zaterdag 18 augustus 2012

Talent en het Koninkrijk (3)

De allerlaatste gelijkenis die Jezus vertelt vlak voor zijn sterven is die van de talenten en het Koninkrijk. Ik denk dat dat verhaal goed is blijven hangen bij de discipelen want je ziet dat ze, na Jezus' terugkeer naar de Hemelse Vader, er echt op uit zijn gegaan om Gods Koninkrijk te bouwen.

Bij ons gaat het soms anders. Wij kunnen zo vaak over een gelijkenis horen preken dat we er niet langer bij stil staan waar het nou eigenlijk echt over gaat. Laten we nog eens kijken naar de introductie die Jezus geeft: Of het [koninkrijk] zal zijn als met een man die op reis ging, zijn dienaren bij zich riep en het geld dat hij bezat aan hen in beheer gaf. Aan de een gaf hij vijf talent, aan een ander twee, en aan nog een ander één, ieder naar wat hij aankon (Matteus 25:14-15). De man roept zijn werkers bij zich! Die roep geldt ook voor ons. Een ieder die gehoor heeft gegeven aan de roep van God om zijn of haar leven in Zijn hand te leggen, krijgt automatisch de opdracht mee om aan het Koninkrijk te bouwen.

Aan het Koninkrijk bouwen doen we door mensen over Jezus te vertellen. Over Paulus staat geschreven: Hij verkondigde het koninkrijk van God en onderrichtte vrijmoedig over de Heer Jezus Christus, zonder dat hem iets in de weg werd gelegd (Handelingen 28:31). Jezus kwam naar de aarde om Zijn Koninkrijk aan te kondigen, Hij sprak er veelvuldig over, na zijn opstanding zelf veertig dagen lang (Handelingen 1:3)! Stel je eens voor dat je dominee veertig (zon)dagen lang zou preken over het Koninkrijk :) Er is blijkbaar veel over te leren.

Misschien zie je Gods onzichtbare Koninkrijk en zichtbaar werk niet samengaan en denk je dat het allemaal wel goed komt... stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw. Of toch niet? De Bijbel is er duidelijk over dat er werk aan de winkel is. Paulus schrijft in zijn brief aan de Kolossenzen (4:10) de volgende opvallende woorden: .Aristarchus, mijn medegevangene, Barnabas’ neef Marcus (over wie u al instructies hebt gekregen: ontvang hem gastvrij wanneer hij bij u komt) en Jezus Justus groeten u; zij zijn de enige Joden die met mij meewerken voor Gods koninkrijk, en ze zijn dan ook een grote troost voor me geweest. Mensen die meewerken aan Gods Koninkrijk zijn een troost voor de geestelijk leiders, niet een bedreiging.

Probeer je voor te stellen dat Jezus jou en een aantal bekenden bij zich roept, zoals in de gelijkenis. Hij vertrouwt je iets toe, Hij geeft je iets mee... laten we het gereedschap noemen. Geld, talent, mogelijkheden... maakt niet uit wat het is. Je hoort Zijn roep.... en je gaat op pad.

3) Bouwen aan Gods Koninkrijk is niet optioneel!

11 opmerkingen:

 1. Mooi stukje weer Marja. Het is inderdaad geen optie maar een opdracht!
  In het boek Ademruimte werd door Matthijs ook benadrukt hoe bijzonder het was dat Jezus juist deze gelijkenis vertelt vlak voor Zijn sterven. Wanneer je er langer over nadenkt zie je steeds meer hoe belangrijk het is niet alleen te luisteren en te ontvangen maar ook te doen wat God van ons vraagt.
  Ben benieuwd hoeveel stukjes je nog gaat publiceren over dit mooie onderwerp...van mij mag je er nog wel even over doorbloggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Wendy voor je bemoedigende woorden... ja, ik ga er zeker nog even over door bloggen :)
   We kunnen 100x luisteren, maar uiteindelijk gaat het toch om die ene keer dat we ook doen wat we horen!
   Fijn weekend, geniet er van!

   Verwijderen
 2. Hoi Marja,

  Mooi die serie over talenten, ook het vb uit de praktijk!! Ik ben benieuwd hoe het verder gaat.
  Bedankt voor je leuke reacties op mijn blog.
  Fijne week.
  Groetjes, mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je meeleest Mirjam, zo geneiten we van elkaars blogs :)

   Verwijderen
 3. Prachtig! Opbouwen en aansporend! Voor mij is dat goed om hierop te worden gewezen, er bij te wordén bepaald! Zo ook vanochtend tijdens de dienst. De emmer worde gevuld met grote stenen, grind, zand en water. Begin met wat echt belangrijk is, de grote stenen, want als je met de kleine onbelangrijke dingen begint, passen De grote stenen er niet bij. Echt op mij van toepassing. Goed om erop gewezen te worden!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aansporend... dat is leuk en de bedoeling ja :) Jij hebt bijzondere talenten Gerreke, verleg je gerust je grenzen!

   Verwijderen
 4. Hoi Marja, bedankt voor de bemoediging. Ik laat soms de moed een beetje zakken de laatste tijd, nsoort eilandjes gevoel;)maar gelukkig laat God de moed niet zakken en bemoedigd me dan weer, door jouw blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig maar Mirjam, fijn die blogs, zo houden we elkaars armen omhoog :) Als je echt een schouderklopje nodig hebt kom ik het geven hoor, dan spreken we gewoon weer af!

   Verwijderen
 5. Fijn om weer terug te zijn en weer als vanouds je bemoedigende en waarlijke woorden te mogen lezen. Leuk ook om te zien dat je bij mij 'om het hoekje' woont ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Om het hoekje?? Dat heb ik nooit beseft :) Ik ga je mooie blog in de gaten houden... Dank voor je lieve woorden!

  BeantwoordenVerwijderen