat dat Jezus' woorden geest en leven zijn. Dat is een prima graadmeter om te kijken of iets de 'stem' van God is. Geest: zie ik God's karakter in wat ik ervaar? Leven: bouwt het me op, brengt het iets tot leven? Voor alle duidelijkheid en wellicht ten overvloede: God's stem gaat nooit tegen Zijn Woord in.


Persoonlijk vind ik de meest praktische manier om van God te horen het bidden in tongentaal en het vragen om een vertaling. Als je die gave hebt ontvangen zul je daar praktisch mee moeten oefenen, dan zul je ontdekken dat God heel rechtstreeks tot je spreken wil.

Misschien helpt het je om eens na te denken over het volgende:
 1. Hoe communiceer jij als je geen woorden mag/kan gebruiken?
 2. Schrijf eens op hoe God in het verleden met je heeft 'gesproken'
 3. Beschrijf eens in je eigen woorden hoe je het werk van de Heilige Geest in je leven ervaart
 4. Vraag God om met je te communiceren en wees gewoon stil. Wat voel je, wat hoor je, wat denk je of wat schiet je te binnen? Schrijf het op.

2 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor deze mooi posting. Ik had bedankt aangevinkt maar nu jij een berichtje bij me neerzette, dacht ik even; ik neem ook de moeite om het bij jou te doen!

  Vandaag een gesprek gehad met iemand, die erg getobd had over de zekerheid van het geloof. Of hi wel echt tot geloof gekomen was, zeg maar. Hij kerkte niet onder een erg bijbels leer. Maar toch, ondanks dat had de bijbel, wat hij las, de doorlsag gegeven. God sprak, communiceerde met hem door middel van de bijbel.
  Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor zo'n mooi voorbeeld Jedidja, God die door zijn Woord tot iemand spreekt en daarmee twijfel wegneemt, geweldig is dat!

  BeantwoordenVerwijderen