maandag 17 augustus 2015

K = Koninkrijk

Op mijn zomervakantieleesplankje staat K voor Koninkrijk.

En dan heb ik het niet over het Koninkrijk der Nederlanden, maar over het Koninkrijk van God! Jezus sprak er veel en vaak over.

Na Zijn opstanding uit de dood werd die boodschap dringender. In Handelingen 1:3 staat over Jezus geschreven, Gedurende veertig dagen is hij in hun [de apostelen] midden verschenen en sprak hij met hen over het koninkrijk van God. Veertig dagen? Er valt nogal wat over te zeggen dus...

In de Bijbel worden de termen Het Koninkrijk van de hemel en het Koninkrijk van God door elkaar heen gebruikt en soms wordt kortweg gesproken over het Koninkrijk. Laten we eens kijken wat het niet is:
 • Het is geen natuurlijk koninkrijk, geen plaats of land. Het is een geestelijke dimensie waarin God’s wil regeert. Jezus zei, Mijn Koninkrijk is niet van hier (Johannes 18:36) en laat Uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden (Matteus 6:10).
 • Het is geen zaak van onze dagelijkse natuurlijke noden. Het Koninkrijk van God is geen zaak van eten en drinken, maar van gerechtigheid, vrede en vreugde door de Heilige Geest (Romeinen 14:17).
 • Het is geen theorie of theologie. Het Koninkrijk van God bestaat niet uit woorden, maar uit kracht (1 Corinthiers 4:20).
De gedachte heerst dat het Koninkrijk een toekomstige bestemming is. Maar Jezus vertelt ons dat we het Koninkrijk boven alles eerst moeten zoeken (Mattheus 6:33). Waarom zou Hij ons een zoektocht laten beginnen naar iets wat hier niet te vinden is? Dit is een vraag die de schriftgeleerden en theologen uit Jezus’ tijd ook stelden. Jezus vertelde hen, Het koninkrijk Gods komt niet zo dat het te berekenen is; ook zal men niet zeggen: zie, hier is het of daar! (Lucas 17:20). Waar is het dan wel?

Jezus gaat verder... Het Koninkrijk Gods is bij u (Lucas 17:21). Nou, daar waren ze sprakeloos over, en velen van ons vandaag de dag nog. Het Koninkrijk van God, Zijn wil op aarde zoals in de hemel, hier bij ons? Sommige vertalingen zeggen, het Koninkrijk ligt binnen uw bereik of is binnenin u... Hoe we er ook naar kijken, het is altijd bereikbaar, het is nooit ver weg voor de gelovigen. Let wel op: er is geen koninkrijk zonder de Koning! Het Koninkrijk van God is alleen dan binnen in je als Jezus daar ook woont. 

Gerechtigheid, vrede en vreugde met kracht is in ons als we alleen zijn maar ook onder ons als we als gelovigen bij elkaar zijn. We kunnen het Koninkrijk van binnen ervaren, maar het omringt ons ook als we op weg gaan. Jezus gaf ons het Koninkrijk van binnen zodat we naar buiten kunnen gaan om het te verspreiden in een gebroken, vermoeide en belaste wereld.

2 opmerkingen:

 1. Wat een gave om het zo helder te omschrijven. Soms heb je van die momenten in je leven dat je denkt; hier ervaar ik heel intens een stukje van Zijn Koninkrijk, b.v. bij het repeteren van een mooie psalm samen met de koorleden en je de woorden die je zingt ook echt ondergaat in je geloofsbeleving, of tijdens een kerkdienst, een gebed of als je deelgenoot bent van een uiting van naastenliefde. Ook mooi dat je schrijft dat gerechtigheid, vrede en vreugde met kracht in ons is als we alleen zijn.
  In het gebed dat Christus ons leerde zeggen we ook van U is de kracht en als Hij in ons woont geeft Hij ons ook die kracht.
  Die ervaar je inderdaad ook heel sterk op de momenten dat je alleen bent en ook als je bidt.
  Hartelijk dank voor je uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je lieve woorden Coby, dat maakt het schrijven van zo'n serie nog leuker!

   Verwijderen