maandag 18 juli 2011

Voorwoord Levensadem

Scheppingsproces van binnen uit bekeken
"Gij zult niet doodslaan. Wie kent de woorden van het zesde gebod niet? Zelfs als je nog nooit een voet in een kerk hebt gezet of een bijbel hebt geopend, ken je deze legendarische woorden vast wel. Ze liggen ten grondslag aan onze wetgeving.

Misschien heb je ze juist wél zondag na zondag vanaf een preekstoel in de verte gehoord, formeel opgedragen en met ernst voorgelezen. Misschien zat je verveeld de lampjes aan het plafond te tellen of naar de schilderijen aan de muur te staren, zoekend naar een detail dat eerder onopgemerkt bleef. Natuurlijk ben je geen moordenaar. Maar wat ben je eigenlijk wel? Ben je een levensgenieter? Omarm je het leven elke morgen als je met een kop verse koffie de krant leest en de wereld regel voor regel aan je voorbij ziet gaan? Heb je besloten het leven ten volle te leven?

Wíe ben je eigenlijk? Heb je jezelf weleens proberen te zien door de ogen van de Schepper? Wat had Hij in gedachten toen Hij jou schiep, toen Hij je klaarmaakte om de wereld, zoals je die kent, te betreden? Vernieuwt zijn levensadem jouw leven, jouw energie en jouw enthousiasme elke nieuwe dag, of besta je slechts? Reis je van dag tot dag, van jaar tot jaar zonder verwachting of het verlangen eens iets nieuws te beginnen? Ben je misschien je enthousiasme voor het leven kwijtgeraakt toen je jouw teleurstellingen en mislukte dromen op een rijtje zette?

God wil dat we waarde aan het leven schenken. Jezus zegt in Johannes 10:10 dat Hij is gekomen om de mensen een leven in overvloed te geven, er vond daartoe een uitwisseling plaats: Hij gaf zijn eigen leven op, zodat wij een leven in alle volheid kunnen hebben, nu hier en straks in eeuwigheid. Dat is de essentie van het christelijk geloof. Om te kunnen begrijpen waarom het leven zo belangrijk is voor God, om iets te kunnen begrijpen van de liefde van God, zullen we het scheppingsproces weer eens goed moeten bekijken. Niet vanaf een afstand, maar van binnen uit.

Dit boek is een ode aan de schepping, een loflied op het leven. Ik heb geprobeerd een portret te schilderen van een kleurrijk God die prachtige mensen maakt, mensen die zowaar op Hem lijken! Dit boek gaat over jou en mij en over de manier waarop we zijn ontworpen. Ieder mens draagt unieke karakteristieken met zich mee die als het ware het watermerk van de Meester zijn, een stempel dat wij meedragen in geest, ziel, en lichaam! Dit boek neemt je mee op reis, terug naar het begin, naar de oorsprong en het doel van je bestaan. Ik bid dat het de manier waarop je je leven leeft voor altijd zal veranderen."

6 opmerkingen:

 1. Fantastisch! Wat een prachtige blog, maar ook een goede vertelling van je eigen zienswijze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor jullie opbouwende commentaar. Waardeer ik zeer!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig geschreven, ik word er helemaal enthousiast van!
  Hartelijke groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, by the way Petra, ik ben op zoek naar je blog (als je dat nog hebt) en kan me niet meer herinneren hoe het heette... sorry!

  BeantwoordenVerwijderen