zaterdag 24 december 2011

Koninklijke zwangerschap

"Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan Zijn koningschap zal geen einde komen." (Lucas 1:32-33)

Maria zal wel even raar hebben gekeken toen de engel haar dit nieuws bracht. Een koningschap zonder einde? Dat was iets ondenkbaars. Het Midden Oosten had in die tijd reeds een lange bloedige geschiedenis achter de rug. Het was om de haverklap oorlog en de ene koning volgde de andere op. Ja, natuurlijk waren er periodes van rust en vrede geweest, maar dat duurde nooit langer dan een mensenleven. Verandering hing altijd in de lucht en iedere keer als een nieuw leider de macht overnam hoopte men stilletjes dat er betere tijden zouden aanbreken.

De boodschap van de engel was zachtjes gezegd revolutionair. Hij sprak over iemand die het koningschap van de Allerhoogste God zelf zou ontvangen; geen staatsgreep dus, geen politieke overmacht en zeker geen oorlog. De aanstelling van deze nieuwe koning was een goddelijke beslissing. Geen wonder dat zijn koningschap eindeloos zou zijn, God had Zijn eigen eeuwigheid er in gelegd. De boodschap van de engel was een profetie van toekomstige gebeurtenissen. Maria droeg zo het begin van Gods Koninkrijk op aarde in haar binnenste, een klein en teder begin van iets dat de wereld voor altijd zou veranderen.

Door Jezus, de Zoon van God, kwam Gods Koninkrijk op aarde en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste en machtigste koninkrijk dat ooit heeft bestaan. Miljoenen, ja honderden miljoenen mensen erkennen Hem als de Koning der koningen. Het is zeker, aan Zijn koningschap komt nooit een einde!

3 opmerkingen:

 1. Net uit de kerk hier en volle bak natuurlijk zoals het altijd is rond de kerst als mensen een geestelijke opleving (noem het oprisping) hebben. Wat ik altijd iets herkenbaars vind ik je stukje over de gekomen Koning naar deze aarde is dat toen de herders het aan de mensen vertelden van wat er in dat veld gebeurd was, dat er staat:En allen, die ervan hoorden, verbaasden zich over hetgeen door de herders tot hen gezegd werd.

  Ze verbaasden zich maar...kwamen ze ook zelf in actie om de Koning te vinden? Neen enkel verbazing.
  Nog altijd kan je dat vinden onder veel mensen zeker rond kerst. Men verbaast zich over de ware betekenis van kerst maar daar blijft het bij.

  Over je doel missen gesproken...
  Fijne kerstdag toegewenst (ik sta te koken) moderne man hè....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Clint, Peter.. of heb je nog andere namen? Ja, zo gaat dat vaak, helaas. Toch denk ik dat het Woord zo krachtig is dat het iemand aan kan raken, al komt ie maar eens per jaar in de kerk :)
  Ik heb afgewassen, telt dat ook als modern, haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja telt ook, als je het in de machine doet. Maar mijn vrouw doet het liever met de hand. Ik kook dus moet zij ook wat doen.

  BeantwoordenVerwijderen