woensdag 28 maart 2012

Vriendelijkheid

Het maakt niet uit hoe vaak we de woorden en lessen van Jezus lezen; we kunnen steeds weer iets nieuws leren! Laatst las ik weer zo'n opmerking waarvan je denkt... oei, staat dat er echt?!

Ik zat te lezen in Lucas 6, een hoofdstuk boordevol wijze en praktische levenslessen voor de Christenen. In vers 35 (Het Boek) staat, Weet u wat u moet doen? Uw vijanden liefhebben en goed voor hen zijn en hun iets te leen geven zonder erop te rekenen dat ze u terugbetalen. Dan krijgt u een grote beloning in de hemel. Dan zult u echt zonen van God zijn... Daar zou ik op zich al uren over kunnen nadenken en praten, maar deze keer viel mijn oog op wat Jezus er achter aan zegt, een opmerking waar je niet zo vaak over hoort preken: Want Hij is vriendelijk en goed voor ondankbare en slechte mensen.

Hij, God, is vriendelijk en goed voor ondankbare en slechte mensen. Is dat het beeld wat we van God hebben? Is dat het beeld wat wij navolgen? Wij hebben vaak het idee dat God slechte mensen straft, ja zelfs de christenen die iets slechts hebben gedaan. Maar hier staat iets heel anders, God is vriendelijk en goed. Daar kunnen we wat van leren. Zijn wij vriendelijk en goed voor ondankbare en slechte mensen?

God = liefde en in 1 Corinthiërs 13:4 staat dat de liefde vriendelijk is. God kan niet anders dan zijn goedheid en vriendelijk tonen, dat is zijn karakter. Maar hoe zit het met ons? De Bijbel leert dat vriendelijkheid goed is voor de mens. In Spreuken 11:17 staat zo mooi, Een zachtaardig en vriendelijk mens doet zichzelf goed, maar een wreed mens schaadt zichzelf. Wellicht zullen we onszelf niet zo snel 'wreed' noemen, maar de vraag is vandaag: zijn we vriendelijk? Niet alleen tegenover gelijkgezinden, maar juist tegenover ondankbaren en slechte mensen?

Vriendelijkheid is een vrucht die de Heilige Geest (Galaten 5:22) in ons wil voortbrengen, opdat we meer en meer op Hem gaan lijken. Hoe kunnen we daarin groeien? Door de ondankbare en slechte mensen die op ons pad komen vriendelijk en goed te behandelen. Dat is een serieuze opdracht als we werkelijk zonen en dochters van God genoemd willen worden!

Ik ben een God van vriendelijkheid [Jeremia 9:24]

17 opmerkingen:

 1. Dank je wel voor deze mooie post! Het ligt in de aard van de mens om mensen die we sympathiek vinden vriendelijk te benaderen, en al zijn we misschien niet 'wreed' - mensen die ons niet zo liggen, worden gemakkelijk genegeerd... Maar bij God is geen aanzien des persoons! Daar wil ik me in beoefenen, want ik heb nog veel te leren op dat gebied! Ook ik wil jagen naar die vrucht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het zette me ook echt weer aan het denken toen ik die woorden las, ik wil daaraan een voorbeeld nemen! Dank voor je bezoekje Annemieke.

   Verwijderen
  2. Ook ik moet met een zucht bekennen...

   Verwijderen
 2. Ik sluit me helemaal aan bij Annemieke. Ik moet nog veel leren op dit gebied. (Al)weer stof die aanzet tot nadenken! We denken wat af.
  Ik heb die drie vragen die je stelde in je blog op 29 februari ook nog steeds in mijn Bijbel liggen :)
  Dank je voor het delen Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat ging ook over vruchtdragen...mensen kunnen mooie woorden delen, maar delen we ook ons hart? het hart van God is liefde, vriendelijkheid... inderdaad, weer stof tot nadenken!

   Verwijderen
 3. Hèt kenmerk van een discipel, een Jezusvolger: Vriendelijkheid naar je tegenstanders, je vijanden. Rustig blijven tegen de mensen die je onrecht aandoen.. Zelfs met de hulp van Jezus is dat vaak nog moeilijk voor ons! "God = Liefde", wanneer we dàt beseffen gaan we ook (of pas) begrijpen wat Genade inhoudt, toch?
  Heel Goed blog Marja, thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zojuist 'What's so amazing about grace' van Philp Yancy uitgelezen Hans... tsonge, dan denk ik, ik snap nog geen snars van genade. Gods liefde gaat zover!

   Verwijderen
 4. Geweldig boek is dat! "Jezus zoals ik Hem niet kende" van Yancey is ook gaaf, aanrader! Nee, we zullen Genade nooit helemaal begrijpen, zijn we waarschijnlijk te 'simpel' voor geschapen ;-) Amazing Grace, I was blind, but now I see...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt een blogje voor mij. Gisteren schoot ik uit mijn slof toen er weer een of andere onbekende die iets wilde slijten aan de telefoon hing. Niet dat ik dan ga tieren, maar toch. Je vergeet wel eens vriendelijk te blijven en dat is toch ook iets waar wij aan herkenbaar moeten blijven. Aan de andere kant denk ik dat iets recht voor zijn raap zeggen, ook wel eens nodig is, maar zonder de persoon dan met paardenmest te werpen in het aangezicht. Hoewel dat op kan luchten...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar goed dan dat ik niet elke dag paardenmest voorhanden heb.. ;-)

   Verwijderen
  2. Dingen recht voor z'n raap zeggen kan toch ook vriendelijk Peter? beetje humor erbij kan ook geen kwaad... ik probeer het in elk geval wel, ook op m'n blog :)

   Verwijderen
  3. Dingen recht voor de raap zeggen wordt in onze cultuur als niet vriendelijk ervaren. Wat dat betreft is dat misschien wel het gevolg van de komst van de afhaalcinees. Sambal bij?

   Verwijderen
 6. Jezus deed veel dingen die anders waren dan wat wij van nature gewend zijn. Hier gaat menselijke ''liefde'' over in Goddelijke liefde. De liefde (bv vriendelijkheid) voor iemand die wij ook aardig vinden in liefde voor onaardige mensen. Hierbij moet God ons tekort aan liefde aanvullen en daarvoor hebben wij(zij die in Jezus geloven en in wat Hij voor ons gedaan heeft)de heilige geest gekregen. Deze vult aan wat wij tekort komen. Bv wijsheid, hoop, geloof of bovenal liefde. Liefde die verder gaat dan ons menselijk verstand kan begrijpen. Ik besef mij te vaak dat de heilige geest ook bedroeft kan raken en zich dan terugtrekt. Dan is oa ook die verdergaande liefde minder zichtbaar in mijn leven. De omstandigheden (bv vervelende mensen) brengen naar boven wat in ons is, of juist niet in ons is. Heb je de heilige geest (dus liefde) zit het er wel maar misschien teruggetrokken. Gaan wij voor de spiegel (Gods Woord met bv 1 Korintiërs 13: 1-13 ''De liefde'')staan dan komen wij erachter waarin wij tekort schieten. Spiegelen wij ons aan de wereld zal Gods liefde weinig te zien zijn. Deze wereld zegt dan dat God niet bestaat omdat er zo weinig liefde is. Verbeter mij als ik toch ongelijk heb!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We schieten in liefde altijd te kort denk ik Ted, anders zouden we de hulp van de Heilige Geest niet nodig hebben en dus hoogmoedig worden. Maar we moeten ons denk ik wel concentreren op de dingen die WEL goed gaan :) anders gaan we gebukt onder het idee dat we altijd tekort schieten. Mooi commentaar van je, dank je wel.

   Verwijderen
 7. Ja, Hij is vriendelijk en goed! Gisteren naar een concert van Sela en toen hebben we een minuut stilte gehouden om te gedenken wat Hij voor ons deed. Gaaf, een bomvolle kerk in Gorichem en dan doodstil. We hebben echt gemeenschappelijk Hem de lof toegezongen voor Zijn genade

  BeantwoordenVerwijderen