woensdag 2 mei 2012

Weer of geen weer

April was een interessante maand voor ons, we hebben wel tien landen bezocht en de gelegenheid gehad om op vele plaatsen te spreken. In kerken, maar ook tijdens de Europese Teen Challenge conferentie en in diverse rehabilitatiehuizen. Ik heb niet zoveel gelegenheid gehad om hier te bloggen, maar op onze Traveling Light blog valt meer te lezen over de afgelopen weken. We hebben door sneeuw, regen, storm en zinderende hitte gereden. Die wisselende weersomstandigheden deden me denken aan een column die ik jaren geleden schreef, aan het eind van een nat seizoen... Ik wil hem graag met jullie delen :)

"Het was zo’n zwoele zomerdag, heel onverwacht tussen de buien door, zo’n dag waarop je weet dat het toch zomer is. Persoonlijk heb ik ze zo het liefst; lekker plakkerig en loom. Op m’n gemakje fiets ik over de dijk en lach even om de rivier die onbeweeglijk lijkt, alsof ook zij een siesta houdt. Zelfs de vogels houden zich stil, even rust.

Ik neurie een vrijblijvende improvisatie op het thema van één van m’n lievelingsliedjes .... in uw nabijheid is volheid van vreugd ... en dank de Heer voor zo’n mooie dag. Heerlijk, zo’n doordeweekse eredienst op de fiets langs ’s Heren wegen. Als ik niet zing, zingt de polder wel een danklied! Helaas word ik ruw aan dit meditatieve moment onttrokken door een oude bekende die langs de waterkant zit te vissen: ‘Hoi Marja, geniet er maar van hoor, morgen gaat het regenen.’

De wellicht vriendelijk bedoelde woorden verstoren toch ruw mijn blijdschap. 'Sinds wanneer ga jij daarover?', roep ik terug, terwijl ik wat langzamer ga rijden. Ik heb moeite z’n antwoord af te wachten. 'Hoe weet je dat eigenlijk?', doe ik  nog een duit in het zakje. De stelligheid waarmee hij de regen voorspelde, is wat afgenomen als hij een beetje blozend bekent zulke dingen van de televisie te weten. Ik draai met m’n ogen en zet m’n pleziertochtje voort; 'Wat weten die daar nou van!' Briesend rijd ik weg.

Pff, Nederlanders en het weerbericht, een gebed zonder einde. Ja, werd er maar gebeden, dan was de zomer vast beter geweest, denk ik schamper. Ik zie voor me hoe miljoenen mensen zich dagelijks om acht uur rond de televisie scharen en met ingehouden adem de voorspelling voor de komende dagen afwachten. Het plannen van bbq’s, feestjes en zelfs vakanties laten we maar al te vaak afhangen van die voorspellingen. De buienradar wordt geraadpleegd voordat we de deur uitgaan, en via de radio worden we per uur op de hoogte gehouden van wat komen gaat. En masse richten we onze ogen op de weermannen en -vrouwen. We praten hen met een rotsvast geloof braaf na en klagen steen en been als het weer anders uitpakt dan voorspeld.

Ik stel voor dat we ons als Christelijk Nederland eens een keer niet om acht uur ’s avonds rond de televisie scharen, maar rond de Bijbel en een mooi stukje uit Job of de Psalmen gaan lezen. Oh, hoe lieflijk kunnen de woorden uit onze mond zijn, jawel, zelfs als het over het weer gaat. In de Bijbel wordt zo duidelijk beschreven wie de Schepper van hemel en aarde is, wie de sleutel heeft tot de voorraadkamers met regen, zon en wind.

Als we Hem nou eens gaan belijden dat we geen idee hebben wat er morgen gebeuren gaat, maar dat we naar een herstel van de seizoenen verlangen (Deuteronomium 11:14). Wellicht kunnen we elkaar ondertussen bemoedigen met de woorden uit Psalm 19. Laten we het gewoon eens proberen en elkaar gaan toeroepen: 'Dit is de dag die de Heer heeft gemaakt (Psalm 118:24). Laten we daarom blij zijn en ons daarover verheugen!'

Ik verwacht een mooi voorjaar!"

11 opmerkingen:

 1. Weermannen hebben echt niet altijd gelijk. Natuurlijk luisteren wij wel naar de weerberichten, maar vaker nog hebben we geen idee.
  In de perioden dat er gemaaid moet worden houden we de berichten wat beter in de gaten.
  Maar idd laten we meer in gebed zijn, ook voor deze zaken. We zijn zo afhankelijk.
  Goede suggestie, Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelf luister ik niet naar de radio en hebben we geen tv, dus dan ga je vanzelf meer bidden :) Maar soms mopper ik wel eens hoor als het weer regent....

   Verwijderen
 2. Ha Marja, goed dat je weer terug bent!
  En ja, je hebt helemaal gelijk over het weer maar we zijn er zo aan gewend geraakt. Ze zijn hier bv. het huis aan het schilderen en je wilt niet weten hoe vaak we buienradar raadplegen deze weken om te kijken of het niet gaat regenen. Toch wel handig dus :) Maar ik begrijp je punt. We zouden ons er veel minder op moeten focussen en moeten genieten van de dag zelf en ons niet laten ontmoedigen omdat er misschien wel eens een buitje kan vallen.
  Een fijne zonnige dag toegewenst! Is het in Papendrecht ook zulk heerlijk weer vandaag?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, met buitenverven ben je HEEL afhankelijk van het weer :) 'k Heb nog geen zon gezien sinds maandag... helaas

   Verwijderen
 3. Blijven verwachten! :)
  Nederlanders zijn wereldkampioenen zeuren. We plannen alles minutieus, tussen de buien door..
  Je zult vast en zeker veel aan jullie recente reis terugdenken Marja, in ieder detail. Gaaf!
  Voor Nederland: Hopelijk wordt het snel zomer... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat jullie er weer zijn en naar ik begrijp vruchtbaar werk geleverd hebben. Weer of geen weer dat zaad kan onder alle omstandigheden vrucht dragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amen! Daar heb ik niets aan toe te voegen :)

   Verwijderen
 5. Jaha ik beken dat ik ook vaak de buienradar raadpleeg;(
  Pas nog tot op de draad natgeregend omdat ik vol positiviteit naar de stad ging zonder regenjas;)maar dan blijf ik wel vrolijk hoor. "Het meeste valt ernaast", denk ik maar altijd;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hah, mijn broer zegt altijd 'ik word nooit nat, ik fiets tussen de druppels door'... hhmmm, ik zal jullie eens met elkaar in contact brengen :)

   Verwijderen