woensdag 30 mei 2012

De Heilige Geest praktisch bekeken (2)

In mijn vorige post hebben we gezien hoe de Heilige Geest als Plaatsvervanger naar de aarde kwam omdat Jezus terug ging naar de hemelse Vader. Het was zelfs beter voor ons dat dat gebeurde. God is één en toch drie, dat is soms moeilijk te begrijpen. Maar in de Hebreeuwse taal is het een algemeen bekend principe; het woordje echad (één) wordt gebruikt voor een eenheid die uit meerdere delen bestaat.

Als mens zijn wij naar het evenbeeld van God geschapen, drie en toch één. Geest, ziel en lichaam en toch één mens. Denk maar eens na over het volgende voorbeeld. Van binnen kunnen we huilen, maar aan de buitenkant laten we niets merken. Ziel en lichaam werken dan beiden anders, maar we kunnen ze toch niet van elkaar scheiden. Zo is het ook met God. Jezus deed op de aarde alleen wat de Vader Hem vertelde te doen, ze spraken veel met elkaar. De Heilige Geest woont nu in mensen, maar vertelt ons alleen de dingen die Hij de Vader hoort zeggen, ze luisteren naar elkaar. Zo werken ze alledrie op andere vlakken, maar je kunt ze niet, nooit los van elkaar zien.

In Johannes 14:26 zegt Jezus: Maar de Vader zal de Plaatsvervanger sturen. Dat is de Heilige Geest, die u in mijn naam alles zal leren en u steeds weer zal herinneren aan wat Ik gezegd heb. De Heilige Geest heeft duidelijke functies hier op aarde. Eén van de belangrijkste functies is dat Hij ons alles zal leren, Hij is onze leraar. Stel je eens een leraar op school voor waar je nooit een woord mee wisselt, waar je geen vragen aan stelt en waar je geen relatie mee hebt. Is het niet heel moeilijk om van hem te leren? Om met plezier zijn lessen te volgen? Communicatie is een sleutelwoord, ook met de Heilige Geest die in ons woont. Als we nooit met Hem praten leren we Hem niet kennen.

Hem beter leren kennen is wat de Bijbel de 'gemeenschap met de Heilige Geest' noemt. Daarover meer in de volgende post. Voor nu zou ik je willen aanmoedigen om de leraar eens wat vragen te stellen. Je hebt ongetwijfeld vragen over de Bijbel, over bepaalde teksten of verhalen. Ga er voor zitten en vraag de Heilige Geest (die in je woont als je een kind van God bent) om je inzicht en wijsheid te geven. Hij zal dat zeker doen! Laat maar horen of Hij je geholpen heeft...

10 opmerkingen:

 1. Mooi stukje, vroeger was voor mij de Heilige Geest ook een van de minst belangrijke personen in de drieeenheid, maar ik leer nog steeds dingen. Ben naar aanleiding van je vorige stukje in een boekje van Spurgeon aan het lezen over de persoon van de Heilige Geest en het is grappig dat hij in die tijd al hetzelfde zegt dat we de Heilige Geest als een persoon moeten zien en daar tegen kunnen spreken;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist er ook weinig van Mirjam, maar ik heb ook veel geleerd van mensen die wel dagelijks met hem spraken, zoals Spurgeon, Wigglesworth, Hagin etc. Die vaagheid rondom Hem, daar moeten we echt vanaf denk ik.

   Verwijderen
 2. Ik meen ook dat wij de heilige Geest nodig hebben, om wijsheid en als Gids om de bijbel te verstaan. Toch communiceer/bid ik voor mijn gevoel zelden of nooit met de HG. Alleen met Jezus en de Vader, en daarbij voel ik de Geest.. snap je :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het in het begin oor vreemd Hans, toch oefen ik het meer en meer, juist om hem beter te leren kennen en van Hem te leren.

   Verwijderen
 3. Mooi en duidelijk geschreven... ineens viel het kwartje;)
  Dank je voor je uitleg, daar kan ik heel veel mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om dat te horen Tineke, bij mij is het kwartje ook gevallen doordat iemand het mij uitlegde en het verheugt mij als ik dat door kan geven :)

   Verwijderen
 4. Mooi verwoord Marja. Dank je wel. En nu aan de slag ermee natuurlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen