dinsdag 25 augustus 2015

M = Mens

Op mijn zomervakantieleesplankje staat M voor Mens.

Ja, de mens die een zooitje van deze wereld maakt, de mens die God vervloekt en de mens die zichzelf boven God verheven heeft.... die mens.

De Bijbel zegt dat God de mens maakte naar Zijn eigen beeld. Hij koos daarbij ook voor twee verschillende geslachten, mannelijk en vrouwelijk: En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen (Genesis 1:27).

Wat een eer om gemaakt zijn naar het beeld van een drie-enig God (Vader, Zoon en Geest en toch één God) en zowel als man en als vrouw op Hem te lijken (Geest, ziel en lichaam en toch één mens). David schreef over de schepping van de mens: Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan, wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt. Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel (Psalm 139:14).

Diezelfde David leefde in grote verwondering over de nietigheid van de mens tegenover de grootsheid van God, maar erkende zeker ook Gods bedoeling met de schepping van de mensWat is toch de mens dat u om hem geeft, wat betekent hij dat u voor hem zorgt? U hebt hem weinig minder dan een god gemaakt, hem met glorie en eer gekroond. U laat hem heersen over alles wat u gemaakt hebt, alles hebt u aan zijn voeten gelegd... (Psalm 8:5-7).

God schiep de mens en gaf hem de aarde als woongebied. Als je wel eens in andere landen komt, kun je zien hoe elk volk zich een plekje eigen maakt... soms met geweld, maar dat zou niet nodig moeten zijn. Uit één mens heeft hij de hele mensheid gemaakt, die hij over de hele aarde heeft verspreid; voor elk volk heeft hij een tijdperk vastgesteld en hij heeft de grenzen van hun woongebied bepaald (Handelingen 17:26).

Door de hele geschiedenis heen is te zien dat de mens nogal eens naast zijn/haar schoenen gaat lopen en denkt de dingen beter te kunnen dan God. Dat noemt de Bijbel ongehoorzaamheid of zonde. Alle mensen hebben gezondigd, maar er is ook voor iedereen vergeving! In Romeinen 5:19 staat het vrij eenvoudig beschreven: Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens alle mensen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van één mens alle mensen rechtvaardigen worden.

Die 'ene mens' is de Redder van de wereld, de Zoon van God, ons grote voorbeeld, Jezus Christus!

2 opmerkingen:

 1. Mooi Marja, Ja, wat kon David het goed verwoorden. Ooit schreef ik voor de Biebelvertoalslag een Gronings gedicht over David. Toen ik jouw bericht hier las moest ik daar aan denken. Daarom heb ik het even in het Nederlands vertaald en zal het hier even onder plakken als de ruimte het toelaat. De Groningse versie staat op mijn blog http://grunnegerbiebelgedichten.blogspot.com

  Voor de koordichter

  Wanneer ik schrijf
  denk ik wel eens aan jou,
  jij trekt mij over mijn verlegenheid,
  zoals je in gesprek ging met Ik ben,
  benoemde wat heel goed was
  maar ook wat er goed mis ging
  en al die dingen uitsprak
  waar je veel spijt van had.

  Kijk, dat kan ik in jou
  zo zeer waarderen,
  Jij draait er niet om heen,
  en schrikt er niet voor terug
  om wat je deert
  publiekelijk uit te spreken
  en als je boos bent
  zeg je Hem dat ook.

  Jij weet gewoon,
  Hij luistert
  in alle omstandigheden.
  Dat is je sterke kant,
  jij troost mij ook.

  In je gedichten
  lees ik groot vertrouwen,
  dat doet iets met me,
  geeft me zoveel moed.
  Zoals God jou bijlichtte
  ervaar k Hem ook bij mij
  en David, dat bracht jij me bij!

  Coby Poelman - Duisterwinkel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Coby, dank je wel voor je toevoeging aan deze blog, dat maakt hem nog mooier!
  Ja David nam geen blad voor zijn mond en sprak helder, duidelijk en eerlijk over alles met God.

  BeantwoordenVerwijderen