zaterdag 11 augustus 2012

Talent en het Koninkrijk (2)

'De uitbreiding van Gods Koninkrijk is een opdracht aan de gelovigen' schreef ik in mijn vorige post. Met de uitbreiding van Gods Koninkrijk bedoel ik de groei van het aantal gelovigen in Jezus Christus, hier op aarde.

Het is Gods verlangen dat ieder mens de Koning in zijn of haar hart toelaat en daarmee dus inwoner wordt van het Koninkrijk Gods. Jezus legt dat zo uit: de Wet en de Profeten gaan tot aan Johannes: sindsdien wordt het koninkrijk van God verkondigd, en iedereen wordt met klem genodigd binnen te komen (Lucas 16:16).

Als arbeiders of bouwers aan dat Koninkrijk hebben wij gereedschap meegekregen: geestelijke gaven, maar ook natuurlijke talenten. Een mooi verhaal daarover (ter verduidelijking) is te vinden in Matteus 25:14-15, Of het [koninkrijk] zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Of het in deze gelijkenis nu over geld, talenten, of mogelijkheden gaat, doet er eigenlijk niet eens zoveel toe. Het gaat om iets dat God ons heeft toevertrouwd, voor een bepaald doel.

Jezus begint zijn verhaal met de mededeling dat de man op reis gaat. Als Jezus na het spreken van deze woorden zou zijn weggelopen waren we toch een geestelijke waarheid rijker geweest: de man gaat niet voor altijd weg, hij komt terug! Wij leven met de wetenschap en verwachting dat Hij terugkomt om ons werk te beoordelen, om te vragen wat we met onze talenten hebben gedaan.

2) Jezus zal ons vragen wat we hebben gedaan met hetgeen Hij ons heeft toevertrouwd

6 opmerkingen:

 1. Nou, die laatste zin is er echt een om over na te denken. Wat een verantwoordelijkheid hebben we eigenlijk gekregen. Gelukkig hoeven we het niet in eigen kracht te doen en mogen we Zijn hulp erbij vragen. Mooi stukje weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amen, zo is het. Op eigen kracht werken is eigenlijk 'niet op God' vertrouwen. Hij wil ons leven gebruiken tot Zijn eer, ieder op een unieke manier!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Best een uitdaging, ik vind het een hele verantwoording bijvoorbeeld dat we twee kinderen hebben om (voor God) groot te brengen. Dat zie ik echt als een taak.
  In de thuiszorg kan ik echt mn ei kwijt om er te zijn voor de mensen en naar hun verhalen te luisteren. Ik denk dat dat een natuurlijk talent is, het kost me eigenlijk weinig moeite;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarmee leg je precies nadruk op het gebruiken van je natuurlijke talenten Mirjam... het kost je weinig moeite en je doet het graag. Zoiets hebben we allemaal in ons, we leven op als we er mee bezig zijn, we halen er voldoening uit... niet perse geld :)
   De zorg voor eht gezin is de eerste taak, maar binnen dat kader zijn er vele mogelijheden toch? Van tenten bouwen tot appeltaarten bakken.

   Verwijderen
 4. ja Marja,daar denk ik dikwijls over na,in mijn omgeving zijn er zo veel die daar niets van willen horen,en in onze fam.is er een nicht die ook christen is geworden,zij word als een beetje zielig gezien,altijd loopt ze met bijbelteksten te strooien,en er word alleen maar om gelachen,dus toen ik christen werd,nam ik me voor dat anders te doen,nu weten ze allemaal hoe ik er over denk,en verder praat ik er niet meer over.ik hoop dat er nog eens een gelegenheid komt,om te getuigen,en dat ze er zelf naar vragen.weer bedankt en liefs van sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Sjanie, bedankt voor je reactie weer, altijd fijn om te lezen. Ik praat er ook weinig over in mijn familie, maar mensen kunnen wel zien wat je ermee DOET. Als praten de wereld zou veranderen was de wereld al lang anders :)

   Verwijderen