maandag 23 december 2024

Problemen van deze wereld

Laatst luisterde ik naar een interview op Fox News met kardinaal Timothy Dolan, de aartsbisschop van New York. Het onderwerp van het interview was de hernieuwde waardering voor de rol van geloof in de hedendaagse maatschappij.

Een onderwerp waar ik overigens onlangs een interessant boek over heb gelezen: Ongelofelijk, over de verassende comeback van religie van Yvonne Zonderop. Ik schreef een review op Goodreads.

Maar goed, terug naar de aartsbisschop... hij verwees naar de extreme stijging van de verkoop van Bijbels en boeken over spiritualiteit in het laatste kwartaal; 22% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hij vatte de problemen van deze wereld samen in één woord. Nee, niet de overheid, politiek of klimaat, maar gewoon: Duisternis.

Hij had het helemaal goed wat mij betreft! Want als duisternis ons probleem is, is licht de oplossing. Een kind kan dit toch begrijpen?

Zoveel kwaad

Waar licht verschijnt, is duisternis verdwenen. Als het zo simpel is, waarom ervaren we dan nog steeds zoveel duisternis, zoveel kwaad in onze wereld? Zouden we niet allemaal voor licht kiezen, als we ernaar gevraagd worden?

Ik wou dat het zo was, maar de Bijbel vertelt me ​​iets anders over de harde realiteit: En dit is het oordeel, dat het licht in de wereld gekomen is, en de mensen hebben de duisternis liefgehad, meer dan het licht, want hun werken waren slecht. (Johannes 3:19).

We hebben verlossing nodig

De slechte werken van mensen verdwijnen niet zomaar omdat we willen dat ze verdwijnen. Wensen dat de wereld beter wordt, heeft nog nooit iets veranderd. We hebben verlossing nodig!

Jezus, het licht van God, kwam in deze wereld om precies dat te bieden. Vrede op aarde, een welbehagen in alle mensen. Zoals met elk geschenk, moeten we het wel accepteren. We moeten de keuze maken om het licht te omarmen en dus de duisternis de rug toe te keren.

⚫ ⚫ ⚫

Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.

[Johannes 8:12]

➤Zie ook dit bericht: We hoeven niet in de duisternis te leven of luister naar Mahalia Jackson die Trouble of this world zingt.

woensdag 4 december 2024

Waar ligt jouw focus?

Er wordt vaak gezegd dat de dingen waar we ons op richten, zullen groeien, of ze nu negatief (zelfmedelijden, zorgen, pijn, gebrek) of positief zijn (succes, dankbaarheid, vrienden, creativiteit).

👉Je op iets richten, is als door een vergrootglas kijken; hetgeen waarop je  focust wordt scherp terwijl de rest vervaagt.

We beslissen dag in dag uit waar we ons vergrootglas op richten. Richten we onze blik op het positieve of het negatieve? De keuze is altijd aan ons!

Omringd door negatief nieuws

Het feit dat we omringd worden door negatief nieuws betekent niet dat we zelf ook zuur en negatief moeten worden. Terwijl we bidden voor een gebroken wereld kunnen we zeker ook om hulp vragen om een ​​gezonde focus te behouden. Eigenlijk helpt bidden sowieso al om onze gedachten op God te richten, en niet op omstandigheden.

Oude wijsheden

Ik vind het geweldig dat de oude wijsheden die in de Bijbel te vinden zijn, vandaag de dag nog steeds net zo toepasbaar zijn als toen. Ik hoop dat je met mij besluit om:

  • onze blik te richten op dingen die niet gezien kunnen worden. Want de dingen die we nu zien, zullen snel voorbij zijn, maar de dingen die we niet kunnen zien, zullen voor altijd blijven bestaan ​​(2 Korintiërs 4:18)
  • onze gedachten te richten op wat waar is, en eerbaar, en rechtvaardig, en rein, en lieflijk, en bewonderenswaardig. Denk aan dingen die voortreffelijk zijn en lof verdienen (Filippenzen 4:8)
  • onze ogen te richten op Jezus, de leidsman en voleinder van het geloof (Hebreeën 12:2).

⚫ ⚫ ⚫

Degenen die op Hem blijven vertrouwen, die vaak hun gedachten aan de HERE wijden, zal Hij in volkomen vrede laten leven!

[Jesaja 26:3]

➤Bekijk mijn videoserie over 'How to stay positive in a negative world'

woensdag 20 november 2024

Op zoek naar een boekje voor je kleine groep?

Afgelopen zomer kwam het vierde deel in de Frisse Kijk serie uit. Ik heb daar, behalve met een give-away, nog niet echt aandacht aan besteed op deze blog bedacht ik me.

Hoe zitten de Frisse Kijk boekjes in elkaar?

In het werkboek vind je twaalf uiteenlopende onderwerpen. 'Wat je zegt ben je zelf', 'Zoektocht', 'Bidden' en 'De kerk loopt leeg' om er maar eens een paar te noemen: De onderwerpen worden ingeleid aan de hand van columns die ik in de loop van de jaren voor Opwekking Magazine schreef.

Elk hoofdstuk heeft tien studie- en gesprekspunten waardoor je de onderwerpen heel goed in groepjes kunt behandelen. Het is een studie- en werkboek in één, er is voldoende ruimte om te schrijven en journallen en elk hoofdstuk eindigt met een gebed en praktische toepassing. Het blijft niet bij theorie...

De mooiste gesprekken

Als je op zoek bent naar een heerlijk verfrissend werkboek over God, geloof en de Bijbel... dan mag je Frisse Kijk 4 niet missen! De onderwerpen en bijbehorende discussiepunten brengen de mooiste gesprekken op gang. Het zijn geen saaie Bijbelstudies (bestaan die eigenlijk wel?) dat kan ik je beloven. Er staan natuurlijk ook weer mooie kleurenfoto's in. Dat alleen al maakt het lezen een reis.

Verkrijgbaar in de chr. boekhandel

De boekjes in de serie worden in de hele Alblasserwaard gebruikt maar ook elders in het land natuurlijk. Zet een lekkere pot koffie, nodig iemand uit en ga in gesprek!

Frisse Kijk 4 kost 13,95 EUR en is verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel.

donderdag 7 november 2024

Moeite met lange gebedslijstjes?

Voel je je ook weleens een beetje overweldigd als je kijkt naar je lijstje met alle gebedsverzoeken die je probeert bij te houden?

Ik wel. Laten we eerlijk zijn. Soms wordt mijn gebedslijst zo lang dat ik uiteindelijk voor helemaal niets bid. Ik zit daar dan en zucht... Ja, ik geef het toe.

Natuurlijk is het ons voorrecht en onze vreugde om te bidden voor mensen die om specifieke gebeden vragen. Maar eerlijk gezegd doe ik het, zo mogelijk, liever ter plekke, zodat ik het niet vergeet.

Ik wil mijn gebedslijst graag kort houden. God weet wat er in het leven van mensen omgaat, toch? Hij heeft het niet nodig dat ik het Hem vertel. Nou, hoewel dat misschien waar is, roept de Bijbel ons wel op om altijd te bidden. Geen excuses.

Hoe kunnen we dan effectief, vreugdevol en oprecht voor anderen bidden?

  • Ik geloof dat het echt kan helpen als we God gaan danken voor de persoon voor wie we bidden. Dankbaar, omdat Zijn ogen op die persoon gericht zijn en zijn/haar noden en behoeften bij Hem bekend zijn.
  • Het kan ook helpen om specifieke gebeden te bidden. In plaats van te zeggen 'Heer, zegen die en die' zouden we de Heer kunnen vragen om een ​​doorbraak in financiën of vreedzame oplossingen in familiezaken bijvoorbeeld.
  • Persoonlijk vraag ik altijd aan de Heilige Geest om met degene voor wie ik bid te praten, om de waarheid te onthullen en om openbaring te geven over dringende zaken.

Suggesties?

Als je nuttige tips of opmerkingen hebt over hoe je omgaat met gebedsverzoeken, hoor ik ze graag.

Wees altijd blij. Stop nooit met bidden. Wees dankbaar in alle omstandigheden, want dit is Gods wil voor u die bij Christus Jezus hoort [1 Thessalonicenzen 5:16-18].

⚫ ⚫ ⚫

➤Bekijk deze 2 minuten durende overdenking over Psalm 50

zaterdag 26 oktober 2024

Geef ons een groter geloof!

Ik heb me altijd verbaasd over het feit dat de discipelen (ja, die mannen die drie jaar lang elke dag met de Heer optrokken!) Jezus vroegen om hun geloof te vergroten.

Een logisch verzoek misschien, als je Jezus nog nooit van aangezicht tot aangezicht hebt gezien en van de verhalen moet leven, zoals wij vandaag de dag. Maar de discipelen?

Kom op zeg, zij zagen alle wonderen met eigen ogen. Ze waren erbij toen Hij de zieken genas, de storm kalmeerde en de doden opwekte.

Jezus vond het dan ook niet nodig om ze een goter geloof te geven. Hij legde uit dat als ze geloof hadden zo groot als een mosterdzaadje, ze wonderen konden verrichten. In wezen zei Hij: gebruik het geloof dat je hebt!

Dit is zo'n belangrijk principe door de hele Bijbel heen. Gebruik het geloof dat je hebt, plant het als een zaadje en het zal groeien. Groter geloof, niet door Jezus om meer te vragen, maar door te gebruiken wat we hebben!

Waarom is geloof zo belangrijk?

  • Ten eerste, omdat we God niet kunnen behagen zonder geloof (Hebreeën 11:6)
  • Ten tweede, omdat we allemaal kinderen van God zijn door het geloof in Christus Jezus (Galaten 3:26)
  • Ten derde, omdat we met het schild van het geloof de vurige pijlen van de boze kunnen uitblussen (Efeziërs 6:16)

En, ook niet onbelangrijk, omdat we geloof nodig hebben om de problemen van deze wereld te overwinnen. Het is zo gemakkelijk om overweldigd te worden door angstige gedachten over terreur en rampen, ziekte, ontmoediging, mislukte relaties, financiële stress en moeilijke werksituaties. Dit is waar we ons geloof moeten activeren en Gods Woord over onze omstandigheden moeten verklaren!

We behalen de overwinning over de wereld door middel van ons geloof [1 Johannes 5:4]

⚫ ⚫ ⚫

Lees voor meer over dit onderwerp mijn bericht Vertrap die slang!

woensdag 16 oktober 2024

Hartritmestoornissen en Jezus

In de wereld zullen jullie het zwaar te verduren krijgen. Maar houd moed! Ik heb de wereld overwonnen.
[Johannes 16:33]


Houd moed, zei Jezus. Met andere woorden: wees bemoedigd, wees getroost, vrolijk op. Oh, wat hebben we deze woorden nodig. Hoe gekker de wereld wordt, hoe meer we Zijn stem moeten horen, hoe meer we ons hart en Zijn volmaakte shalom moeten bewaken.

Ik las in een medisch artikel dat hartritmestoornissen een veelvoorkomend euvel is. Als je 100 mensen zou ondervragen, zouden ongeveer 90 van hen onregelmatige hartkloppingen hebben gemeld. Het is meestal ongevaarlijk, maar stress, angst, cafeïne en medicatie kunnen ervoor zorgen dat ons hart vreemd gaat doen.

We kunnen niet veranderen wat er in de wereld gebeurt; de oorlogen, de rampen, het drama. Maar we kunnen wel veranderen hoe die gebeurtenissen ons hart beïnvloeden. Kolossenzen 3:15 zegt:

En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar.

Heb je het woord 'heersen' opgemerkt? Vrede heerst. Nee, niet in deze wereld, maar wel in onze harten. Daar begint de verandering, voor iedereen! Jezus is de Vredevorst. Hij wil in ons wonen én heersen. Zijn verblijf in ons leven maakt het verschil.

Waarschuwing: Er is wel een bijwerking! Een vredig hart leidt tot een gezond lichaam [Spreuken 14:30a, vertaald uit de NLT].

vrijdag 27 september 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (10)

En zo zijn we aan het einde gekomen van deze blogserie, het tiende gebod: Gij zult niet begeren (Exodus 20:17).

De volledige tekst zegt: "Gij zult niet begeren het huis van uw naaste; gij zult niet begeren de vrouw van uw naaste, noch zijn slaaf, noch zijn slavin, noch zijn os, noch zijn ezel, noch iets dat van uw naaste is."

Laten we het even simpel houden: Je moet niet willen hebben wat al van een ander is.

Misschien denk je: 'Oh, ik benijd mijn naaste, zijn huis, auto of vrouw niet. Ik begeer niet wat een ander heeft.' Maar laat me het dan zo stellen: 'Waar verlang je wél naar?' Waar gaat je hart naar uit? Ben je gepassioneerd over de juiste zaken?

Ik geloof dat de boodschap achter het laatste gebod heel helder is en van grote waarde voor vandaag: ➤Wees niet jaloers op wat anderen hebben, ga op zoek naar wat God voor jou heeft!

De Bijbel zegt dat niets dat we kunnen verlangen te vergelijken is met wijsheid. Edelstenen vallen in het niet bij de wijsheid, zelfs je stoutste dromen vallen daarbij in het niet. De Bijbel zegt dat het zoveel beter is wijsheid te verwerven dan goud, inzicht te verkiezen boven zilver. Is wijsheid dan niet hetgene dat we zouden moeten begeren?

👉De kernwaarde die ik aan het tiende gebod heb gehecht, is WIJSHEID.

We verlangen niet naar de dingen van deze wereld, maar zoeken geestelijke deugden zoals wijsheid.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'MY NEIGHBOR'S HOUSE' (Digging deeper to find the treasure that will satisfy the longing of your heart). Dit boek is verkrijgbaar op Amazon.

woensdag 18 september 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (9)

We naderen het einde van deze blogserie.

In de inleiding van deze serie schreef ik: "Het is één ding om te zeggen dat we niet stelen, maar zijn we ook gul? Het is één ding om te zeggen dat we geen vals getuigenis afleggen, maar spreken we de waarheid als we onze mond opendoen? Van gebod naar kernwaarde gaan is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan."

Laten we doorgaan met het negende gebod: Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste (Exodus 20:16).

Natuurlijk zullen we, als alles goed gaat, niet liegen, bedriegen of anderen vals beschuldigen. Maar de echte vraag is: spreken we de waarheid als we onze mond opendoen?

Een van de beroemdste vragen die ooit in de geschiedenis van de mensheid is gesteld, was de vraag waarmee Pilatus Jezus wanhopig confronteerde: 'En wat is waarheid?' Die vraag wordt nog steeds gesteld in onze rechtszalen. Sterker nog, hij wordt gesteld in onze huizen, scholen, politiek, bedrijven en zelfs in onze kerken. Wat is waarheid? Een zeer relevante vraag voor vandaag.

Net als in de tijd van Pilatus leven ook wij in een wereld waarin beschuldigingen, leugens en roddels aan de orde van de dag zijn. We kunnen voortdurend verhalen horen of lezen over mensen die bedriegen, liegen en anderen beschuldigen van de puinhoop waarin ze zich bevinden. Zulke praktijken worden zelfs als entertainment gezien. Het lijkt erop dat we qua integriteit niet veel vooruitgang hebben geboekt sinds Pilatus.

Kunnen we zijn vraag met een dusdanige zekerheid beantwoorden zodat alle geschillen, alle fouten en alle twijfels opgelost worden? Het is nu belangrijker dan ooit tevoren dat we eerlijk leven en spreken en  opkomen voor Bijbelse waarden en normen in een onrustige, chaotische en goddeloze wereld waarin wetteloosheid normaal is gemaakt.

👉De kernwaarde die ik aan het negende gebod heb gekoppeld, is WAARHEID.

We zullen opkomen voor de waarheid en de normen en waarden van de Bijbel vrijmoedig verkondigen.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'SPIRIT OF TRUTH' (Finding certainty and standing firm in a troubled world). Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.

woensdag 4 september 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (8)

Ik hoop oprecht dat jullie deze serie waarderen en dat deze blogposts je nieuwe inzichten en openbaringen geven over de diepte en rijkdom van Gods Woord.

Laten we doorgaan met het achtste gebod: Gij zult niet stelen (Exodus 20:15).

Natuurlijk. je bent geen dief 😀

Maar laten we een stapje verder gaan. Ben je vrijgevig? Geef je liever weg dan dat je ontvangt? Het is misschien een ontnuchterend feit, maar we besteden het grootste deel van ons leven aan het verzamelen van bezittingen, of het nu gaat om het huis, de auto, de boot, de baan, het geld of de partner die we wensen.

We denken dat meer spullen ons gelukkiger zullen maken en ons een meer vervuld leven zullen geven, ondanks dat Jezus een behoorlijk strenge waarschuwing gaf voor wat betreft het verzamelen van schatten op aarde. Hoe kunnen we die al te menselijke houding van 'verzamelen' omzetten in een houding van 'geven'? Is het mogelijk om blijmoedige gevers te worden? Ik geloof zeker dat we dat kunnen!

🔑De sleutel tot een voldaan leven is niet verzamelen, maar geven. En dit gaat niet alleen over materiële bezittingen, er zit een diepe geestelijke waarheid verborgen in het achtste gebod. We worden niet alleen geroepen om ons hart aan Jezus te geven, we moeten alles geven (inclusief onze portemonnees)! Onze geest moet wedergeboren worden, onze ziel moet gered worden en ons lichaam moet een levend offer zijn. Ons hele leven is een vrijgevig offer aan God.

👉De kernwaarde die ik aan het achtste gebod heb gehecht, is VRIJGEVIGHEID.

We praktiseren een vrijgevige levensstijl, wat de sleutel is tot een gezegend leven.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn bekroonde boek 'GRACE OF GIVING' (Turning the key to enter and experience fullness of life). Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.

dinsdag 27 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (7)

De Tien Geboden vertegenwoordigen tien kernwaarden, geestelijke waarden, die ons kunnen helpen een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven te leiden.

Een kernwaarde is een principe of overtuiging die een persoon, of organisatie, als van centraal belang beschouwt. Ik durf te zeggen dat de Tien Geboden kernwaarden beschrijven die kunnen zorgen voor een gelukkiger en veiligere samenleving... als ze worden toegepast uiteraard.

Laten we verder gaan met het zevende gebod: Gij zult niet echtbreken (Exodus 20:14).

Toen ik voor het eerst de Bijbel in het Engels begon te lezen, worstelde ik met woorden als 'adultery' (overspel) en 'idolatry' (afgoderij). Ik haalde ze af en toe door elkaar. Maar weet je wat? Daar zit een kern van waarheid in. Afgoderij is geestelijke ontrouw, terwijl overspel fysieke ontrouw is. In feite betekent het in beide gevallen dat we onze eerste liefde verlaten!

God is geest en God is liefde en wij niet. Wij zijn mensen van vlees en bloed, en velen vragen zich af: 'Is het mogelijk om lief te hebben en te blijven liefhebben? Is het mogelijk om trouw te zijn tot het einde?’

Ik geloof dat het allemaal begint met het ontvangen van Gods liefde, het vernieuwen van ons begrip van die liefde en het verfrissen van de manier waarop we Hem liefhebben. Wat God wil doen in ons geestelijk leven, zal Hij zeker gebruiken in onze dagelijkse omstandigheden. God is trouw, zelfs als wij dat niet zijn. De Psalmist schreef: ‘Uw goedheid en liefde zijn mijn leven lang bij mij. Ik mag mijn hele leven dicht bij U zijn.' [Psalm 23:6 Basisbijbel).

👉De kernwaarde die ik aan het zevende gebod heb gehecht, is TROUW.

We zijn trouw aan onze partners en aan God.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'FIRST LOVE' (Embracing the challenge to pursue faithful relationships). Dit boek is verkrijgbaar bij Amazon.

dinsdag 20 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (6)

Hoe gaan we van Tien Geboden naar Tien Kernwaarden? Met andere woorden, hoe kunnen we van het gehoorzamen aan regels (Wet) naar het leven vanuit overtuigingen (Geest) gaan?

Een vraag waar misschien niet 1,2,3 een antwoord op is. Ik hoop dat deze blogserie je nieuwe inzichten geeft. Laten we doorgaan met het zesde gebod: Gij zult niet doden (Exodus 20:13).

We hoeven geen hogere opleiding te hebben om dit te begrijpen. Natuurlijk, wij zijn geen moordenaars. Maar de echte vraag is: hechten wij waarde aan het leven?

Als mens zijn we geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Wij zijn uniek ontworpen drie-enige wezens: geest, ziel en lichaam en toch één mens. Wij zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van een liefdevolle God die de bron is van al het leven.

Wij zijn geschapen naar het beeld en de gelijkenis van een God die, op het juiste moment, als een van ons werd... dat is het mysterie van het christelijk geloof.

Jezus liet ons God zien. Hij gaf Zijn leven voor ons om ons te redden van een zondig en zelfvernietigend bestaan. Hij biedt ons overvloedig leven aan!

Misschien hebben ze jou wel een ongelukje, een vergissing of gewoonweg onwettig genoemd. Wat de publieke opinie ook is; conceptie is geen toeval. Je bent gewenst en gekoesterd door God, de Schepper van het universum.

Het leven begint niet met conceptie en eindigt niet met de dood. Ons bestaan ​​is eeuwig, zo heeft God het ontworpen. Alle leven is waardevol voor Hem en dat zou het ook voor ons moeten zijn!

👉De kernwaarde die ik aan het zesde gebod heb gehecht, is LEVEN.

Wij staan op de bres voor de bescherming van het leven; van het leven in de baarmoeder tot het leven van ouderen.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Levensadem' (Creatieve gedachten over de menswording). Dit boek is te verkrijgen bij de chr. boekhandel.

zaterdag 10 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (5)

In deze nieuwe blogserie heb ik de Tien Geboden (en de daarbij behorende engelstalige boeken die ik schreef) samengevat in wat ik de 'Tien Kernwaarden' van een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven zou willen noemen.

👉De nadruk ligt niet langer op wat wel en niet moet of mag, maar op hoe een leven, geleid door de Heilige Geest, eruit zou kunnen zien.

Tot nu toe hebben we gezien dat loyaliteit aan God, een levensstijl van aanbidding, het zoeken naar Zijn aanwezigheid en sabbatsrust kernwaarden zijn waar elke gelovige naar zou moeten leven.

Laten we doorgaan met het vijfde gebod: Eer uw vader en uw moeder, zodat u lang zult leven in het land dat de Heer, uw God, u geeft (Exodus 20:12).

'Eer uw vader en uw moeder' is een Bijbels gebod dat door de een als positief en door de ander als negatief wordt beschouwd. Positief voor degenen die opgroeiden in liefdevolle gezinnen met zorgzame ouders. Negatief voor degenen die slechte ervaringen hebben uit hun jeugd als gevolg van religieuze autoriteit die misbruikt werd.

In mijn boek 'Ik eer jou' (de Nederlandse uitgave van Respectfully yours) heb ik dit gebod bekeken vanuit een Nieuw Testamentisch perspectief, vanuit een genadeperspectief zou je kunnen zeggen. Ik heb doelbewust de woorden van de apostel Paulus gebruikt, die bekend was met zowel wet als genade, zoals ze te lezen zijn in Efeziërs 6:1-4,

Kinderen, gehoorzaam je ouders. Dat is goed omdat de Here hun gezag over jullie heeft gegeven. ‘Heb eerbied voor uw vader en moeder.’ Dat is het eerste gebod waaraan een belofte is verbonden: ‘Als je je vader en moeder eert, zal het je goed gaan en zul je een lang leven hebben.’ Ouders, behandel uw kinderen zo dat zij niet dwars en haatdragend worden. Voed ze zo op dat ze de Here leren volgen en liefhebben.

Hij citeert het vijfde gebod en de belofte van welzijn en een lang leven. Hij voegt bovendien een oproep aan ouders toe om hun kinderen goed te behandelen en ze zo op te voeden dat ze de Heer leren volgen. Respect moet van twee kanten komen!

👉De kernwaarde die ik aan het vijfde gebod heb gehecht, is RESPECT.

We tonen respect voor onze ouders, kinderen en God en tegelijkertijd leven we zo dat het respect verdient, wat ons een lang en gezond leven zal brengen.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Ik eer jou' (Wederzijds recpect in relaties: sleutel tot welzijn). Dit boek is te verkrijgen bij de chr. boekhandel.

zaterdag 3 augustus 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (4)

Hopelijk hebben jullie wat aan deze nieuwe serie die gebaseerd is op de Tien Geboden en de daarbij behorende (engelstalige) boeken die ik schreef.

Hoewel de Tien Geboden niet zijn veranderd, is de manier waarop wij daarmee omgaan totaal anders onder het nieuwe verbond. Het gaat veel verder dat alleen het gehoorzamen of naleven van een setje regels, want dat kan tot wetticisme leiden.

De geboden vervullen door ze uit te leven in ons dagelijks leven is een heel ander verhaal. Daartoe heb ik kernwaarden aan de geboden gekoppeld. 🌻Kernwaarden die kunnen leiden tot een gelukkiger en veiliger samenleving... als ze worden toegepast.

Tot nu toe hebben we gezien dat loyaliteit aan God, een levensstijl van aanbidding en het zoeken naar Zijn aanwezigheid kernwaarden zijn die elke gelovige zou moeten najagen. Laten we in deze blogserie verdergaan met het vierde gebod: Gedenk de sabbatdag, dat u die heiligt (Exodus 20:8-11).

Het zal je misschien verbazen, maar het boek dat ik over dit gebod schreef, is geen pleidooi voor een heilige zaterdag of zondag. Die discussie laat ik aan anderen over. Ik geloof dat de geestelijke kernwaarheid, die verborgen ligt in het vierde gebod, gaat over het eren van God door één dag per week apart te zetten voor Hem. Dus welke dag van de week dat is, zou niet het onderwerp van discussie moeten zijn.

Als je actief bent in het kerkelijk leven, dan werk je op zaterdag (in Messiaanse gemeenten) of op zondag (in de meeste kerken) en ook op andere dagen van de week. Je zult dus zeker een andere rustdag nodig hebben om de Heer te eren. Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. De apostel Paulus schreef:

Laat dus niemand u veroordelen inzake eten of drinken, of op het punt van een feestdag, een nieuwe maan of de sabbatten. Deze zaken zijn een schaduw van de toekomstige dingen, maar het lichaam is van Christus [Kolossenzen 2:16-17].

In mijn Engelse Bijbel staat: 'Laat niemand regels maken.' Niemand dan God alleen uiteraard, want Hij alleen is Heer van de sabbat. Door de eeuwen heen hebben mensen wel regels gemaakt. De Joodse leiders deden het, de kerk deed het, en als je opgroeide in een christelijk gezin deden je ouders het waarschijnlijk ook.

Het is triest maar waar dat de regels die we zelf hebben gemaakt vaak de zegen belemmeren die volgt op het nemen van een dag rust na zes dagen werken.

👉De kernwaarde die ik aan het vierde gebod heb gehecht, is RUST.

We beoefenen sabbatsrust op dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis en ervaren een gezegende balans in ons dagelijks leven.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'Sacred Sabbath' (God's way to multiply our time and restore our joy). Het boek is verkrijgbaar op Amazon.

zaterdag 27 juli 2024

Give-away Frisse Kijk 4

De serie 'Tien kernwaarden voor je geloofsleven' onderbreek ik even voor een give-away!

Om te vieren dat mijn nieuwste boek Frisse Kijk 4 nu bij alle christelijke boekhandels verkrijgbaar is, geef ik een gesigneerd exemplaar weg 🥳 

Als je op zoek bent naar een heerlijk verfrissend werkboek over God, geloof en de Bijbel... dan mag je Frisse Kijk 4 niet missen.

Geen saaie Bijbelstudies dus (bestaan die eigenlijk wel?), maar aan de hand van twaalf uiteenlopende onderwerpen ontdekken wat de Bijbel zegt over ons leven vandaag.

De onderwerpen worden ingeleid aan de hand van columns die ik in de loop van de jaren schreef voor Opwekking Magazine. Om er maar eens een paar te noemen: Wat je zegt ben je zelf, zoektocht, bidden, de kerk loopt leeg.

Elk hoofdstuk heeft tien studie- en gesprekspunten waardoor je de onderwerpen ook heel goed in groepjes kunt behandelen. Frisse Kijk 4 is een studie- en werkboek in één, er is voldoende ruimte om te schrijven en journallen en elk hoofdstuk eindigt met een praktische toepassing. Het blijft niet bij theorie...

Bekijk hier het krantenartikel over de publicatie van Frisse Kijk 4. En ja, er staan natuurlijk ook weer mooie kleurenfoto's in. Dat alleen al maakt het lezen een reis.

Hoe doe je mee?

  • door deze post te liken
  • door een reactie achter te laten (op social media) en
  • door dit bericht te delen!

Op 15 augustus a.s. trek ik een naam en dan hoor je of je gewonnen hebt! 

woensdag 17 juli 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (3)

Jezus leerde Zijn discipelen bidden: Onze Vader in de hemel: Uw naam worde geheiligd (Matteüs 6:9).

Het heiligen of eren van de naam van God is het tegenovergestelde van het misbruiken van die naam, of het ijdel gebruiken van die naam. En dat brengt ons bij deel 3 in deze nieuwe blogreeks, bij het derde gebod: U zult de naam van de Heer, uw God, niet ijdel gebruiken (Exodus 20:7).

Het is één ding om te beweren dat we de naam van de Heer niet ijdel gebruiken. We vloeken niet, we misbruiken Zijn naam niet. Maar voor welke doeleinden gebruiken wij Zijn naam dan wel?

Brengen we eer aan Zijn naam? Hebben we oprechte liefde voor Zijn naam? Wordt alles wat we doen en zeggen dan gedaan in Zijn naam?

‘Heer’ is geen stopwoordje waarmee we onze zinnen kunnen beëindigen als we met Hem praten, noch is het een opvulmiddel om onze gebeden heiliger en authentieker te laten klinken. ‘Heer’ (JHWH) is Zijn persoonlijke geopenbaarde naam en Hij gaf die aan ons voor dagelijks gebruik. Waarom?

Omdat Gods aanwezigheid verbonden is met Zijn naam.

  • In Exodus 20:24b bijvoorbeeld zegt God: Op elke plaats waar Ik mijn naam laat vereren, zal Ik bij u komen en u zegenen. 
  • Of, zoals Jezus zei in Matteüs 18:20: Want waar twee of drie in Mijn Naam bijeengekomen zijn, daar ben Ik in hun midden.
  • En laten we de aankondiging van de geboorte van Jezus (Matteüs 1:23) niet vergeten: Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem de Naam Immanuel geven; vertaald betekent dat: God met ons

Elke keer als we de naam van de Heer aanroepen, zal Hij daar zijn. Zijn aanwezigheid is in Zijn naam.

👉De kernwaarde die ik aan het derde gebod heb gehecht, is AANWEZIGHEID

We zoeken dagelijks de aanwezigheid van God door Zijn naam te eren en Zijn aanwezigheid brengt vrede, genezing en openbaring.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'In My Name' (Inviting God's holy presence in daily situations). Het boek is verkrijgbaar op Amazon.

zaterdag 6 juli 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (2)

Kom, laten wij ons buigen, knielen en ons neerwerpen voor de Here, die ons heeft gemaakt [Psalm 95:6].

Laten we in deze blogserie verdergaan met het tweede gebod: Je zult geen afgodsbeelden maken en er niet voor buigen of ze aanbidden (Exodus 20:4-5).

Dat is het tweede gebod in een notendop. Zoals we in het vorige bericht hebben gezien, gaat het eerste gebod over het niet hebben van andere goden. Het tweede gebod specificeert dit verder: maak geen afbeeldingen van andere goden (afgoden) en aanbid deze niet.

Ik geloof echt dat het tweede gebod in de kern draait om aanbidding. Het is een oproep om niemand anders dan God alleen te aanbidden en alleen voor Hem te buigen. Als alles goed is, aanbidden christenen geen afgoden. Toch heb ik gelovigen ontmoet die meer toegewijd waren aan hun kerk, hun denominatie, hun dogma's en doctrines, hun predikanten en aanbiddingsgroepen, dan aan God!

Dat brengt ons bij een realistische en indringende vraag. Wat zou er overblijven van ons hedendaagse christendom als alles zou wegvallen: de gebouwen, de bijeenkomsten, het geld, de macht, de titels, de theologie, de muziek en de concerten? Wat zou er overblijven?

Misschien zou dat ons weer op onze knieën brengen, met lege handen wel te verstaan. Misschien dat ons dat weer zou doen knielen... wachtend tot God spreekt, wachtend tot Hij komt met Zijn aanwezigheid. Na meer dan tweeduizend jaar Christendom kunnen we dan misschien opnieuw ontdekken hoe belangrijk onze aanbidding voor Hem is. We hebben uiteindelijk niets anders dan onze tijd en ons leven te geven.

Jezus profeteerde dat de tijd zou komen en er nu is dat de ware aanbidders de Vader zouden aanbidden in geest en waarheid, omdat de Vader op zoek is naar mensen die Hem zo aanbidden. Heb je je ooit afgevraagd hoe ware aanbidding eruit ziet? Het begint waar afgoderij eindigt.

👉De kernwaarde die ik aan het tweede gebod heb gehangen, is AANBIDDING.


Onze dankbaarheid en toewijding jegens God komen tot uiting in een levensstijl van aanbidding.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'True Worshipers' (Answering the Father's call for a lifestyle of pure devotion). Het boek is verkrijgbaar op Amazon of www.marjameijers.com 

woensdag 26 juni 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (1)

'Van gebod naar kernwaarde gaan, is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan', schreef ik in mijn vorige blog.

Als je één of meerdere van mijn boeken uit de serie over de Tien Geboden hebt gelezen, zul je gemerkt hebben dat de boeken niet gaan over wat wij wel of niet moeten doen, maar over wat de Heilige Geest door ons heen wil doen.

Laten we dus beginnen met het eerste gebod: Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben (Exodus 20:3).

Het eerste gebod is meer dan alleen een bevel, een wet, een opdracht of een verbod. In wezen is het een oproep tot trouw. Mijn vrije interpretatie komt neer op ‘Geen compromis’, wat behoorlijk radicaal is in een wereld vol compromissen, keuzes en alternatieven.

Alles moet kunnen, alles moet mogen en we willen alles hebben, maar gaandeweg raken we steeds meer gedesoriënteerd en steeds minder gefocust. Verwarring, zowel mentaal, emotioneel, fysiek of geestelijk, is de ziekte van onze tijd.

Als christenen zouden we ons geloof in God nooit moeten vermengen met de ideeën en verleidingen van deze wereld. Dat is gevaarlijk terrein... soort drijfzand en de Bijbel waarschuwt ons herhaaldelijk om die kant niet op te gaan. ‘Je zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben’ betekent dan ook veel meer dan alleen het niet aanbidden van afgoden. Natuurlijk hebben we naast de Heer geen andere goden in ons leven, als alles goed is.

Maar laten we eerlijk zijn; Hoe groot is de invloed van de wereld op ons leven? Weigeren wij ons door de wereld te laten beinvloeden? Het lijkt erop dat de greep van een boze en donkere wereld steeds dichterbij komt, wat voor velen een behoorlijk beangstigend gevoel kan zijn. Des te meer reden om bij Jezus te blijven! Het eerste gebod is daarom een ​​oproep tot onverdeelde trouw jegens de Heer.

👉De kernwaarde die ik aan het eerste gebod heb gehangen, is LOYALITEIT.

Onze loyaliteit, zeg maar trouw of toewijding, is aan God en we laten ons niet afleiden door de zorgen van deze wereld.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'No other gods' (Why undivided loyalty to the One and only living God matters in these days). Het boek is verkrijgbaar via Amazon. of www.marjameijers.com 

donderdag 30 mei 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (intro)

Er wordt weleens gezegd dat de Tien Geboden niet de tien suggesties zijn. Daar ben ik het mee eens.

👉Hoewel we tegenwoordig misschien worstelen met het idee van 'geboden', kunnen we het feit niet veranderen dat de Bijbel gelovigen opdraagt ​​bepaalde dingen te doen of juist niet te doen. Een gebod is een instructie, opdracht, bevel of order.

God gebiedt Zijn engelen om over ons te waken* (oh, wat vinden we dat fijn) maar Hij gebiedt ons ook om onze vijanden lief te hebben (au dus).

Een gelukkige en veilige samenleving

Tijdens het schrijven van mijn boekenreeks over de Tien Geboden in de 21e eeuw ontdekte ik dat deze in principe tien kernwaarden beschrijven voor een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven. Een kernwaarde is een principe of overtuiging die een persoon of organisatie van centraal belang acht. Ik voel me vrij om te zeggen dat de Tien Geboden kernwaarden beschrijven die ten grondslag liggen aan een gelukkige en veilige samenleving... indien toegepast uiteraard.

Nieuw verbond

Hoewel de Tien Geboden niet zijn veranderd, is de manier waarop we ze uitleven totaal anders onder het nieuwe verbond. Alleen het gehoorzamen of je houden aan een stel regels kan in wetticisme veranderen. Het uitleven van de onderwijzingen door ze in het dagelijks leven te vervullen is echter een heel ander verhaal, zoals Jezus vele malen moest uitleggen. De apostel Johannes begreep het. Hij schreef:

Beste vrienden, ik schrijf u geen nieuw maar een oud gebod, u kent het al vanaf het begin. Toch is het steeds weer nieuw en het betreft zowel Christus als u. Als wij dit gebod gehoorzamen door elkaar lief te hebben, verdwijnt de duisternis uit ons leven en komt het ware licht binnen.

Jezus leefde de waarheid van dit gebod, staat er in mijn Engelse Bijbel. Jezus leefde de waarheid van de geboden. Ik geloof dat wij geroepen zijn om hetzelfde te doen. Het is een manier om de duisternis terug te dringen! De nadruk ligt dan niet langer op wat wel en niet mag, maar op hoe een leven, geleid door de Heilige Geest, eruit zou kunnen zien.

Van theorie naar toepassing

Het is één ding om te zeggen dat we niet stelen, maar zijn we vrijgevig? Het is één ding om te zeggen dat we geen vals getuigenis afleggen, maar spreken we de waarheid als we onze mond openen? Van gebod naar kernwaarde gaan is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan.

Ik ga een blogserie schrijven over die tien kernwaarden. In de volgende blogpost beginnen we met het eerste gebod (Je zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben) en ontdekken we de kernwaarde die in dit gebod verborgen ligt. Ik hoop dat je met mij meeleest. Gaandeweg zal de Heilige Geest ons begrip van een juist evenwicht tussen wet en genade vergroten.

*Psalm 91:11

zaterdag 18 mei 2024

Pinksteren, de Heilige Geest in of over ons?

Ga je nog wat leuks doen met de Pinksteren? Een veelgestelde vraag. Pinksteren is in ons land een lang weekend, we krijgen een extra vrije (betaalde) dag.

Maar wat vieren Christenen nu eigenlijk?

Ik heb in de loop der jaren al aardig wat blogjes, columns en artikelen geschreven over de Heilige Geest, maar hier even heel kort wat we wel/niet vieren met Pinksteren als Christenen.

❌ De komst van de Heilige Geest?
Uh, nou nee. De Geest was er altijd al, Hij is eeuwig, Hij is God. Ja, als in God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Drie in één. Net als de mens, die gemaakt is naar Zijn evenbeeld: geest, ziel en lichaam, drie in één. De Geest van God komt in de hele Bijbel voor, te beginnen bij Genesis 1.

❌ De Geest in ons?
Uh, nee, dat ook niet. Iedereen die in Jezus Christus gelooft en besluit Hem te volgen, ontvangt de Heilige Geest. De Heilige Geest die in ons woont (God met ons), dat vieren we eigenlijk elke dag! Toen u in Christus ging geloven, gaf God u de Heilige Geest, die Hij had beloofd als een bewijs dat u van Christus bent (Efeziërs 1:13).

✅ De Geest over ons?

Ja, dat! De Heilige Geest werd op het Joodse Pinksterfeest (Sjavoeot) uitgestort op de volgelingen van Jezus die in Jeruzalem bijeen waren. De apostel Petrus legt wat er toen gebeurde als volgt uit: Deze Jezus is door God opgewekt en wij allen zijn daarvan getuigen. Hoog verheven, aan Gods rechterzijde, heeft hij van de Vader de heilige Geest ontvangen, zoals beloofd was. En deze heeft hij nu over ons uitgestort. Dat is het wat u ziet en hoort (Handelingen 2:32-33).

De uitstorting van, de vervulling met, de doop in, hoe we het ook willen noemen, is iets dat zichtbaar en hoorbaar was. Was dat een eenmalige gebeurtenis? Nee! Het is iets waar elke gelovige om mag (en zou moeten) vragen. Als we gedoopt worden met de Heilige Geest (bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst waar Hij welkom is of door handoplegging of na vurig gebed) ontvangen we als het ware krachtgereedschap uit de hemel en hoeven we niet langer meer te tobben met ons eigen handgereedschap.

FIJNE PINKSTERDAGEN!

dinsdag 19 maart 2024

Lange termijn projecten

Lange termijn projecten, misschien niet zo populair in een tijd waarin alles vlug, vlug moet en resultaten snel te meten moeten zijn.

Een lange adem, hebben we die nog?

Ik zie zo vaak om me heen gebeuren dat mensen enthousiast ergens aan beginnen; een eigen zaakje, een boek, een blog, een sport, een dieet, een initiatief... En nog geen half jaar later hoor je er niets meer over. De overstap naar iets anders is inmiddels al lang gemaakt.

Doorzettingsvermogen, trainen we dat nog? Iets beginnen is niet zo moeilijk, maar iets afmaken, dat is een heel ander verhaal. Ik heb het ervaren met de engelstalige boekenserie die ik in 2004(!) begon te schrijven. Afgelopen november, bijna 20 jaar later, voltooide ik die serie met het tiende en laatste boek: No other gods.

Was het altijd makkelijk om door te gaan? Nee, zeker niet. Ik heb lange perioden van ontmoediging gehad. Perioden waarin ik niet meer wist of ik het wel 'goed' deed.

Kwamen er geen andere interessante dingen op mijn pad? Ja hoor, genoeg. Maar ik wist gewoon dat ik deze boekenserie moest afmaken, hoe dan ook.

Ik voel me wel een beetje zoals die dame op de foto hierboven. 'Been through hell and high water, but I made it.'

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

Lezen mensen in Nederland die engelstalige boeken dan ook? Ja hoor. Ik vroeg een aantal van hen om een korte recensie te schrijven. In het nederlands, dat dan weer wel 😊...

No other gods is een met lichte toon geschreven boek over wat een zwaar onderwerp zou kunnen zijn. Het benadrukt het dienen van de ene ware God en Zijn liefde voor de mens t.o.v. andere goden. Het is een reis door de bijbel met het benoemen van Gods eigenschappen die heilzaam zijn voor de mens.

De schrijfster schildert tegelijkertijd ook de observaties over andere godsdiensten en goden die ze tijdens haar reizen over de wereld gemaakt heeft. Een interessant en aanbevelingswaardig boek.

[Willeke E. van Bloois]

Jouw boek heeft mij wel aan het denken gezet hoor. Sowieso had ik er nooit zo goed over nagedacht, dat er wel andere goden zijn. Heel goed om eens na te denken over welke ‘goden’ je in je leven hebt naast God, veel zijn er onbewust, maar door jouw boek worden mijn ogen geopend. En super leuk dat je elk hoofdstuk begint met een stukje over jullie reizen, leest fijn.

[Teske de Vos]

Ondanks dat het in het Engels is, leest het heel lekker weg. Het is zeker inspirerend. Erg blij mee!

[Colinda Keesmaat]

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

GEBOD

Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben

BOEK

No other gods

KERNWAARDE

Loyaliteit

Wij zijn loyaal aan God en laten ons niet afleiden door de dingen van deze wereld

woensdag 6 maart 2024

Ben je een schatzoeker?

Sensatiezoekers, waarheidszoekers, gelukzoekers... je kunt ze overal vinden. Hoe zit het eigenlijk met schatzoekers?

Er was een tijd dat mijn man en ik de hele wereld rondreisden. Ik werd helemaal blij van het verzamelen van stenen en schelpen. Ik vulde mijn rugzak met zulke schatten en klaagde dan vervolgens dat hij te zwaar was om te dragen 😏

Meestal gooide ik mijn schatten weer weg, waardoor mijn last lichter werd en ik besefte dat het leven onderweg zo wel makkelijker was.

Ja ja, ik weet wat de Bijbel zegt over het bewaren van te veel spullen: Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen (Matteüs 6:19-20).

Hoe verzamelen we eigenlijk schatten voor ons in de hemel? En waarom zouden we dat doen? De hemel is toch vol kostbaarheden zeker? Interessante vragen waar ik nog eens over na ga denken, want ik weet eigenlijk niet precies wat hier nou bedoeld wordt.

Eén ding weet ik wel: God is niet tegen schatten. Jezus is Gods grootste schat en Hij heeft Hem naar de aarde gestuurd om onder de mensen te leven. Hij deelde Zijn grootste schat met ons. En ik heb al wel ontdekt dat God wil dat we schatzoekers zijn, ja echt!

De Bijbel zegt over Jezus: In Hem liggen alle schatten van wijsheid en kennis verborgen (Kolossenzen 2:3). Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan die waarheid niet echt bevatten. Alle schatten van wijsheid en kennis zijn verborgen in Jezus, wow! Wat kunnen we nog veel van Hem leren.

In een wereld waar wijsheid en kennis zijn gedegradeerd tot niets meer dan valse voorwendselen en holle frasen, wil ik een schatzoeker zijn voor de wijsheid van boven! Simpelweg omdat aardse schatten hun waarde zullen verliezen en zullen verdwijnen, maar wijsheid zal voor altijd blijven bestaan.

↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠↠

GEBOD

Gij zult niet begeren

BOEK

My Neighbor's House

KERNWAARDE

Wijsheid

We begeren niet de dingen van deze wereld, maar zoeken naar geestelijke deugden zoals wijsheid.

woensdag 14 februari 2024

Hoe groot is liefde?

Heerlijk hoor, alle Valentijnsberichtjes die ik op social media voorbij zie komen. Hartjes, kadootjes en natuurlijk veel rood en roze.

Waarom niet eens een blauw of groen hart, denk ik weleens. Laten we onze uitingen eens wat minder beperken. Liefde is immers oneidig groot. En tegelijkertijd weet ik, menselijke liefde is beperkt, is niet onfeilbaar en zeker niet betrouwbaar.

Juist ook op Valentijnsdag hebben mensen verdriet omdat ze de liefde van hun leven nog niet hebben ontmoet of juist omdat die liefde vertrokken is. Er is verdriet om ontrouw, echtscheidingen en verlies door dood en ziekte. Niet alles is rozengeur en maneschijn, dat weten we allemaal wel.

Ondanks teleurstellingen staat liefde centraal in onze levens. Een mens is gemaakt om lief te hebben en liefde te ontvangen. Ja, om geliefd te zijn. Laten we eerlijk zijn, zonder liefde kan de mensheid niet  blijven bestaan.

Toen ik nog geen Christen was, vroeg ik me af waarom mensen soms tegen me zeiden: 'God houdt van je, Jezus houdt van je.' Wat doet dat er toe? Waarom is dat zo belangrijk?

Inmiddels weet ik dat! God is liefde en omdat Hij eeuwig, betrouwbaar en goed is, is Zijn liefde dat ook. Zijn liefde is de kern van ons bestaan. Je geliefd weten door God, ondanks je fouten, ondanks je onhebbelijkheden, ondanks je angsten en falen... dat is het uitgangspunt voor alles!

God heeft ons laten zien hoe groot zijn liefde voor ons is, door zijn enige Zoon de wereld in te sturen. Door Hem wilde God ons nieuw leven geven. De liefde waarover het hier gaat, is niet onze liefde voor God, maar zijn liefde voor ons. [dit kun je lezen in de Bijbel, in 1 Johannes 4:9-10].

💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗

Ik schreef ook eens een blogje over geloof, hoop en liefde, dat kun je HIER lezen.

zondag 21 januari 2024

Reizen, God en religies

Vorige week plaatste ik twee pagina's uit hoofdstuk één van mijn nieuwe boek 'No other gods' op Facebook. Waarom?

In de eerste plaats om potentiële lezers voorzichtig kennis te laten maken met mijn niet zo ingewikkelde schrijfsels 😁 Ten tweede om potentiële lezers een voorproefje te geven van de reis die ze zullen afleggen als ze dat boek lezen.

Elk hoofdstuk in 'No other gods' begint met een herinnering aan mijn eigen reiservaringen uit de afgelopen decennia. India, Thailand, Egypte, Peru en Bolivia... elk land met zijn eigen specifieke cultuur en religie(s).

En dan is er de Bijbel, een boek waarin heel veel reisverhalen te vinden zijn. Reizen van de oude Israëlieten door vijandige landen bijvoorbeeld, elk met zijn eigen specifieke cultuur en religie(s).

In 'No other gods' heb ik reisverhalen verweven tot een verhaal over God, de Schepper van hemel en aarde, de God van Israël. ‘Een warm verhaal over de waarheid’, zoals iemand het op FB noemde.

Ik zeg niets negatiefs over andere culturen en religies in dat boek, maar... ik zeg veel positiefs over onze God!

👉En dan nu de uitslag van de giveaway die ik vorige week plaatste. Ik heb jullie opmerkingen verzameld op FB, Instagram en andere sociale media. De winnaar is: Colinda.

Zij heeft inmiddels een gratis exemplaar van 'No other gods' gekregen en ik hoop dat het boek ook haar zal bemoedigen en inspireren in haar geloofswandel. We zijn tenslotte allemaal op reis, nietwaar?!

dinsdag 16 januari 2024

Giveaway van mijn nieuwste boek 'No other gods'

We zitten alweer op de helft van januari. Het lijkt lang geleden dat mijn nieuwe Engelstalige boek uit kwam, maar dat is eigenlijk helemaal niet zo.

Het is wel hoogste tijd voor een giveaway!  Hopelijk staat het op jouw verlanglijstje voor 2024 om meer boeken te lezen 😁. Misschien wel een engelstalig boek (ik daag je uit).

'No other gods' is het tiende en laatste boek in een serie (alle boeken zijn afzonderlijk te lezen) over de Tien Geboden in de 21e eeuw en is gebaseerd op het eerste gebod: Gij zult geen andere goden voor Mijn aangezicht hebben.

‘Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben’ betekent zoveel meer dan wegblijven van afgoden. Het is een oproep tot trouw aan de God van Israël en Hem te eren als de allerhoogste God, de Schepper van hemel en aarde. Het is ook een oproep om niet onwetend te zijn over de destructieve invloed van overheden en machten, demonen en goden, valse religieuze praktijken en krachten van de duisternis.

In het boek roep ik de lezer op om op te staan en terug te eisen wat de vijand van ons heeft gestolen. Om het ons doel maken te leven zoals God het heeft bedoeld: gezegend, bemoedigd, dankbaar en inspirerend voor de generaties na ons.

👉Hoe doe je mee aan deze winactie? Like dit bericht als je het op sociale media ziet. Laat een reactie achter als je kunt en deel het bericht! Ja, dat is het. Ik doe jouw naam in de hoge hoed en dit weekend vraag ik mijn man om een winnaar te trekken.

No other gods is in eenvoudig Engels geschreven, iedereen met een middelbare schoolopleiding kan het begrijpen en met de hulp van de Heilige Geest (je Leraar) al helemaal!

zaterdag 6 januari 2024

Mijn #oneword for 2024

Ergens begin december kreeg ik tijdens het schrijven in mijn journal het gevoel dat mijn #oneword voor 2024 EXPAND (uitbreiden, verruimen, vergroten) zou worden.

Ja, uitbreiden zoals in het gebed van Jabez. Hij was degene die tot de God van Israël bad: Als U mij rijk zegent en mijn gebied uitbreidt, Uw hand met mij is en U het kwaad van mij wegdoet,  zodat het mij geen smart brengt... En dan zegt de Bijbel: En God liet komen wat hij gevraagd had (Dat kun je lezen in 1 Kronieken 4:10). Uitbreiden zal het zijn.

Maar ook uitbreiden/verruimen zoals in Psalm 119:32 (NBG): Ik zal de weg uwer geboden lopen, want Gij verruimt mij het hart. Want u verruimt mijn begrip, staat er vanuit het Engels vertaald. Ik vind het geweldig dat vers 32 het laatste vers is van de vierde strofe van die psalm. Het is het gedeelte van Psalm 119 dat de vierde letter van het Hebreeuwse alfabet vertegenwoordigt. Die letter is (dalet) ד wat 'deur' betekent.

Of ik nu tot God bid om mijn gebied, mijn begrip of beiden uit te breiden, het belangrijkste is dat Hij Degene is die deuren opent. Deuren voor mijn geest, mijn werk, mijn bediening en mijn dromen.

Ik hou van het idee van uitbreiding, zolang het maar niet mijn taille of gewicht is 😁. Ik hou van het idee dat ik samen met God ergens aan mag werken. Misschien laat Hij mij meer zien, misschien wijst Hij me waar we heen gaan!

Heb jij een specifiek woord voor 2024? Ik hoor het graag.