woensdag 15 augustus 2012

Talent in de praktijk

Drukkerij Van der Perk
Graag wil ik de serie over talent & Koninkrijk even onderbreken met een praktijkvoorbeeld :)

Deze week kreeg ik de gelegenheid om een kijkje te nemen bij Drukkerij Van der Perk in Groot Ammers, waar momenteel mijn nieuwe boek Frisse Kijk van de drukpersen rolt. Ik schrijf 'boek', maar eigenlijk is het een werkschrift, een combinatie tussen een bijbelstudieboek en een journal. Frisse Kijk bevat een bloemlezing van twaalf spraakmakende columns voorzien van studievragen en discussiepunten. Een ideaal boek voor zelfstudie én groepsgebruik.

Controleren van de foto's
Persoonlijk vind ik de meeste bijbelstudieboeken heel saai, dus ik heb er bewust voor gekozen om in Frisse Kijk ook mooie kleurenfoto's op te nemen. Foto's die ik heb gemaakt tijdens mijn reizen, maar ook gewoon hier in de polder. Ik hoop dat ze de lezer zullen inspireren de wereld eens door de ogen van de Schepper te bekijken.

Als kind hield ik al van schrijven en knutselen. Ik was dol op boekjes en schriften en deed al op jonge leeftijd aan schrijfwedstrijden mee. Pas in 2004 verstond ik de roep van God om tot eer van Hem te gaan schrijven en dat resulteerde in de uitgave van mijn eerste (engelstalige) boekje Sacred Sabbath in 2006. Het was het eerste boekje in een serie over de Tien Geboden in de 21e eeuw. Mijn vierde boek Grace of Giving ontving de Readers Favorite publieksprijs in de USA voor het beste Christelijke non-fictie boek in 2012.

Vorig jaar kwam er eindelijk ook een boek in Nederland uit. Uitgeverij Merweboek publiceerde Levensadem, een heel bijzonder boek over de schepping van het menselijk leven. Inmiddels schrijf ik ook al jaren een vaste column in Opwekking Magazine. Op die columns krijg ik altijd veel positieve reacties; per post, in een persoonlijk gesprek, via Facebook en LinkedIn, noem maar op. Dat inspireerde mij om er meer mee te gaan doen, en zo ontstond Frisse Kijk, tsja, genoemd naar deze weblog eigenlijk.

Een talent hoeft niet persé op het creatieve, sportieve of muzikale vlak te liggen. Misschien ligt jouw talent op het organisatorische of fianciële vlak. Misschien kun je goed koken of tuinen ontwerpen, het maakt eigenlijk niet uit. Op het moment dat je God vraagt HOE je je talent kunt gebruiken om daarmee mensen te bereiken en een positieve invloed in je omgeving te zijn, zal Hij je stap voor stap de weg gaan wijzen. Gaat dat snel? Nee. Gaat dat makkelijk? Nee. Moet je veel leren onderweg? Ja. Zal God je daarbij helpen? Ja.

Ik geloof echt wat er in Efeziërs 2:10 staat, dat we geschapen zijn om een bepaald werk voor hem uit te voeren hier op aarde: Want wij zijn Zijn maaksel,  geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen, die God van tevoren bereid heeft, opdat wij daarin zouden wandelen.

Een vraag die mij enorm heeft geholpen in het ontdekken van het talent dat God mij heeft gegeven (dus geen aangeleerde zaken) was: 'waar kon je als kind uren mee bezig zijn?' Wellicht helpt het jou ook om daar eens diep over na te denken. Ik ben benieuwd...

5 opmerkingen:

 1. Waar ik uren mee bezig kon zijn als kind was luisteren naar wat andere mensen vertelden en dan vooral vooral mensen, die verdriet hadden. Tekenen, borduren.
  Schrijven en gedichten maken, calligrafie (12 jaar)En dan mensen een gedicht sturen of mensen een tekst geven in oude letterstijl omdat ze het zo moeilijk hadden.
  En zomaar uit dikke boeken interessante dingen overschrijven, die ik zo leuk vond of voor later wou bewaren. (want die dikke boeken kwamen uit de bibliotheek)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, je klinkt als een veelzijdig type Nelly :) Wat leuk zeg dat je het zo precies kunt omschrijven... interessante dingen ovrschrijven uit dikke boeken, geweldig... ik herken dat wel.
  Luisteren naar mensen die verdriet hadden... doe je daar nu iets mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk wel eens: ik heb helemaal niet zoveel 'talent' om moeder te zijn en een huishouden te runnen, maar toch is dat waar ik het meest mee bezig ben en waarvan ik ook geloof dat dát Gods bedoeling voor mij is in het NU. Hij wil mij daar iets leren - misschien ontdek ik zo wel verborgen talenten, haha. Maar ik vind het eigenlijk vooral heel hard werken aan eigenschappen die ik van nature helemaal niet heb!

  Als kind tekende en schilderde ik veel. En maakte ik graag muziek. En verzon ik hele verhalen - schreef ze ook wel eens op. Het is nu soms wat zoeken om mijn talenten in te zetten, en tegelijkertijd een gezin te runnen - niet alles is te combineren, hè :) Al doe ik nog genoeg dingen 'naast' mijn gezin (en vind ik dat heel leuk), in mijn hart weet ik: mijn gezin is de allerbelangrijkste taak voor mij, en daarin is ook de meeste winst te behalen qua persoonlijke groei in God!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is het zeker Annemieke, de zorg voor een gezin komt op de eerste plaats, maar ook daarin zal je zeker je talenten ontdekken!

   Verwijderen
 4. Als kind zat ik altijd te schrijven ;-) Op mijn vaders typmachine. En ik las boeken waar ik te jong voor was : over kinderen met bepreking/handicap - hoe te herkennen, hoe mee om te gaan ;-) Mooie blog. Geniet ervan om deze te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen