Tijdens een van mijn wandelingen door de Bijbel opende ik de deur van Psalm 19 en vond daar, temidden van Davids lovende woorden, een opsomming van de voordelen van Gods wet. Aangezien de boeken die ik schrijf over de Tien Geboden gaan leek het me wel aardig en interessant om eens stil te staan bij die opsomming. Ik heb het, een beetje cynisch misschien, 'wat is er zo leuk aan Gods wet' genoemd.
De wet van de HEER is volmaakt, levenskracht voor de mens. (Psalm 19:8)
De wet is niet saai, achterhaald of oninteressant, de wet is volmaakt. De apostel Paulus schreef er later over: De wet zelf is heilig en de geboden zijn heilig, rechtvaardig en goed (Romeinen 7:12). De wet is niet veranderd, de bedoeling van de wet is veranderd. In de tijden van het Oude Testament was de wet er om de mensen hun tekortkomingen te laten zien en hun te wijzen op de noodzakelijheid van een Redder die hen van hun zonden zou verlossen. Nu, in de tijd van het Nieuwe Testament is de wet er om ons te helpen een betere maatschappij te bouwen die gebaseerd is op bijbelse principes. Jezus kwam 2000 jaar geleden als Redder naar de wereld. Datgene waar mensen al eeuwen naar uit keken en naar verlangden vond daadwerkelijk plaats. Nu wordt de wet geschreven in de harten van de mensen.
De wet is niet alleen volmaakt, maar geeft ook levenskracht aan de mens. We gehoorzamen of houden ons niet meer zozeer aan de wet, we vervullen de wet ofwel we leven de wet! En als we dat doen geeft dat ons levenskracht, het verfrist en vernieuwt onze ziel. Verlang je naar een verfrissende regen diep van binnen, naar een opwekking in je ziel? Probeer Gods wet dan eens zo te zien en toe te passen... je zal zien dat dat verkwikkend is!
Hoi daar Marja
BeantwoordenVerwijderenTja de wet...Nergens lijkt de wet minder begrepen dan op internet, lijkt het wel eens als ik de forums bekijk en de "christelijke" weblogs.
Geluiden klinken van: afgeschaft, tot, moet nog vervuld worden. De wet doet zonde kennen. Volkomen waar. Het aparte is dat Israel in mijn herinnering, eens per jaar de wet werd voorgelezen. In veel kerken klinkt elke zondag: gij zult en gij zult niet. Nou ja, als de genade maar niet ontbreekt. Zonder de Man aan het kruis is in de wet enkel veroordeling te vinden, dacht ik...
Hoi Marja, mooi stukje weer;)Ja, veel mensen mengen wet en genade. Toch een beetje stiekem van mezelf. Maar als je Jezus kent is het een wet die vrijheid brengt.
BeantwoordenVerwijderenGelijk heb je Clint, die veroordeling is er niet meer, heerlijk! De vloek van de wet heeft Hij op zich genomen, de zegen is er nog gewoon, goeie deal :)
BeantwoordenVerwijderenHoi Mirjam, ik kom ook veel mensen tegen die denken dat ze moeten kiezen: wet of genade. Maar ik denk dat ze beide samenkomen in jezus Christus. Dank je wel weer voor je bezoekje.
BeantwoordenVerwijderenGraag gedaan, ik probeer ieder dag ff te kijken;)
BeantwoordenVerwijderenHoi Marja, ik hoorde net vandaag een dominee, die het over de "vreugde". Hij vertelde dat hij onlangs een Jood ontmoette en die zei hem: "Torah is fun!" Die had het dus ook door.....
BeantwoordenVerwijderenHaha Henk, zo gek was die titel dus niet verzonnen van mij :) Dank!
BeantwoordenVerwijderenHallo Marja, hierbij mijn frisse kijk op deze 'oude' topic. Ik zat voorheen in een Gemeente waar elke dienst werd gezegd dat; wij geloofden in de God van de Bijbel die was, is en komen zal. (is tevens ook Zijn Naam voor eeuwig) En dat dat dus ook voor heel Zijn Woord gold; voor eeuwig onveranderlijk. Ook bij grootschalige landelijke samenkomsten werd dat vurig door een ieder beaamt, en ik weet zeker dat een ieder die hier e.e.a. leest deze verklaring kent en heeft gezegd. Dan is het alleen de vraag; gelooft en handelt een ieder naar deze uitspraak? want als je het werkelijk gelooft en beleid dat Hij en of Zijn levend geworden Woord, onveranderlijk is, eeuwig dezelfde, kan er dan een verschil zijn in het oude en of zg nieuwe testament? Is het dan niet de conclusie dat Zijn hele Woord van kaf tot kaf waar is en onveranderlijk? Dat is nl de werkelijke betekenis van het geloof zoals Abraham dat had. Hij had geloof in alles wat YHWH zei omdat Hij geloof had in zijn relatie met Hem. Vanuit die relatie deed Abraham de wet en zo is het altijd geweest en of bedoelt. Mozes kreeg die wet op steen omdat de relatie (door hun verblijf in Egypte) verstoord was en God het volk moest beschermen voordat ze verder op weg gingen. Wij kennen de wet doorgaans als een boek met regels, maar God had Israël (wat bestond uit de 12 stammen en een legio vreemdelingen) getrouwd, de wet was Zijn huwelijksbelofte aan Zijn bruid. Om samen een goed, lang, voorspoedig, gezond, gelukkig leven te hebben. Alleen de bruid ziet de liefdesverklaring vanuit haar hart, omstanders vinden er wel wat van maar hebben niet die relatie. Het is een besef dat God werkelijk een Vader is, een echtgenoot, de vraag is zien wij Hem zo of ....
BeantwoordenVerwijderenAls je wilt weten hoe het is om zo'n relatie met Hem te hebben en hoe dat Bijbels wordt beleeft dan stel ik voor om Psalm 119 geheel te lezen. Dat is Davids antwoord op Gods huwelijksbelofte (de wet), David de vriend van God net zoals Abraham dat was verwoord hier zijn hart, zijn relatie, dat is het hart waar de Bruidegom naar op zoek is en dat is het hart dat een ieder zal hebben als het werkelijk daarin geschreven is.
Shalom Raymond