donderdag 17 maart 2011

Nu is de tijd

Bij God zijn verleden, heden en toekomst NU!
Een onderwerp waarover ik nogal eens in gesprek ben met de Heer is 'tijd'. Misschien wel een van de moeilijkste dingen in mijn begrip van God is het aspect van tijd en de tijd waarin we leven. Ik geloof dat alle beloftes in God's Woord ja en amen zijn in Jezus Christus, maar ik besef ook dat ik niet alles werkelijkheid zal zien worden in mijn tijd. God antwoordt mijn gebeden ja, maar ik weet niet altijd wanneer!

Als mensen op deze aarde leven we binnen de beperking die we 'tijd' noemen. We leven in een ritme van 24 uur per dag, 7 dagen per week enz. God, daarentegen, is niet beperkt door die tijd. Hij is eeuwig, hij is het grote Nu! In 2 Petrus 3:8 is bijvoorbeeld te lezen, Voor de Heer is een dag als duizend jaar en duizend jaar als een dag. De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte... Een onbegrijpelijk concept voor ons. God ziet tijd totaal anders dan wij, dat blijkt wel duidelijk uit dit vers. Momenteel ben ik het evangelie van Johannes weer eens aan het doorlezen en het valt me op dat Jezus ook steeds laat zien dat God's tijdsbesef anders is dan dat van mensen. In een gesprekje met Filippus bijvoorbeeld zegt Hij: "Ik ben nu al zo lang bij jullie, en nog ken je me niet." (Johannes 14:9). Zo lang??? Waar hebben we het hier over? Twee, drie jaar op z'n hoogst! Stel je eens voor als Jezus dat vandaag de dag zou zeggen tegen ons. 'He zeg, begrijp je Mij nu nog steeds niet, je bent al drie jaar Christen zeg...' Drie jaar is toch eigenlijk niets op de schaal van een mensenleven. Het is duidelijk dat de Heer tijd anders ziet dan wij. Verderop in Johannes vragen de discipelen zich onderling af: wat betekent 'nog een korte tijd'? (Johannes 16:18) Ze snapten er niets van, net als wij soms als een gebed niet wordt verhoord of als God zwijgt.

Tijdens het lezen in dat 16e hoofdstuk van Johannes is me ook opgevallen dat Jezus over verleden, heden en toekomstige tijd praat alsof alles NU is. Hij zegt bijvoorbeeld tegen de discipelen, 'er komt een tijd dat ik niet meer in beelden spreek...' en direct daarna reageren de discipelen met, 'ja, NU spreekt u rechtstreeks...' Jezus zei dat er een tijd zou komen en terwijl Hij dat zei was het zo! In vers 32 doet Hij dat weer als Hij zegt 'er komt een tijd, en die tijd is er al...' Op het moment dat Hij het zegt, is het zo. In hoofdstuk 17 bidt Jezus tot de Vader. Hij zegt, NU kom ik naar u toe, en ik zeg dit terwijl ik nog in de wereld ben... (vers 13).

Ik kan het de discipelen niet kwalijk nemen dat ze soms niets snapten van de tijd en de tijden waarin ze leefden. In Handelingen 1:7 kunnen we lezen dat Jezus hen uitlegt dat het niet aan mensen is gegeven om de tijd en het ogenblik van alles te weten.We mogen proberen Zijn eeuwige karakter te leren kennen, Zijn tijdloosheid te doorgronden en Zijn eindeloze liefde te begrijpen, maar we zullen daartoe nooit volledig in staat zijn zolang we op deze aarde leven. Pas als we de aardse tijdzone achter ons laten kunnen we ons in zijn eeuwigheid bevinden. Toch zijn er wel een aantal dingen die de Bijbel ons wil leren over tijd en de tijden waarin we leven. Die dingen kunnen ons troost en hoop geven in een chaotische wereld:
 • Er is een tijd voor alles... voor oorlog en voor vrede (Prediker 3:8)
 • De tijd is kort (1 Corinthiers 7:29). De Bijbel zegt niet hoe kort, maar wacht alsjeblieft niet langer om je hart aan Hem te geven als je dat nog niet hebt gedaan!
 • Nu is de tijd van redding (2 Corinthiers 6:2). Nu is de tijd, het juiste moment. Stel het niet langer uit!
 • Mijn tijden zijn in Uw hand (Psalm 31:16) Als je aan Hem toebehoord ben je veilig, wat de tijd ook brengen zal!
Ik weet niet of jij ook wel eens moeite hebt met God's tijdstip, misschien denk je er nooit over na, misschien ervaar je wel eens frustratie omdat sommige dingen zo lang lijken te duren... Hoe dan ook, ik wil deze post afsluiten met een woord uit de psalmen, Vertrouw op Hem, mijn volk, te allen tijde! (psalm 62:9). Te allen tijde! Dat is in goede en in slechte tijden, of we nu te maken hebben met situaties in het verleden, heden of toekomst!

8 opmerkingen:

 1. Leuk stuk! Ik denk inderdaad ook wel eens na over dit soort filosofische (of is het existentiële) vragen.
  Ik probeer het me zo voor te stellen, dat God vanuit de eeuwigheid (de vierde dimensie, er altijd zijn) naar onze tijd kijkt als naar een zandloper. Hij kijkt en ziet dus zowel het verleden (vanuit ons standpunt bezien), ons heden en onze toekomst in één oogopslag. In de eeuwigheid is geen tijd, maar God ziet wel onze tijd.
  Een beetje bizar als je dan probeert na te denken over ons leven na dit leven, in geloof mogen we de eeuwigheid van God in om Hem te ontmoeten. Maar wij zijn niet eeuwig, er was een begin, er is geen einde. Een halve eeuwigheid dus. Maar ja, dat kan wiskundig gezien helemaal niet ...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor je commentaar Anton! Ik vind het heerlijk om over zulke dingen na te denken en te filosoferen! Ik geloof wel dat wij eeuwige wezens zijn, alleen ons menszijn is tijdelijk. Er komt binnenkort een boekje van mij uit bij Merweboek (Levensadem), dat gaat over ons eeuwige bestaan. De Bijbel zegt dat wij eeuwig leven kunnen hebben in Gods Zoon, dat is dus zonder begin en zonder einde. Ik heb het boekje gebaseerd op een aantal verassende bijbelteksten, o.a. eentje uit Prediker, waar staat dat onze geest terug gaat naar God. Je kan alleen maar terug gaan als je daar eerder bent geweest.... misschien wil je het tegen die tijd lezen, het gaat over de samensmelting van geest, ziel en lichaam tot een menseljk wezen, een drie-eenheid geschapen naar Gods beeld.
  Dank voor je bezoek en commentaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Inderdaad leuk om over na te denken. Zelf denk ik dat een mens wél een begin heeft. Ook zijn ziel. De mens (ziel en lichaam) is namelijk geschapen in de tijd. Volgens mij is eeuwigheid iets goddelijks en dus een Eigenschap van God. God = eeuwig. Dat past m.i. niet bij de mens(elijke) ziel. Dan zou die namelijk Goddelijk zijn. Maar ik ga hier toch nog eens verder over filosoferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Marja. Hoewel ik moet toegeven ook wel eens met de gedachte gespeeld te hebben dat we eeuwig zijn, in de zin dat we vóór ons leven, als kinderen voor het aangezicht van God gespeeld hebben, geloof ik dat toch niet. Ik kan me er in ieder niets van herinneren (!), maar ik denk ook dat het niet kan. God is de Eeuwige, Hij alleen. Dat in Prediker staat dat de ziel terugkeert naar de Maker, betekent volgens mij dat de ziel (de levensadem, Die God bij of voor de geboorte inblaast, het ik)terugkeert naar Zijn Maker. Er is dus wel een begin, maar in onze werkelijkheid. En geen eind.
  Maar ik ben benieuwd of je nog meer teksten hebt waar je deze mening op kunt baseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. nou nou Marja, jij weet wel diepzinnige dingen te ontluiken! Wat Teunie zegt ie wel zo, dat eeuwigheid Goddelijk is, maar ik denk dat wij door onze verbondenheid in Jezus Christus ook goddelijkheid bezitten. Het is inderdaad niet de menselijke ziel die eeuwig leven heeft, maar wel onze Geest die door de Heilige Geest wordt vervangen wanneer wij bekeren. De bijbel zegt ook dat ´wat ik leef, leef ik niet meer maar Hij´, dat was een gedeelte van mijn dooptekst. God leeft met zijn Heilige Geest IN ons, en johannes 3:16 zegt toch heel duidelijk dat we eeuwig leven hebben, wanneer we in Hem geloven. Dus dan kan ik nog zo niet-goddelijk zijn als mens, maar de wedergeboorte is wel de garantie naar de een hémels ééuwig leven. Ik denk dat enkel ons lichaam geen eeuwig leven heeft, dat is wel duidelijk als we opgegraven lijken zien. Maar ons zielenleven en onze geest, DIE volgens mij wel. Als we onze ziel niet meer meenemen, wie zouden we dan zijn in de hemel? Dan zouden we enkel geest zijn, zonder de ziel die maakt mie we zijn. Ik denk toch dat de ziel meegaat, al kan ik t nog niet helemaal bijbels onderbouwen.

  en dan nog dat hele filosoferen over waar al die mensen waren toen ze dood waren, VOORDAT Jezus aan het kruis ging. Toen was er immers nog geen weg naar God...maar ze zullen ook niet zomaar naar de hel gegaan zijn, want er waren wel rechtschapen mensen, zoals Noach! met vrienden wel eens ovr gesproken, en toen zeiden we ook van dat (schijnt openbaringen t wel over te hebben) die mensen misschien ergens ´tussen´ hemel en hel zitten, waar Jezus na zijn dood nog naar toe is gegaan, zodat ze nog mee konden naar de hemel als ze in Hem geloofden..maar dat de TIJD die de mensen daar hebben gezeten, vanaf hun dood tot aan Jezus´ dood...voor hen nmisschien wel als een seconde gaat...wie weet is er wel geen tijd en dus ook geen geheugen enzovoorts, dus zijn die duizenden jaren voor hen misschien (zoals god ook spreekt) wel een dag of zelfs een minuut/seconde...ja, denk daar maar eens over na :)

  groet,
  danielle bearda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. o ik spreek mezelf tegen haha. dat niet onze menselijk ziel maar onze geest eeuwig leven heeft, en later denk ik dat de ziel wel meegaat. dat is dus al denkende ontstaan en ik denk dus wel dat de ziel blijft bestaan en bij ons blijft in ons eeuwig leven met God. hoewel van onze drie onderdelen lichaam, ziel en geest toch enkel onze geest verbonden is met de Heilige Geest...hmm...moeilijk hoor! haha

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anton, Teunie, Danielle, Hartelijk dank voor jullie uitgebreide reacties. Ja, hier ben je niet zomaar uit hoor! Dit is een van de wonderlijke dingen die ons leven zo bijzonder maken en tegelijkertijd het bewijs dat God echt is en de mensen met een doel en bestemming heeft geschapen. Ik geloof ook dat ziel en lichaam ontstaan bij de bevruchting en zich samen ontwikkelen, maar de geest, de menselijke geest, die moet er al geweest zijn, bij God. De Heer zegt tegen Jeremiah: "VOORDAT ik je vormde in de moederschoot, had ik je al uitgekozen..." (Jer. 1:4). Hoe kan dat nou? VOORDAT Hij hem vormde, voor de bevruchting dus, want dan begint het vormen... dat heeft mij echt aan het denken gezet en dat heeft ook geleid tot mijn boekje BREATH OF LIFE, dat later dit jaar in het nederlands uit zal komen bij Merweboek. Ik zeg niet dat ik alle antwoorden heb, maar wil wel graag aansporen tot nadenken, ons bestaan is zoveel wonderlijker dan wij ooit kunnen beseffen of begrijpen!
  Hartelijk dank nogmaals voor jullie reacties, leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kom ik toch nog even terug.
  Het zal niet de bedoeling zijn om een heftige en ellenlange discussie te gaan voeren voordat je boek uitkomt (zoals bij Rob Bell in Amerika is gebeurd), maar ik lees de tekst in Jeremia die je aanhaalt (bijna dezelfde zinsnede komt terug in Psalm 139, maar dan vanuit de mens bezien/bezongen) als een verkiezing. Of zo je wilt: vóórwetenschap. Denk nog even aan die zandloper ...
  Gods plan van redding is ook in de eeuwigheid uitgebroed, dus op de tijdschaal van de wereld gezien, vóórdat die wereld zelf daadwerkelijk werd geschapen.
  Maar nu ga ik toch echt stoppen, voor het te filosofisch wordt.
  Op mijn blog heb ik vandaag een gedicht gezet van een paar jaar geleden, geschreven bij de geboorte van één van mijn kinderen. Ook daarin zie je aan het eind de gedachte boven komen drijven over het aan het eind van je leven 'terugkeren' naar de eeuwigheid. Zoals ik vanmorgen al zei: ik heb er ook mee gespeeld.

  BeantwoordenVerwijderen