vrijdag 22 september 2006

Een nieuw gebod

Liefde is de vervulling van de wet
Zo nu en dan krijg ik de vraag (of kritiek) waarom ik over de Tien Geboden schrijf. Dat is toch zeker achterhaald gedoe? Jezus kwam om de wet te vervullen, dat hoeven wij niet te doen!
Een fijn Joods trekje dat Jezus me leerde is een vraag met een wedervraag beantwoorden. Bij deze: Toen Jezus ons het nieuwe gebod gaf elkaar lief te hebben zoals Hij ons lief had (Johannes 13:34), gaf Hij ons toen een opdracht ja of nee?
Als je antwoord nee is, dan geloof je niet wat Jezus zei. Als je antwoord ja is, dan weet je wat je te doen staat: elkaar liefhebben zoals Jezus deed (dat laatste staat erbij omdat hier gesproken wordt over goddelijke liefde, niet over liefdadigheid of eros). Besef je wat dat betekent, als je lief gaat hebben zoals Jezus ons lief had?

De wet vindt zijn vervulling in de liefde (Romeinen 13:10)

Door elkaar lief te hebben vervullen we de wet, precies zoals Jezus deed toen Hij ons lief had. Ja, we kunnen en moeten doen wat Hij ons heeft opgedragen. Tijdens het lezen van deze boekenserie zullen je ogen worden geopend voor de woorden van Jezus toen Hij zei dat Hij kwam om de wet te vervullen. Je zal zien wat Zijn plan voor de Nieuw Testamentische generatie werkelijk is! Vrijheid door vervulling! Romeinen 8:2 zegt:

De wet van de Geest, die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde en de dood.

2 opmerkingen:

  1. Waarom zoveel nadruk op de wet, als deze niet vervuld wordt door de wet te houden, maar door lief te hebben?

    Gaat het echt om een opdracht aan ons? Of is het een belofte van Gods liefde in ons, waar wij ons aan overgeven?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor een uitgebreid antwoord op je vraag, zie bladzijde 70 en 71 in mijn boek!

    BeantwoordenVerwijderen