maandag 19 december 2011

Wat is er zo leuk aan Gods wet? (3)

In de vorige twee posts schreef ik over een aantal voordelen (benefits) van Gods wet. Voor ons als Nieuw Testamentische generatie is Gods wet niet iets dat oordeel brengt, maar juist iets dat leven brengt. Uiteraard alleen in het licht van wat Jezus Christus voor ons heeft gedaan. Hij kwam niet om de wet weg te doen, Hij kwam om de wet te vervullen. In Romeinen 13:10 staat zo mooi, Liefde is de vervulling van de wet. Als wij beweren dat we Gods wet niet kunnen vervullen, beweren we dat we niet kunnen liefhebben.

In Psalm 19 lezen we hoe de wet levenskracht en wijsheid geeft. In vers 9 staat verder: De bevelen van de HEER zijn eenduidig: vreugde voor het hart.

Ze zijn eenduidig en vreugde voor het hart! Wie wil er nou geen uitzinninge vreugde in zijn/haar hart? Vreugde is vrucht die de Heilige Geest in ons wil produceren. De wereld doet zijn best om dat te imiteren en biedt ons plezier, blijdschap en pret... maar echte vreugde komt van God en kan door niets of niemand worden afgenomen. Het bestuderen EN toepassen van Gods wet brengt vreugde in ons hart. Dat is waarom Hij zijn belangrijkste wetten op ons hart wil schrijven: God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf.

Mag ik je nogmaals aanraden: wees niet bang om meer over Gods wet en genade te leren, het zal je grote vreugde geven! 

8 opmerkingen:

 1. Even over dat "je naaste als jezelf". Ik meen dat daarbij vaak vergeten kan worden om ook jezelf lief te hebben en (wat misschien net zo belangrijk is) om jezelf te vergeven. Dat kan ook een worsteling zijn. Veel mensen zijn zo stukgemaakt in het leven dat ze zichzelf niet meer kunnen voorstellen dat er een Heer is die echt kan/wil vergeven. Daardoor is het moeilijk voor deze mensen, om de genade aan te nemen. Als je enkel een vader hebt gekend die zich misdroeg, is het zo lastig om de de Heer te zien die alles droeg, ook onze zonden. De wet, we komen er niet mee in de hemel, daar is het kruis voor nodig. Om de oversteek te maken. U you can't crossover without taking the cross over...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jezelf liefhebben/vergeven is voor heel veel mensen inderdaad erg moeilijk, een barriere die soms maar moeilijk te doorbreken is... maar ja, je hebt alleen jezelf ermee. Ik heb hier uitgebreid over geschreven in mijn boek RESPECTFULLY YOURS, dat gaat over het eren van je ouders... gevoelig onderwerp, maar wel heel bevrijdend als je de liefde en genade gaat begrijpen!
  Dank voor je commentaar weer, groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Over de wet. Diep in me voel ik soms een bepaalde aversie. Misschien omdat ik erg wettisch opgegroeid ben.

  Ik kan dat vaak wel loskoppelen, dat wat ik verkeerd geleerd heb en wat ik nu weet. Toch merk dat ik niet bepaald sta te springen om iets over de wet te lezen.
  Stom misschien. Maar zo is het wel. Toch kruis ik leerzaam aan onder jouw stukjes. Want dat is het zeker voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja dat eren van ouders is een bijbelse opdracht. Maar vaak is er mee zo weinig te eren. Ik ken een jongen wiens ouders gescheiden zijn, aan de drank en hem op straat smeten en niet meer wilden zien. Enkel om op hem af te geven. Mag ik vragen of jij fijne ouders hebt/had?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor je eerlijke reactie Jedidja. Hier in de Alblasserwaard zijn heel veel mensen wettelijk opgevoed (en in andere delen van NL natuurlijk ook)en vaak ontaard dat in een aversie voor de wet, zoals jij ook schrijft. Dat is begrijpelijk en ook jammer, want we leven niet meer onder de wet, de wet kan ons niet meer veroordelen... maar hij is er nog wel... zolang hemel en aarde bestaan. Maar ernaar kijken door de ogen van Jezus verandert alles. Ik wil die bevrijdende boodschap graag overbrengen op mijn lezers, ik hoop de boekjes ook in het NL uit te geven, maar dan moet ik ze eerst zelf vertalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Clint, ik heb liefdevolle ouders ja, dus voor mij is het makkelijk praten. Het boekje gaat ook niet over het gehoorzamen van dat gebod, maar over het leven van een principe: wederzijds respect zoals dat in efeziers 6 staat. Lees je engels? Zo ja, dan stuur ik je graag eens een exemplaar toe als ik weer in NL ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oke nou ja mijn vrouw heeft ook van die lieve ouders dat ik wel eens denk; ja zo zou ik ook makkelijker kunnen eren. Als ik mijn dronken pa aan de lijn krijg die me zelfs nu nog vervloekt omdat is christen ben, is dat een stuk lastiger. Nou ik kan het (Engels) wel lezen als ik mijn best doe, maar ik doe zo weinig mijn best, haha. Neen gekheid en lief dat je dat zou willen sturen, maar ik lees verschrikkelijk graag en veel en Engels versta ik probleemloos, maar lezen is best pittig.
  Het neemt niet weg dat het eren van vader en moeder een gebod is wat niet wegvalt als ouders (noem het) zich minder eerzaam gedragen...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig dat God ons vreugde in ons hart geeft. Vaak gaan we er maar vanuit dat het uit onszelf komt en dat we veelal de dingen aan ons eigen kunnen te danken hebben.

  Prachtig om zo afhankelijk te zijn van God en zijn vreugde te mogen ervaren. Wie wordt daar niet blij van!

  BeantwoordenVerwijderen