maandag 3 augustus 2015

H = Heiligen

Op mijn zomervakantieleesplankje staat H voor Heiligen.

En dan bedoel ik niet de beelden in bijvoorbeeld een Orthodoxe of Katholieke kerk, maar mensen zoals jij en ik die geloven in Jezus Christus.

Het Griekse woordje 'heilig' is ἅγιος ofwel hagios en het betekent apart gezet (voor God). Dat had vroeger betrekking op voorwerpen in de tempel. Nu heeft het veel meer betrekking op mensenlevens...

Heiligen zijn LEVENDE mensen die apart gezet zijn. Dat wil zeggen, die aan de roep van God gehoor hebben gegeven. Het betreft niet slechts een klein selectief groepje brave gelovigen, maar eigenlijk ALLE gelovigen. Paulus schrijft ze veelal zo aan: Aan allen in Rome, geliefden van God, geroepen om zijn heiligen te zijn. Genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heer Jezus Christus (Romeinen 1:7).

God heeft de mensheid uitgekozen (geroepen) om heilig te zijn. Dat wil niet zeggen dat we nooit fouten mogen maken of een saai leven moeten leiden. Integendeel, de heiligen zouden de wereld tot een mooiere plek moeten maken.

De roeping om je leven te heiligen gaat uit naar elk mens. In Kolossenzen 3:12 wordt beschreven wat die heiliging inhoudt: Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, bescheidenheid, zachtmoedigheid en geduld.

Mooi he? Wat als we dat allemaal eens zouden gaan begrijpen?

4 opmerkingen:

 1. Wat een voorrecht dat we mogen hebben, amen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he Walter, dat Hij ons roept tot heiliging... zo mooi! Ik snap niet dat ik het zo lang heb afgewezen in mijn leven.

   Verwijderen
  2. Misschien niet zozeer afgewezen Marja, als nu een bewustwording? Zeker voor mij is dit stukje zeer leerzaam en verhelderend. Goed om in 'gewone' taal te lezen en snappen.

   Verwijderen
  3. Tsja, dat is het misschien wel Anita: bewustwording!
   Fijn dat je de blogjes waardeert. Thanks!

   Verwijderen