maandag 12 december 2011

Wat is er zo leuk aan Gods wet? (1)

Tijdens een van mijn wandelingen door de Bijbel opende ik de deur van Psalm 19 en vond daar, temidden van Davids lovende woorden, een opsomming van de voordelen van Gods wet. Aangezien de boeken die ik schrijf over de Tien Geboden gaan leek het me wel aardig en interessant om eens stil te staan bij die opsomming. Ik heb het, een beetje cynisch misschien, 'wat is er zo leuk aan Gods wet' genoemd.


De wet van de HEER is volmaakt, levenskracht voor de mens. (Psalm 19:8)


De wet is niet saai, achterhaald of oninteressant, de wet is volmaakt. De apostel Paulus schreef er later over: De wet zelf is heilig en de geboden zijn heilig, rechtvaardig en goed (Romeinen 7:12). De wet is niet veranderd, de bedoeling van de wet is veranderd. In de tijden van het Oude Testament was de wet er om de mensen hun tekortkomingen te laten zien en hun te wijzen op de noodzakelijheid van een Redder die hen van hun zonden zou verlossen. Nu, in de tijd van het Nieuwe Testament is de wet er om ons te helpen een betere maatschappij te bouwen die gebaseerd is op bijbelse principes. Jezus kwam 2000 jaar geleden als Redder naar de wereld. Datgene waar mensen al eeuwen naar uit keken en naar verlangden vond daadwerkelijk plaats. Nu wordt de wet geschreven in de harten van de mensen.

De wet is niet alleen volmaakt, maar geeft ook levenskracht aan de mens. We gehoorzamen of houden ons niet meer zozeer aan de wet, we vervullen de wet ofwel we leven de wet! En als we dat doen geeft dat ons levenskracht, het verfrist en vernieuwt onze ziel. Verlang je naar een verfrissende regen diep van binnen, naar een opwekking in je ziel? Probeer Gods wet dan eens zo te zien en toe te passen... je zal zien dat dat verkwikkend is!

7 opmerkingen:

 1. Hoi daar Marja

  Tja de wet...Nergens lijkt de wet minder begrepen dan op internet, lijkt het wel eens als ik de forums bekijk en de "christelijke" weblogs.
  Geluiden klinken van: afgeschaft, tot, moet nog vervuld worden. De wet doet zonde kennen. Volkomen waar. Het aparte is dat Israel in mijn herinnering, eens per jaar de wet werd voorgelezen. In veel kerken klinkt elke zondag: gij zult en gij zult niet. Nou ja, als de genade maar niet ontbreekt. Zonder de Man aan het kruis is in de wet enkel veroordeling te vinden, dacht ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marja, mooi stukje weer;)Ja, veel mensen mengen wet en genade. Toch een beetje stiekem van mezelf. Maar als je Jezus kent is het een wet die vrijheid brengt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelijk heb je Clint, die veroordeling is er niet meer, heerlijk! De vloek van de wet heeft Hij op zich genomen, de zegen is er nog gewoon, goeie deal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Mirjam, ik kom ook veel mensen tegen die denken dat ze moeten kiezen: wet of genade. Maar ik denk dat ze beide samenkomen in jezus Christus. Dank je wel weer voor je bezoekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag gedaan, ik probeer ieder dag ff te kijken;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marja, ik hoorde net vandaag een dominee, die het over de "vreugde". Hij vertelde dat hij onlangs een Jood ontmoette en die zei hem: "Torah is fun!" Die had het dus ook door.....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Haha Henk, zo gek was die titel dus niet verzonnen van mij :) Dank!

  BeantwoordenVerwijderen