woensdag 8 augustus 2012

Talent en het Koninkrijk (1)

Aan het eind van deze maand zullen Jan en ik  een workshop Talent & Koninkrijk geven in de Ezra gemeente in Puttershoek. In de aanloop daar naartoe heb ik de gelijkenis van Jezus over de talenten, zoals we die in Matteus 25 kunnen lezen, weer eens onder de loep genomen. Of het hier nu over geld, talenten, of mogelijkheden gaat doet er eigenlijk niet eens zoveel toe, het gaat om iets dat  God ons heeft toevertrouwd, voor een bepaald doel.

Een aantal redenen om een spreekbeurt / workshop over Talent & Koninkrijk te geven is dat:
 • veel mensen denken dat alleen geestelijke zaken bruikbaar zijn in het Koninkrijk van God
 • veel mensen zich niet bewust zijn van de talenten die ze van God hebben gekregen
 • als ze zich daar wel van bewust zijn, de talenten meestal niet voor God gebruiken
Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons gebruiken de talenten die we van God hebben gekregen in een seculiere baan, om daarmee werelds succes te boeken, zodat we aardse zaken kunnen aanschaffen. Dat is misschien een harde waarheid, maar het is veelal het antwoord op de vraag: als ik mijn talenten niet gebruik voor God, waarvoor gebruik ik ze dan wel? Het is zeker nuttig eens goed te kijken naar de woorden van Jezus in Matteus 25:14-15. Deze twee verzen zijn de introductie op de werkelijke gelijkenis: Of het zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Ik heb een aantal principes over talenten & koninkrijk, dat we uit deze introductie kunnen halen op een rijtje gezet en zal ze, beginnend met vandaag, in de komende blog posts met jullie delen.

Om te beginnen kunnen we uit de context halen dat Jezus met 'het', het Koninkrijk bedoelt... Deze gelijkenis is een herhaling, een benadrukken van woorden die Jezus al eerder sprak. Aan de hand van deze en eerdere gelijkenissen wil Jezus uitleggen dat het Koninkrijk alleen kan uitbreiden (groeien) als er gewerkt wordt door degenen die zijn boodschap hebben aangenomen. Hij gaf de sleutels voor dat (geestelijk) werk aan zijn volgelingen, Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven, en al wat je op aarde bindend verklaart zal ook in de hemel bindend zijn, en al wat je op aarde ontbindt zal ook in de hemel ontbonden zijn (Matteus 16:19).

Over die woorden van Jezus zijn vele boeken en studies geschreven, maar waar ik hier nadruk op wil leggen is dat Gods Koninkrijk niet los te zien is van de opdracht die daarbij hoort: vruchtdragen. In  Matteus 21:43 zegt Jezus tegen de religieuzen: Daarom zeg ik u: het koninkrijk van God zal u worden ontnomen, en gegeven worden aan een volk dat het wel vrucht laat dragen.

1) De uitbreiding van Gods Koninkrijk is een opdracht aan de gelovigen

9 opmerkingen:

 1. Helemaal mee eens. Typisch dat wij vaak net over hetzelfde aan het denken zijn. Had me net voorgenomen in november bij Women over dit onderwerp te spreken, dus kijk uit naar je blogs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja, twee zielen, één gedachte :) Dit is zo'n interessant onderwerp, ben er zelf al jaren mee bezig omdat ik mijn talenten ook meer en meer voort God wil gebruiken. Leuk dat je meeleest, je vindt hier vast inspiratie. er is ook veel te vinden op www.jarsons.nl klik maar eens op de 1, 2,3, en 4 stappen bovenaan!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, een mooi stukje en een geweldig onderwerp Marja. Altijd weer leerzaam om over talenten te lezen en hoe we die (zouden moeten) gebruiken. Goed dat je hier aandacht aan besteedt de komende tijd. Ik ga het zeker lezen!
  (reactie even opnieuw geplaatst, er zaten foutjes in ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja oeps, foutjes zie ik vaak ook in mijn eigen commentaren op diverse blogs, jammer dat er geen edit knopje is :)
   Het onderwerp fascineert mij, dat weet je, zo ben ik ook bij Jarsons terecht gekomen. Het is echt ons verlangen dat mensen opbloeien en bruikbaar zijn voor God, en dat betekent echt niet dat we allemaal dominee moeten worden :)

   Verwijderen
 4. Dat laatste wat je schrijft is helemaal waar. Ik las er pas nog een mooi stukje over van Oscar Lohuis. ( Ik deel het binnenkort op mijn blog). Gelukkig heeft God ons allemaal uniek gemaakt, allemaal met eigen talenten en gaven. Geweldig die verscheidenheid, dat maakt het boeiend ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessante blogs! Heb ik dan alleen nog een (voor mij) prangende vraag waar ik dus niet uitkom. Hoe kom je erachter wat je talenten zijn? Ik vraag dit niet uit valse bescheidenheid en ik probeer objectief te kijken waar mijn talenten liggen in hoe ik ze in kan zetten voor God, maar ik heb werkelijk geen flauw idee.
  Heb je hier soms antwoorden op?
  Vr gr, Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Blog om wat langer over na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 'Toevallig' kwam ik op deze blog terecht. Leuk om te zien dat dit onderwerp leeft. Ik (s)preek bijna dagelijks over talent en schreef er het boek 'Hartelijk getalenteerd' over. Kijk ook eens bij http://www.paulienvervoorn.nl/index.php/schrijft/artikelen. Hopelijk geven deze artikelen weer nieuwe inzichten:)

  BeantwoordenVerwijderen