donderdag 22 december 2011

Wat is er zo leuk aan Gods wet? (4)

Deze post is de afsluiter in de serie over de voordelen, ofwel de 'leuke' kanten, van Gods wet, zoals beschreven in Psalm 19. Vers 9b is mijn favoriet, Het gebod van de HEER is helder: licht voor de ogen.

Het gebod van de Heer is niet saai of negatief, het is helder! Radiant staat er in het engels, stralend en vreugdevol. Ons probleem is, evenals dat een probleem was voor de religieuzen in Jezus' tijd, dat we er allemaal eigengemaakte regeltjes aan hebben toegevoegd die de helderheid, het stralen, hebben weggenomen. Velen hechten helaas meer waarde aan tradities dan aan de woorden van God zelf. In Marcus 7:7-9 zegt Jezus:  Tevergeefs vereren ze mij, want ze onderwijzen hun eigen leer, voorschriften van mensen. De geboden van God geeft u op, maar aan tradities van mensen houdt u vast. En hij vervolgde: Mooi is dat, hoe u Gods geboden ongeldig maakt om uw eigen tradities overeind te houden! Een beetje cynisch is de Heer hier wel, want het is natuurlijk helemaal niet mooi wat we met Zijn woorden hebben gedaan.

Ik kom zoveel mensen tegen die enorme moeite hebben met Gods geboden en die angst of boosheid is maar al te vaak gebaseerd op wat religie ervan heeft gemaakt, niet op de heldere woorden van Jezus zelf. In Johannes 14:15 roept Hij de discipelen op: Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. En dat is Zijn roep nog steeds. Waarom? Omdat Zijn geboden helder zijn, licht voor onze ogen. Gelukkig krijg ik naast kritiek ook regelmatig bemoedigende reacties op mijn boeken. Zo schreef een mevrouw uit de polder mij eens dat ze na het lezen van SACRED SABBATH voor het eerst in haar leven op zondag naar het strand was gegaan om te wandelen. Ze had daar zo'n intense blijdschap ervaren dat ze het uit begon te roepen, 'halleluja, dank U Heer, U bent goed' en Hij bevrijdde haar ter plekke van een juk dat jarenlang op haar schouders had gerust. Hij deed dat voor de discipelen in een korenveld en Hij doet het nog steeds!

Jezus is de spil waar alles om draait, Hij is het referentiekader voor bijbels onderwijs, maakt niet uit over welk onderwerp het gaat. Zonder Hem is er geen genade en zonder Hem kunnen we de geboden niet vervullen!

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar die zelfbedachte wetjes van mensen. Je mag niet met de auto naar de kerk op zondag, niet spelen op zondag, niet..., nou ja vul maar in. En dan, die zondag is ook niet hard te maken want de rustdag is en blijft de zaterdag. Is typisch menselijk dat zwaar maken van de wet. Ik lees dat God tegen Adam zegt dat hij niet van de boom van kennis van goed en kwaad mag eten en even later horen we al dat Eva in haar gesprek met de slang er van maakt: we mogen de boom zelfs niet aanraken? Maar ik lees nergens dat God dat tegen Adam had gezegd.
  Vandaag de laatste werkdag in de bouw. Wat zou het goed zijn als dominees hier eens tussen gingen zitten (het afsluitend etentje met 50 bouwvakkers). Ik denk dat de meesten van hen het niet zouden trekken. Ze zijn zo beschermd opgewassen en niet opgewassen tegen wat buiten de veilige muren van de kerk speelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Marja,ik ben zonder de bijbel of kerk opgevoed,en wij hadden altijd medelijden met de kinderen die zondags zelfs niet mochten fietsen of buiten spelen,maar ook in mijn omgeving hadden mensen dogma,s waar ze zich aan hielden,wat kunnen we veel leren van de woorden die Jezus sprak,jammer dat zo veel mensen,in mijn omgeving die niet willen lezen.Heel veel Liefde-Vrede-Vreugde en Gezondheid toegewenst van Sjanie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, da's een mooi voorbeeld Clint, ik kan het je nog sterker vertellen... Eva bestond nog niet eens toen God dat tegen Adam zei, zij had het al uit de 2e hand, dan is het makkelijker om iets te verdraaien. Daarom moeten we zelf alles onderzoeken denk ik, zelf lezen en luisteren wat God zegt, niet klakkeloos aannemen wat de 'geleerden' erover zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Sjanie, dank je wel voor je commentaar, dat voegt weer toe aan het verhaal. Ik ben niet streng opgevoed, maar we mochten bijvoorbeeld niet zwemmen op zondag, daar baalden we altijd van, want heel vaak was het mooi weer op zondag :) Ik denk dat ik SACRED SABBATH toch maar eens moet gaan vertalen, wat denk je?

  Gezegende feestdagen toegewenst en een gezond en gelukkig nieuwjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kom graag even bij je langs om jou en alle die je dierbaar zijn Gezegende feestdagen te wensen en veel goeds en liefde voor 2012

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Marianne, ben ook even bij jouw blog op bezoek geweest, wat leuk om die jeugdherinneringen te lezen! Fijne kerstdagen toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen