dinsdag 8 mei 2012

Vruchtbare bodem

Laatst verbaasde ik me er weer eens over hoe tijdloos de gelijkenissen van de Here Jezus vaak zijn. Men worstelde tweeduizend jaar geleden veelal met dezelfde dingen als wij. Neem nou zo'n gelijkenis als die van de zaaier...

In Lucas 8 vertelt Jezus de gelijkenis aan een grote menigte mensen en even later geeft hij een nadere uitleg aan zijn leerlingen. Hij bereidt ze als het ware voor op de gevolgen van evangelieverkondiging. Hij maakt duidelijk dat mensen in principe op vier manieren met Gods Woord kunnen omgaan, lees vers 11-15 er maar eens op na.
  • Het zaad op de weg, dat zijn zij die geluisterd hebben, maar daarna komt de duivel en graait het woord weg uit hun hart, om te voorkomen dat ze worden gered door te geloven. Misschien heb je dit wel eens zien gebeuren in je omgeving, het kan een hele teleurstelling zijn als je dat van dichtbij meemaakt. We kunnen altijd bidden dat er opnieuw een moment komt voor die persoon...
  • Het zaad op de rotsachtige bodem, dat zijn zij die het woord vol vreugde aannemen wanneer ze het horen, maar het schiet geen wortel; ze geloven zolang het hun goed uitkomt, maar als ze op de proef worden gesteld, worden ze afvallig. Geloof zonder wortel houdt geen stand, bij het eerste zuchtje wind ligt het omver. Misschien herken je dat ook wel bij jezelf of bij mensen om je heen. De wortel van ons geloof is liefde, de liefde van God. Laten we daar in blijven groeien!
  • Het zaad dat tussen de distels valt, dat zijn zij die wel geluisterd hebben, maar door zorgen en rijkdom en de genoegens van het leven worden ze gaandeweg verstikt, zodat ze geen vrucht dragen. Ik denk dat veel gelovigen zich in deze groep bevinden. Jezus noemt zorgen, rijkdom en genoegens in één adem; het zijn allemaal zaken die afleiden van de waarheid, zaken die er voor zorgen dat we ons niet kunnen verdiepen in Zijn Woord, in Zijn beloftes. Verstikking... dit is één van de grootste problemen waar wij als gelovigen in de westerse wereld mee te kampen hebben. Stress, angst, zorgen, materialisme, luxe... allemaal zaken die ons zo in beslag nemen dat het Woord niet in ons kan groeien.
  • Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid vrucht dragen. Dit is ons doel, hier willen we uitkomen: Gods woord koesteren en door STANDVASTIGHEID vrucht dragen. Dat gaat dus blijkbaar niet vanzelf, dat vergt doorzettingsvermogen. Gods Woord koesteren betekent het heel dicht bij ons houden, er elke dag mee bezig zijn, er met anderen over praten en ernaar verlangen om er meer uit te leren. Standvastig zijn in ons geloof, ook als de wereld ons wat anders wijs wil maken. Dan zullen we vrucht dragen!
Is jouw hart vruchtbare grond?

11 opmerkingen:

  1. Ja, dat kan echt een strijd zijn soms, verstikt door de drukte van alledag. Ik bid regelmatig: Heer wil U me duidelijk maken wat ik vandaag weer voor u kan betekenen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerst vragen is inderdaad wijzer dan zelf weer alle bagage oppaken :)

      Verwijderen
  2. Als wij eerlijk durven zijn (wie durft dat nog?) weten wij dat wij allemaal een redelijke mengeling zijn van wat er zoal met het zaad gebeurt. Ik zal de laatste zijn die het idee heeft dat elke zaadje hier ontkiemen zal. Gelukkig strooit de Heer van het land rijk en overvloedig.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik voel me een mengeling ja. Niet elke plekje van mijn hart is vruchtbare grond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wie wil er geen vrucht dragen, iedereen toch! Maar iedereen heeft daar zo zijn of haar eigen mening over. Ook onder christenen wordt een ''vol''leven als vruchtbaar gezien terwijl het niets anders is het streven naar eigen voorspoed. Zelfs standvastigheid kan vanuit verkeerde motieven komen. Zie mij eens elke zondag naar de kerk gaan of geestelijk zijn. Eerlijk naar God en anderen zijn, jezelf niet op de eerste plaats zetten en bidden om doorzettingsvermogen. Gelukkig hebben wij de Helper(Heilige Geest)om ons daarbij te helpen. Ik heb alles in mij om de oogst zelf te laten mislukken. De Heer heeft alles in mij gestort(de Helper)om wel een goede oogst te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel belangrijk vrucht dragen. Het is mijn verlangen om dit nog meer te doen de komende tijd hoewel ik besef dat dit niet mijn eigen 'verdienste' is. Ik bid dat God mij wil gebruiken om vrucht te dragen ter ere van Hem en voor de mensen om mijn heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtig en tijdloos, de gelijkenissen van onze Heer.
    Ik wou dat mijn zaad altijd in de vruchtbare grond belandde. Maar er komt ook heel wat op de weg te liggen en ook tussen de distels, ben ik bang.. Weet je hoe mooi distels zijn, trouwens!?.. We zijn allemaal een mengeling wat dat betreft. Alleen met Gods Genade kunnen we groeien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank je wel voor dit mooie stukje. En het is ook zo leuk om alle reacties erop te lezen. Daar leer ik veel van.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk he Aritha, de commentaren voegen echt waarde aan de posts toe!

      Verwijderen
  8. Inderdaad tijdloos. Ik heb wel eens zitten denken: Wat vroeger het mooiste was, is het nu nog. Wat is er lekkerder dan in het eerste voorjaarszonnetje zitten. Wat is er mooier dan liefde tussen man en vrouw. Wat is er ontroerender dan de geboorte van het eerste kind. Toen, en ook nu! Niet iets digitaals, niet de vrijheid ten top, niet... Maar dát wat God schiep!

    BeantwoordenVerwijderen