vrijdag 24 augustus 2012

Talent en het Koninkrijk (4)

Het is leuk om deze serie blog posts over talent & Koninkrijk te schrijven in een periode dat er twee nieuwe boeken van mijn hand uitkomen. Vanaf vandaag is Frisse Kijk verkrijgbaar! Weer een mijlplaal in de schrijverij, deze keer ook met toevoeging van prachtige kleurenfoto's die ik met mijn Olympus camera heb genomen. Ik hoop dat het boek je zal inspireren!

In de vorige post hebben we kunnen zien dat het bouwen aan Gods Koninkrijk niet optioneel is, het is een opdracht, een roeping die we ontvangen van de Koning. In Matteus 25:14-15 staat:
Of het zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon. Toen vertrok hij. Het volgende dat opvalt aan de introductie die Jezus geeft op de gelijkenis van de talenten is het feit dat de werkers het geld (de talenten) in beheer krijgen. De man vertrouwt het beheer van zijn vermogen aan de werkers toe. Let wel, niet zijn vermogen zelf! Met andere woorden: de man blijft eigenaar, de dienaren worden beheerders.

Jezus blijft eigenaar van hetgeen Hij ons in bruikleen geeft, of het nu over geld, talenten, of mogelijkheden gaat. Het is wel de bedoeling dat wij er iets mee gaan doen en zo andere mensen bereiken, die weer andere mensen kunnen bereiken... juist ja. Het maakt niet uit op welk vlak jouw talent ligt. Laten we zeggen dat je hele lekkere appeltaarten kunt bakken. Waarom niet 1x per maand een koffieochtend in de straat  organiseren? Laat je kinderen een mooie flyer maken en nodig een aantal mensen uit. Een prachtige manier om in contact te komen met vrouwen die je wellicht nooit in de kerk zult tegenkomen. Je hoeft niet te preken of evangeliseren, het gaat om het opbouwen van relaties. Die gesprekken komen wel... zeker als ze van jouw lekkere taart hebben genoten.

Dit is maar een simpel voorbeeld van het gebruiken (BEHEREN) van hetgeen je van God hebt gekregen. Hij blijft de eigenaar en vertrouwt ons bepaalde dingen toe. Het is Zijn verlangen dat we daarmee de wereld in gaan. Laten we het niet te moeilijk of zwaar maken :) Beheren betekent dat je zelf de beslissing neemt om aan de slag te gaan. 

4) God blijft eigenaar van onze talenten, wij zijn de beheerders.

5 opmerkingen:

 1. Mooi, deze serie over talenten, die dus heel verschillend kunnen zijn. Van de week schreef ik nog een betoog vanuit mijn hart, over het verlangen dat in ons zit, gisteren kwam ik ook nog een mooi Engelstalig blog tegen over dit onderwerp. Ik wil het graag hier doorgeven. Omdat het ons leven en de instelling waarmee wij deelnemen aan het leven raakt.
  http://www.thekenworth.com/2012/08/22/where-in-the-world-is-insert-your-name-here/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Anton, ik ga de site bekijken. Over dit onderwerp zijn we niet zomaar uitgeschreven :)

   Verwijderen
 2. De laatste tijd ben ik erg aan het zoeken hoe ik nou heel concreet dat soort dingen in de buurt of gemeente kan doen zoals jij hierboven als voorbeeld geeft. Ik ben veel op de computer bezig en ben dankbaar dat ik via mijn blogs veel mag delen en ook zelf veel lees en leer, maar het toepassen in de praktijk bij mensen om mij heen, is voor mij een aandachtspunt. Ik bid ervoor en weet zeker dat God iets moois op mijn weg zal brengen.
  Mooi stukje weer...en wat ziet die taart er lekker uit...om zo in te bijten.
  Ben benieuwd naar je boek, ik verwacht hem een dezer dagen in mijn brievenbus. Ik zag al iets van de foto's..leuk.
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik sprak van de week een mevrouw die was begonnen met geven van handwerk workshops in een leeg hoekje van de kringloopwinkel... gewoon, lekker breien en haken met elkaar. Daar kwamen heel veel mensen op af , mensen die je nooit in de kerk zou ontmoeten.
   Ik vond dat zo'n mooi voorbeeld.
   Maar goed, breek je hoofd er niet over. Vraag God om een idee en lusiter goed :)
   PS: het boekje heb ik zaterdag op de post gedaan, vrijdag voor vijven haalde ik helaas niet meer... ondanks rennen, vliegen, draven

   Verwijderen