donderdag 24 mei 2012

De Heilige Geest praktisch bekeken (1)

Afgelopen weekend waren wij in Ludwigslust, Duitsland, waar we tijdens een conferentie een aantal workshops hebben gegeven over de persoon en het werk van de Heilige Geest. Heerlijk vinden wij dat; ingewikkelde dingen eenvoudig maken en praktisch toepassen.

De conferentie tijdens het Hemelvaartsweekend had als thema: Transformatie. Een prachtig onderwerp in het licht van de Hemelvaart. Jezus' terugkeer naar de Vader was namelijk het begin van een nieuw tijdperk voor de gelovigen, een tijdperk van grote veranderingen en wereldwijde opwekking. We leven daar nog steeds in! Jezus sprak over de reden van zijn terugkeer naar de Vader: Toch is het voor u beter als Ik wegga, anders kan mijn Plaatsvervanger niet bij u komen. Als Ik wegga, stuur Ik Hem naar u toe. (Johannes 16:7, Het Boek). Het is beter voor ons dat Jezus is weggegaan. Waarom?

Omdat Jezus als mens op aarde maar een beperkt aantal mensen kon bereiken. Te voet en per schip bereikte Hij duizenden in het Midden Oosten, maar voor zover wij weten kwam Hij nooit in Noord Europa of Amerika. Daarom moest zijn Plaatsvervanger komen, die kan in miljoenen harten tegelijkertijd leven en zo kunnen wij de hele wereld bereiken en hetzelfde doen als Jezus deed. Hij wilde dat echt zo, Luister goed, wie op Mij vertrouwt, zal dezelfde dingen doen als Ik. Zelfs nog grotere, want Ik ga naar de Vader (Johannes 14:12). Lees dat nog maar eens in de context. Het is zo duidelijk en zo spannend wat Jezus daar zegt.

De Heilige Geest is de plaatsvervanger (hier op aarde) van Jezus. Hij is onze vriend, onze leraar en onze trooster. Hij is bij ons en in ons, altijd. We zullen een goede vriendschapsband met Hem moeten ontwikkelen, Hem beter leren kennen. Daarover meer in de volgende post.

Fijn Pinksterweekend allemaal!


12 opmerkingen:

 1. De Heilige Geest,kostbaar, tastbaar, zoveel liefde!
  Bedankt dat je op Hem de aandacht vestigt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi stukje Marja. Wij begrijpen het nu, achteraf, dat het beter is geweest dat Jezus wegging omdat we anders de Heilige Geest niet hadden kunnen ontvangen. Ik verplaats me weleens in de discipelen en denk dat het voor hen best moeilijk geweest moet zijn in die tijd. Ze vonden het allemaal al zo moeilijk dat Jezus het had over Zijn lijden en sterven. Dan is Hij weer terug bij hen en zegt Hij dat Hij naar de hemel zou moeten gaan. Dat zal hen ook onwaarschijnlijk in de oren hebben geklonken.
  Wat geweldig dat Hij heeft gedaan wat Hij heeft gezegd. Zo kunnen wij Hem steeds beter leren kennen. Ik zie uit naar je volgende stukje.
  Jij ook een fijn Pinksterweekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dank voor je mooie overdenking! fijne dagen toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Marja,
  spannend en prachtig onderwerp! Soms ook erg ingewikkeld..
  Persoonlijk ervaar ik de heilige Geest als Jezus en als God. En dus niet zozeer als Persoon. Hij is onze Plaatsvervanger, Jezus zegt het zelf. Het is Gods Aanwezigheid op aarde en bereikbaar voor eenieder die zijn/haar hart openzet.
  Over de "grotere dingen" die wij zullen doen. Dit zie ik meer als geestelijke kracht, en niet letterlijk. Want kan een Jezusvolger nog grotere dingen doen dan bv. een dode opwekken?..
  Kortom, ben benieuwd naar je vervolg hierop ;-)

  Gezegende en Vreugdevolle Pinksterdagen! -hans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jij ook een mooie Pinksterweekend en bedankt voor dit stukje! Wat bedoel je precies met transformatie? Jezus verandert toch niet in de Heilige Geest? Ik denk vast een beetje te moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, je denkt niet te moeilijk... transformatie is wat er in ONS leven gebeurd als de Heilige Geest in ons komt wonen. Wij veranderen en gaan steeds meer op Jezus lijken door de vrucht die de Heilige Geest in ons leven voortbrengt (Galaten 5;22).

   Verwijderen
 6. Ik meen dat we op moeten passen deze Plaatsvervanger te veel los te zien van God zelf. Jezus zegt op een andere plek over Zijn heengaan:”Ik zal u niet als wezen achterlaten IK kom tot u.
  Als we over Gods Geest spreken dan zie ik Hem als onlosmakelijk verbonden met de 3 enige Godheid als Vader Zoon en Geest. Benny Hinn schreef er een totaal fout boek over toen hij hele gesprekken had enkel met Gods Geest. Van de Geest staat er namelijk dat Hij altijd de Here Jezus centraal (verheerlijken) zal stellen. Soms hebben mensen het over:”God de Vader, God de Zoon en God de heilige Geest. Gaan we dan optellen dan hebben we 3 goden. IK denk dat we mogen spreken over: God de Vader Zoon en Geest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wil er niet graag een discussie van maken hoor. Maar inderdaad, in "Goedemorgen heilige Geest" van Hinn, gaat hij mijns inziens volkomen fout. Nergens wordt er ná Handelingen 2 tot de heilige Geest gebeden, toch? Tenminste niet als Godspersoon. 3-eenheid klopt Theologisch absoluut wel, maar Bijbels niet.. Afijn, laat het voor nu hierbij, 't is al warm genoeg ;-)

   Verwijderen
 7. Daar wringt de schoen bij dat boek. Ik heb ook de video gezien die erbij hoorde en was verbaast over het disrespect van zo'n man. We hebben het hier over God zelf en die is meer dan je makker. Hij is je Schepper, je Verlosser en Zaligmaker. Hij is te groot voor woorden daarom werd Hij geboren als mens om onder ons te wonen. We moeten denk ik goed oppassen dat de aandacht niet verlegd zal worden naar de Heilige Geest. Hij wijst op Jezus zal Hem eren. Dat mis ik in het boek van Hinn waarin de Geest zichzelf centraal stelt. Bijna bijbels maar toch een volkomen leugen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedoelde ook echt je makker (vriend) naast je Maker. Jezus noemt ons vrienden en dat is mooi, maar ik zal Hem nooit enkel vriend noemen, daar is Hij te groot voor. Terug naar je workshop: wat moet ik me daar bij voorstellen en hoe gaat zoiets ontastbaars als de Heilige Geest in een workshop?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, herkenbaar die gevoelens over 'koosnaampjes' voor Jezus. Held lijkt mij ver beneden de maat. Hem je Vriend noemen, is wel intiem. Jezus, Hij is Heer en Meester. Maar wat Hij werkelijk is, als de grootste Realiteit in de hemelse Gewesten; Hij is onze Verlosser! Overwinnaar op de dood!

   Verwijderen
 9. Jongens, niet zo mopperen op andere Christenen. Het is niet mijn bedoeling hier een boek van Benny Hinn te bespreken. Ik wil een aantal basisprincipes uit de Bijbel delen die hopelijk de vaagheid die er rondom de Heilige Geest bestaat uit de weg zullen helpen.
  Hartelijk dank voor al jullie reacties, dat houdt me scherp :)

  BeantwoordenVerwijderen